Για διαφθορά ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, συνελήφθη κατά τη διάρκεια μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης την Πέμπτη (29.11.2018) κορυφαίος πολιτικός στη Βραζιλία.
Πρόκειται για τον κυβερνήτη του Ρίο ντε Ζανέιρο Λουίς Φερνάντου Πεσάου. “Ο κυβερνήτης είναι μέλος εγκληματικής οργάνωσης, η οποία διέπραξε πολλά εγκλήματα σε βάρος της δημόσιας διοίκησης, κυρίως διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος”, ανακοίνωσε η εισαγγελία.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Globo News μετέδωσε απευθείας πλάνα από την επιχείρηση της ομοσπονδιακής αστυνομίας στην επίσημη κατοικία του αξιωματούχου, στο μέγαρο Λαρανχέιρας στο Ρίο.
Ο Λουί Φερνάντου Πεσάου συνελήφθη την ώρα που έπαιρνε το πρωινό του…
Οι υποψίες που τον βαραίνουν αφορούν την εποχή που ήταν αναπληρωτής κυβερνήτης του Ρίο, με τον προκάτοχό του Σέρζιου Καμπράλ να βρίσκεται στη φυλακή από τον Νοέμβριο του 2016, εκτίοντας ποινή κάθειρξης 180 χρόνων και πλέον για διαφθορά.
Όμως, ο Λουίς Φερνάντου Πεσάου, αντίθετα με τον προκάτοχό του, συνελήφθη στη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων του, αν και η θητεία του τελειώνει σε έναν μήνα. Μόνον ο κυβερνήτης της Μπραζίλια Ζοζέ Αρούδα είχε συλληφθεί ενώ ακόμη βρισκόταν στην εξουσία το 2010.
Ο Πεσάου, ο οποίος εξελέγη κυβερνήτης το 2014, συνελήφθη βάσει καταγγελίας πρώην συνεργάτη του Καμπράλ που ήταν υπεύθυνος για τα οικονομικά, και ο οποίος τώρα κρατείται, του Κάρλος Μιράντα, με αντάλλαγμα την ελάφρυνση της ποινής του.
Σύμφωνα με τον Μιράντα, ο Πεσάου εισέπραττε 150.000 ρεάλ (περίπου 40.000 ευρώ) το μήνα και δωρεές στο τέλος του έτους που μπορεί να φθάνουν το ένα εκατομμύριο ρεάλ (260.000 ευρώ).
Ο Λουίς Φερνάντου Σούζα, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, απέκτησε το επώνυμο “Πεσάου” (μεγάλο πόδι) επειδή φοράει παπούτσι νούμερο 47.
Το Ρίο αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα βίας που ώθησαν τον πρόεδρο Τέμερ να αναθέσει με διάταγμα τον Φεβρουάριο τη διοίκηση των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας στον στρατό, χωρίς αποτέλεσμα.
Νέος κυβερνήτης εξελέγη τον Οκτώβριο ο Ουίλσον Βίτσελ, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου.
Ενστερνίζεται τις ιδέες του ακροδεξιού εκλεγμένου Προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, τασσόμενος για παράδειγμα υπέρ της χρησιμοποίησης ελεύθερων σκοπευτών για την καταπολέμηση των λαθρεμπόρων ναρκωτικών, ακόμη και χωρίς να έχουν σημειωθεί συγκρούσεις!