Κόσμος

Συνέχιση της ανάκαμψης προβλέπει το ΔΝΤ για τη Ρουμανία

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ρουμανικής οικονομίας αυξήθηκε κατά 1,8% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (INS).

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξάλλου, στην τελευταία του έκθεση για τη Ρουμανία, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, εκτιμά ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας θα συνεχισθεί και το 2014, προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% το επόμενο έτος, καθώς η αύξηση της εγχώριας ζήτησης συνδυάζεται με μεγαλύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και με θετική ονομαστική πιστωτική επέκταση του ιδιωτικού τομέα. Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για το 2015 κάνει λόγο για 2,5% αύξηση του ΑΕΠ, σε πραγματικούς όρους.

Η έκθεση αναφέρει, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το τρέχον έτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2%, καθώς η συγκομιδή στη γεωργία ανέκαμψε σε φυσιολογικά επίπεδα, μετά την ξηρασία του περασμένου έτους και την αύξηση των εξαγωγών, ιδίως προς τρίτες χώρες εκτός ΕΕ.

Περαιτέρω μείωση αναμένεται να σημειώσει ο πληθωρισμός κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, στο 3,3% μέχρι το τέλος του έτους. Η εξέλιξη αποδίδεται εν μέρει στις προσδοκίες, ότι η φυσιολογική συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων θα συγκρατήσει τις τιμές των τροφίμων.

Παράλληλα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ το 2013, καθώς η εγχώρια ζήτηση παραμένει αδύναμη και οι εισαγωγές αυξάνονται με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι οι εξαγωγές. Για την περίοδο 2014-15 το ΔΝΤ εκτιμά το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα αυξηθεί ελαφρά στο 2,5-2.7% τοις εκατό του ΑΕΠ, καθώς η εγχώρια ζήτηση θα αρχίσει να ανακάμπτει.

Συνυπολογίζοντας τις σημαντικές αποπληρωμές προς το ΔΝΤ, τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας πρόκειται να συρρικνωθούν σε 30,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015 από 34,1 δισ. ευρώ το 2013. Σύμφωνα με την
έκθεση, δεν αναμένεται να υπάρξει χρηματοδοτικό κενό.

Η έκθεση επισημαίνει, πάντως , ορισμένους κινδύνους. Μια επιπλέον παράταση της ύφεσης ή αναζωπύρωση της κρίσης στη ζώνη του ευρώ, θα μπορούσε να βάλει “φρένο” στις εξαγωγές και τις ξένες επενδύσεις και να επιταχύνει τη μόχλευση του τραπεζικού τομέα. Επίσης, μία πιο βαθειά από την εκτιμώμενη επιβράδυνση των αναδυόμενων αγορών, θα είχε επίσης αρνητικές συνέπειες στις εξαγωγές και την ανάπτυξη.

Επιπρόσθετα, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική στις προηγμένες οικονομίες, θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση στις εκροές κεφαλαίων, καθώς οι επενδυτές επανεκτιμούν τις αποδόσεις και τους κινδύνους Χαρτοφυλακίου. Οποιαδήποτε από αυτές τις εξελίξεις θεωρείται βέβαιο ότι θα ασκήσει πίεση στη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουμανικού νομίσματος (λέι), με τις συνέπειες να μετακυλίονται στις τράπεζες και τους ισολογισμούς του ιδιωτικού τομέα, δεδομένου του μεγάλου όγκου των δανείων σε ξένο νόμισμα.

Αρνητικά στην ψυχολογία επενδυτών και καταναλωτών εκτιμάται ότι θα επιδράσει ένα περιβάλλον πολιτικής αβεβαιότητας ενόψει των εκλογών του 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρουμανία: Σεισμός 5,5 Ρίχτερ αναστάτωσε όλη τη χώρα

Οι επώνυμοι σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα αδέσποτα στη Ρουμανία! Φωτογραφίες

Ερ. Κούρκουλου: Ο αγώνας της κατά του νομοσχεδίου για θανάτωση των αδέσποτων στη Ρουμανία!

 

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα