Site icon NewsIT

Συνεχίζεται η προέλαση των γαλλικών στρατευμάτων στο Μαλί

21.01.2013 | 16:32
Συνεχίζεται η προέλαση των γαλλικών στρατευμάτων στο Μαλί

 Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πόλεις Ντιαμπαλί και Ντουέντζα ανακαταλήφθηκαν “από τις ένοπλες δυνάμεις του Μαλί”, με την “υποστήριξη” των γαλλικών δυνάμεων.

Νωρίτερα μια φάλαγγα οχημάτων των ένοπλων δυνάμεων της Γαλλίας και του Μαλί, περιλαμβανομένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) και φορτηγών ανεφοδιασμού, εισήλθαν στην πόλη Ντιάμπαλι, στο κεντρικό Μαλί, 400 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μπαμακό, αφού οι ισλαμιστές αντάρτες, που την έλεγχαν εδώ και μία εβδομάδα, υποχώρησαν, σύμφωνα με πηγές των ενόπλων δυνάμεων των δύο κρατών. Στις γαλλικές δυνάμεις συμπεριλαμβάνονταν μέλη του 21ου συντάγματος πεζοναυτών και αλεξιπτωτιστές.

Η ανακατάληψη επιβεβαιώνει την προέλαση των γαλλικών δυνάμεων προς βορρά, μετά την εξασφάλιση δύο στρατηγικής σημασίας τοποθεσιών βορειοανατολικά του Μπαμακό, της Νιονό και της Σεβαρέ, στο πλαίσιο της καταδίωξης ισλαμιστών ανταρτών που ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος του Μαλί.

Στην Ντιάμπαλι βρισκόταν ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεων που εγκατέλειψαν τις πόλεις Νιονό, Σεβαρέ και Μόπτι μετά τους γαλλικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και την προέλαση των ειδικών δυνάμεων. “Γαλλικές και μαλινέζικες δυνάμεις προωθήθηκαν στην Ντιάμπαλι”, ανέφερε νωρίτερα ένας αξιωματικός του στρατού του Μαλί, που είπε ότι ονομάζεται λοχαγός Σαμάσα.

Οι δυνάμεις αυτές δεν συνάντησαν αντίσταση όταν εισήλθαν στην πόλη, περίπου στις 11:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος συνοδεύει τους στρατιωτικούς. Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν είχε παραδεχτεί χθες ότι η Ντιάμπαλι δεν ανακαταλήφθηκε “ακόμη”. Είχε πάντως προσθέσει ότι “όλες οι ενδείξεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εξέλιξη στη Ντιάμπαλι θα είναι θετική τις ώρες που έρχονται”.

Γαλλικές και μαλινέζικες δυνάμεις προχώρησαν τις τελευταίες ώρες σε αποναρκοθέτηση και απομάκρυνση παγίδων με εκρηκτικά στην περιφέρεια της πόλης. Μια δεύτερη γαλλική φάλαγγα είναι ανεπτυγμένη στη Σεβαρέ, 630 χλμ. βορειοανατολικά του Μπαμακό, που διαθέτει αεροδρόμιο και θεωρείται πόλη-κλειδί. Από αυτή μπορούν να εξαπολυθούν επιχειρήσεις στις μεγάλες πόλεις του βορρά, που ελέγχονται από τους ισλαμιστές από τον Μάρτιο του 2012. Σύμφωνα με πολλές πηγές, οι ισλαμιστές συγκλίνουν από το κεντρικό Μαλί προς την Κιντάλ, στο βόρειο άκρο της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία.

Και νέες χώρες ανταποκρίθηκαν χθες στο αίτημα για την παροχή επιμελητειακής και οικονομικής υποστήριξης που είχε απευθύνει η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Cédéao) για την Misma, (Διεθνής Αποστολή Υποστήριξης στο Μαλί). Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κοινότητας των δυτικοαφρικανικών κρατών κάλεσε την διεθνή κοινότητα να «κινητοποιηθεί» για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της αποστολής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, Ντεζιρέ Καντρέ Ουεντραόγκο, μια «πρώτη εκτίμηση» για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Misma κάνει λόγο για «περίπου 500 εκατ. δολάρια» (375 εκατ. ευρώ).

Η εξασφαλισμένη ως τώρα χρηματοδότηση βρίσκεται ανάμεσα στα 150 και στα 200 εκατ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να ενισχύσει την αποστολή με 50 και πλέον εκατ. ευρώ. Εξάλλου, η ΕΕ προσφέρθηκε να φιλοξενήσει μια διεθνή συνάντηση για το Μαλί τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας.

«Προσφερθήκαμε να φιλοξενήσουμε την 5η Φεβρουαρίου μια συνάντηση σε επίπεδο υπουργών της ομάδας για την διεθνή υποστήριξη και τη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης στο Μαλί. Αυτή θα οργανωθεί μαζί με την Αφρικανική Ένωση, την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής και τα Ηνωμένα Έθνη και θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες», είπε ο Μάικλ Μαν κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Περίπου μια δωδεκάδα χώρες, κυρίως δυτικές, παρέχουν στρατιωτική κι επιμελητειακή υποστήριξη στις επιχειρήσεις στο Μαλί, διαθέτοντας κυρίως εναέρια μέσα. Η Βρετανία έχει διαθέσει δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-17, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μέσα συλλογής πληροφοριών και ένα C-17, η Δανία ένα C-130 για τρεις μήνες, το Βέλγιο δύο C-130 και εναέρια μέσα απομάκρυνσης τραυματιών (δύο ελικόπτερα Agusta 109 με ιατρικό εξοπλισμό), ο Καναδάς ένα C-17, η Γερμανία δύοC-130 για την μεταφορά των στρατιωτών της Misma, κι ένα Airbus A-310, η Ολλανδία ένα DC-10, η Ισπανία ένα C-130, ενώ από σήμερα καθίστανται διαθέσιμα δύο C-17 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ο πρόεδρος του Τσαντ είχε ανακοινώσει χθες την αποστολή μιας πρώτης ομάδας 200 στρατιωτών από το σύνολο των 2.000 που έχει υποσχεθεί.

Χθες, η οργάνωση Άνσαρ Ντιν (‘υπερασπιστές του Ισλάμ’), που φέρεται ότι συνδέεται με την αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ, έδωσε για πρώτη φορά έναν απολογισμό των τελευταίων συγκρούσεων, κάνοντας λόγο για 60 Μαλινέζους στρατιώτες νεκρούς και περί κατάρριψης δύο γαλλικών ελικοπτέρων από την 10η Ιανουαρίου, ενώ παραδέχθηκε ότι είχε απώλειες οκτώ μουτζαχεντίν.

Από την πλευρά τους οι αρχές στο Μαλί έχουν κάνει λόγο για 11 στρατιωτικούς νεκρούς σε μάχες για την ανακατάληψη της πόλης Κόνα, ενώ το Παρίσι έχει ανακοινώσει το θάνατο ενός πιλότου ελικοπτέρου.

Στο μεταξύ, επείγουσα συζήτηση πρόκειται να γίνει την Πέμπτη για την κατάσταση στο Μαλί, αλλά και στην Αλγερία στην Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνδρομή της Ελλάδος στην αποστολή Στρατιωτικών Δυνάμεων ΕΕ στο Μάλι

Γαλλία: 2.500 στρατιώτες της στο Μαλί – Θέμα συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version