Με τις κλωτσιές στην κυριολεξία πέταξαν από την πρεσβεία του Ισημερινού τον ιδρυτή των wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ. Ο Ασάνζ ζούσε τα τελευταία έξι χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο όπου του είχε χορηγηθεί άσυλο. Όμως ο Πρόεδρος του Ισημερινού ανακοίνωσε ότι του αφαιρεί το δικαίωμα να κάνει χρήση του ασύλου. Συγκλονιστική είναι η στιγμή που τον σέρνουν στην κυριολεξία εκτός πρεσβείας. Εκτός από το γεγονός ότι ο ίδιος φαίνεται να αρνείται να τους ακολουθήσει, είναι και αγνώριστος αφού έχει αφήσει μούσια και έχει μακρύνει τα μαλλιά του.
WATCH: Moment Julian Assange is CARRIED out of the Ecuadorian Embassy in London. pic.twitter.com/OEeqmoksGr
— RT UK (@RTUKnews) April 11, 2019
Τα τελευταία δυο χρόνια, οι σχέσεις του Ασάνζ με τον Ισημερινό ήταν τεταμένες ιδιαίτερα από όταν ανέλαβε την εξουσία το 2017 ο νυν πρόεδρος. Του είχε κοπεί η πρόσβαση στο ίντερνετ από τον Μάρτιο του 2018 με αξιωματούχους να αναφέρουν ότι όλα έγιναν για να σταματήσει ανακατεύεται ο Τζούλιαν Ασάνζ στις υποθέσεις άλλων χωρών.
Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο δήλωσε ότι έλαβε από τις βρετανικές αρχές την διαβεβαίωση ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα εκδοθεί προς χώρα όπου μπορεί να αντιμετωπίσει την θανατική ποινή. Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι τα δικαστήρια θα αποφασίσουν τι θα ακολουθήσει.
Η ιστορία του Τζούλιαν Ασάνζ ξεκίνησε το 2010 όταν τα WikiLeaks έδωσαν στην δημοσιότητα απόρρητες εικόνες από τον στρατό των ΗΠΑ με τίτλο ‘Collateral Murder’, που έδειχναν ένα αμερικανικό ελικόπτερο Απάτσι να ανοίγει πυρ εναντίον πολιτών σκοτώντοντας 12 μεταξύ των οποίων και 2 εργαζόμενους του Reuters, ενώ τραυμάτισαν και 2 παιδιά.
https://youtu.be/sq8Xw43adXo
Τα βίντεο όσο και άλλα απόρρητα στοιχεία από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν όπως και πάνω από 200.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα είχαν διαρρεύσει στο Wikileaks από την στρατιώτη Chelsea Manning που στην συνέχεια καταδικάστηκε από αμερικανικό δικαστήριο σε 35 χρόνια φυλάκιση. Η Μάνινγκ πήρε χάρη από τον Μπαράκ Ομπάμα το 2017 μετά από 7 χρόνια στην φυλακή. Κρατείται και πάλι όμως γιατί αρνείται να καταθέσει ενώπιον μυστικού ανώτατου δικαστηρίου για την υπόθεση αυτή.