Η οργάνωση αυτή, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο, ανέφερε ότι από τις συγκρούσεις στη Ντεράα 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο χθες, ενώ στην ίδια πόλη σήμερα έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 3, ανάμεσα στους οποίους και ένας μαχητής που εκτελούσε και χρέη ανταποκριτή για αραβικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα επίσης στην Μοαζαμιέ, μια περιοχή δυτικά της Δαμασκού, που «βομβαρδίστηκε σφοδρά», σύμφωνα με το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο έκανε έκκληση για «διεθνή επέμβαση για τη διάσωση των κατοίκων».
Το Παρατηρητήριο επεσήμανε επίσης ότι οι συριακές δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ διεξάγουν έρευνες σε πολλές συνοικίες της Δαμασκού και στα περίχωρά της, τα οποία έθεσαν πρόσφατα υπό τον έλεγχό τους, ενώ προχωρούν και σε μαζικές συλλήψεις.
Στο μεταξύ, η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα ότι στη Χομς ο στρατός «καθάρισε τη συνοικία Καράμπις από τους μισθοφόρους τρομοκράτες», ενώ πρόσθεσε ότι οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας «διαλύουν το τρομοκρατικό δίκτυο» που είχε δημιουργηθεί στη συνοικία.
«Ο τακτικός στρατός έχει επεκτείνει τον έλεγχό του στην Καράμπις, της οποίας πλέον ελέγχει το 70%», έπειτα από μήνες αντάρτικου πόλης, δήλωσε από την πλευρά του ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τον ίδιο το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ελέγχει το 60% της Χομς, περιλαμβανομένων των συνοικιών Ινσάατ, Ντέιρ Μπάαλμπε, Μπαγιάντα, των συνοικιών των αλαουιτών, καθώς και τα κυβερνητικά κτίρια και το αστυνομικό τμήμα της πόλης.
Οι εξεγερμένοι ελέγχουν την υπόλοιπη πόλη, η πλειοψηφία των κατοίκων της οποίας είναι σουνίτες.
Σύμφωνα με τον ακτιβιστή Άμπου Ράουαν, οι συνοικίες της Χομς που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών βομβαρδίζονται εδώ και περισσότερες από 60 ημέρες.
Μιλώντας μέσω Skype στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράουαν επεσήμανε ότι «το καθεστώς επικεντρώνεται προς το παρόν στο Χαλέπι και εξεγερμένοι του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) επωφελούνται αυτού του γεγονότος στη Χομς».
«Ο ΕΣΣ έθεσε υπό τον έλεγχό του ένα μεγάλο στρατιωτικό φυλάκιο στη Ραστάν», πρόσθεσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: