Τετάρτη, 21 Αυγ.
28oC Αθήνα

Συνέδριο Δημοκρατικών στις ΗΠΑ: Οι προβολείς στρέφονται στον υποψήφιο αντιπρόεδρο Τιμ Γουόλς

Συνέδριο Δημοκρατικών στις ΗΠΑ: Οι προβολείς στρέφονται στον υποψήφιο αντιπρόεδρο Τιμ Γουόλς

Στον Τιμ Γουόλς, τον κυβερνήτη της Μινεσότα που θα αποδεχθεί και επίσημα το χρίσμα των Δημοκρατικών για την θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, στο πλευρό της υποψήφιας προέδρου Κάμαλα Χάρις, στρέφονται απόψε οι προβολείς στο συνέδριο του κόμματος στο Σικάγο.

Και είναι φυσικό, αφού η ανακοίνωση της Χάρις για την υποψηφιότητα του Γουόλς έδωσε άλλον «αέρα» στην βραχεία προεκλογική εκστρατεία της ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

Ο Γουόλς έχει φέρει μια γοητεία απλότητας στην εκστρατεία, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του και τη Χάρις «χαρούμενους πολεμιστές» εστιασμένους σε ένα πιο φωτεινό μέλλον, σε αντίθεση με τους Ρεπουμπλικανούς που όπως λένε πυροδοτούν τον φόβο και τον διχασμό.

Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι ο Μπαράκ Ομπάμα – που μαζί με τη σύζυγό του Μισέλ ήταν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές κατά την χθεσινή ημέρα του Συνεδρίου των Δημοκρατικών, έπλεξε το εγκώμιο του Γουολς, με τον δικό του, μοναδικό τρόπο.

«Μου αρέσει αυτός ο τύπος», είπε ο Ομπάμα για τον Γουόλς. «Ξέρει ποιος είναι και τι είναι σημαντικό. Μπορείς να πεις ότι αυτά τα φανελένια πουκάμισα που φοράει ότι δεν έρχονται από κάποιον σύμβουλο. Έρχονται από την ντουλάπα του και έχουν υπάρξει μαζί με άλλα πράγματα».

Το απόσπασμα αυτό έκανε την σύζυγο του Γουολς, Γκουέν, να ξεκαρδιστεί φωνάζοντας: «Αυτό είναι αλήθεια!».

Η ταχεία αύξηση της φήμης του Γουόλς έκανε τους Ρεπουμπλικάνους να αρχίσουν να ψάχνουν το ιστορικό του και οδήγησε το επιτελείο της Χάρις να εκδώσει ανακοινώσεις για το 24ετές στρατιωτικό ιστορικό του και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στην οποία υποβλήθηκε με τη σύζυγό του προκειμένου να αποκτήσουν παιδιά.

Ο Γουόλς, 60 ετών, βετεράνος του στρατού, πρώην καθηγητής και προπονητής ποδοσφαίρου, θα μιλήσει για τα παιδικά του χρόνια σε ένα αγρόκτημα στη Νεμπράσκα και τις ελευθερίες που σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς βρίσκονται υπό επίθεση από τον Τραμπ, ο οποίος κάνει την τρίτη προσπάθειά του για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου ως υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών.

Αξιωματούχοι του επιτελείου της Χάρις υποστηρίζουν πως οι ρίζες του Γουόλς στις μεσοδυτικές πολιτείες και ο απλός τρόπος ομιλίας του θα προσελκύσουν κάποιους από τους λευκούς άνδρες σε αγροτικές περιοχές που ψήφισαν τον Τραμπ σε μεγάλα ποσοστά στις δύο τελευταίες εκλογές — και θα βοηθήσουν να κερδηθούν πολιτείες όπως το Μίσιγκαν, η Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν.

Ο Γουολς θα ανέβει στη σκηνή στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατιών στο Σικάγο μετά τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, τον υπουργό Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ και την πρώην πρόεδρο της Βουλής της Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, που είχε καθοριστικό ρόλο στο να αναγκαστεί ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα πριν από έναν μήνα, ανατρέποντας τα προγνωστικά υπέρ των Δημοκρατικών.

Ο στρατιωτικός ε.α. Κιθ Κέλογκ, πρώην σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, θα μιλήσει επίσης, ένας από τους Ρεπουμπλικάνους που στρατολόγησαν οι Δημοκρατικοί για να κερδίσουν τον Τραμπ.

Ο Τραμπ θα συνεχίσει σήμερα την εκστρατεία του μαζί με τον υποψήφιο αντιπρόεδρό του, τον γερουσιαστή Τζ. Ντ. Βανς, σε μια άλλη πολιτεία καθοριστικής σημασίας, τη Βόρεια Καρολίνα, όπου θα μιλήσει για την εθνική ασφάλεια. Οι Ρεπουμπλικανοί επέκριναν σφόδρα τα οικονομικά σχέδια των Δημοκρατικών. Ως κυβερνήτης, ο Γουόλς είχε καθιερώσει τα δωρεάν σχολικά γεύματα, είχε θέσει στόχους για περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου, είχε αυξήσει τις ημέρες άδειας μετ΄αποδοχών και είχε προστατεύσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις υπερωρίες, προοδευτικές πολιτικές που οι Ρεπουμπλικάνοι χαρακτηρίζουν επικίνδυνα φιλελεύθερες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις