Δευτέρα, 21 Οκτ.
17oC Αθήνα

Συνελήφθη για διαφθορά ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα

Συνελήφθη για διαφθορά ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ο αρχηγός του Κόμματος «Ελευθερία» και τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, συνελήφθη με εντολή του SPAK (δικαστική αρχή κατά της διαφθοράς) όπως μεταδίδουν τα αλβανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το himara.gr οι κατηγορίες κατά του πρώην προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, αφορούν ξέπλυμα χρήματος. Σε εξέλιξη είναι επίσης, οικονομική έρευνα τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του.

Όπως έγινε γνωστό, το SPAK ερευνά τον Μέτα και για την υπόθεση CEZ-DIA που αφορά την είσπραξη του χρέους της CEZ, μιας τσέχικης ενεργειακής εταιρείας που εργαζόταν στην Αλβανία κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Σαλί Μπερίσα.

Αρκετές φορές μάλιστα έχει παρουσιαστεί στην Ειδική Εισαγγελία για ανάκριση σχετικά με την συγκεκριμένη υπόθεση. Επίσης εκκρεμούν και κατηγορίες για παράνομο λόμπινγκ στις ΗΠΑ.

Ο Μέτα είχε ανακοινώσει συνέντευξη Τύπου στις 13:40, προφανώς γνωρίζοντας για την επικείμενή σύλληψή του, οι αστυνομικές αρχές όμως τον συνέλαβαν πριν την έναρξη της συνέντευξης.

Το όνομα του Ιλίρ Μέτα έχει επανειλημμένα συνδεθεί με έρευνες για την περιουσία του, με την πιο πρόσφατη να αφορά την κλήτευσή του από την Ειδική Εισαγγελία τον Ιούνιο, για τρίτη φορά, στο πλαίσιο έρευνας για την περιουσία του και της συζύγου του, Μόνικα Κριεμάδι.

Οι έρευνες αφορούν επίσης κατηγορίες για πληρωμές ύψους 700 χιλιάδων ευρώ σε λομπίστα στις ΗΠΑ και ανεξήγητα έξοδα για ιατρικές επεμβάσεις στο εξωτερικό σύμφωνα με το himara.gr

Εκπρόσωπος Μέτα: Ακατάλληλη η σύλληψη

Ο εκπρόσωπος του Μέτα, Τέντι Μπλούσι, χαρακτήρισε τη σύλληψη «ακατάλληλη», λέγοντας ότι αυτή «θα καταδικαστεί από όλους τους πατριώτες και έντιμους Αλβανούς».

Ο Μπλούσι αναφερόταν σε εικόνες που προβλήθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης, όπου φαίνονται αστυνομικοί φορώντας μάσκες να σταματούν ένα μαύρο αυτοκίνητο και να βγάξω έξω τον Μέτα, ο οποίος αντιστέκεται της σύλληψης.

Το Reuters δεν έχει επαληθεύσει το βίντεο.

«Αυτή η κυβέρνηση θα πληρώσει το τίμημα σε κάθε δρόμο και σε κάθε πλατεία», είπε ο Μπλούσι, όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξουν διαμαρτυρίες από υποστηρικτές του Μέτα.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από την SPAK, την ειδική εισαγγελία για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Το αλβανικό διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης Reporter τόνισε ότι ο Μέτα κατηγορείται για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και απόκρυψη του πλούτου του.

Άλλα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν τις ίδιες κατηγορίες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρώην πρόεδρος.

Ο δικηγόρος του Μέτα επιβεβαίωσε ότι η σύλληψη έγινε για κατηγορίες διαφθοράς, τις οποίες ο πρώην πρόεδρος αρνείται.

Ο Μέτα, 55 ετών, διετέλεσε πρόεδρος από το 2017 έως το 2022 και στο παρελθόν είχε διατελέσει πρωθυπουργός και πρόεδρος της Βουλής.

Δεν είναι το μόνο πρόσωπο της αντιπολίτευσης που αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, υποστηρικτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Δημοκρατικού Κόμματος, έβαλαν φωτιά σε ξύλινες καρέκλες έξω από το κτίριο της Βουλής, διαμαρτυρόμενοι ότι ένας από τους πολιτικούς τους, ο Έρβιν Σαλιαντζί, φυλακίστηκε για ένα χρόνο με κατηγορίες που ο ίδιος χαρακτήρισε ως πολιτικά υποκινούμενες.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα κατηγορήθηκε για διαφθορά για ενέργειες που έκανε όταν ήταν πρωθυπουργός. Ο Μπερίσα αρνείται επίσης οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα κατηγορεί τον σημερινό πρωθυπουργό Έντι Ράμα ότι ενορχηστρώνει διώξεις μελών του κόμματος. Ο Ράμα αρνείται αυτές τις κατηγορίες.

Μπερίσα: «Η δίωξη του Ιλίρ Μέτα είναι αποκλειστικά πολιτική»

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, χαρακτήρισε τη σύλληψη του Ιλίρ Μέτα ως πολιτικό διωγμό. Σύμφωνα με τον Μπερίσα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δεν έχει σταματήσει να προσπαθεί για την πολιτική, ακόμα και φυσική, εξόντωση του Μέτα.

«Όλα αυτά είναι καθαρά πολιτικά», ανέφερε ο Μπερίσα. «Ο διωγμός του Ιλίρ Μέτα είναι αποκλειστικά πολιτικός. Δεν έχει παρουσιαστεί κανένα στοιχείο ή έγγραφο που να στηρίζει τις κατηγορίες, αλλά απλώς εκτελούνται οι εντολές του Έντι Ράμα, ο οποίος στοχεύει στην εξάλειψη του Μέτα».

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις