Κόσμος

“Σύννεφα” γενικευμένου πολέμου στην Συρία – “Συμμαχικές” επαφές για συντονισμένη απάντηση στον Άσαντ

Μαζεύονται τα "σύννεφα" ενός γενικευμένου πολέμου μεταξύ των... "Μεγάλων δυνάμεων". Η Βρετανία δήλωσε πως εργάζεται με τους συμμάχους ώστε να δοθεί "απάντηση" στην ενδεχόμενη επίθεση του καθεστώτος Άσαντ με χημικά, ενώ οι συνεργάτες της Συριακής κυβέρνησης Ρώσοι προειδοποιούν απέναντι σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια.

Εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι τόνισε ότι είπε πως η Βρετανία δεν ενεπλάκη στα αεροπορικά πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής του Πάσχα (08.04.2018) εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία. Ο ρωσικός και ο συριακός στρατός έχουν επιρρίψει την ευθύνη για τα πλήγματα αυτά σε ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη.

«Αν υπάρξει σαφής επιβεβαιωμένη απόδειξη για τη χρήση χημικών όπλων και μια πρόταση για δράση όπου το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν χρήσιμο, τότε θα εξετάσουμε τις επιλογές», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Μέι: Άσαντ και Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσουν

Η ίδια η Τερέζα Μέρι προειδοποίησε πως το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ και οι υποστηρικτές του, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, «θα πρέπει να λογοδοτήσουν».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει σθεναρά την καταφυγή στα χημικά υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις και θα πρέπει επειγόντως να προσδιορίσουμε τι συνέβη το Σάββατο», δήλωσε η Μέι έπειτα από συνάντηση στην Κοπεγχάγη με τον Δανό ομόλογό της Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

«Αν αποδειχθεί ότι είναι υπεύθυνοι, το (συριακό) καθεστώς και οι υποστηρικτές του, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, θα πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δηλώσεις διασωστών, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, μια φερόμενη επίθεση με «τοξικά αέρια» προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 48 ανθρώπων το Σάββατο στην Ντούμα, τελευταίο θύλακα υπό τον έλεγχο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό τον οποίο το καθεστώς επιδιώκει να ανακαταλάβει προκειμένου να ολοκληρώσει την ανακατάληψη της ανατολικής Γούτα.

Η συριακή κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της, κυρίως η Ρωσία και το Ιράν, διέψευσαν ότι για την επίθεση ευθύνονται οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Επικοινωνία Βρετανίας – Γαλλίας

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε το Φόρεϊν Όφις, η Βρετανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι όλες οι επιλογές θα πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι ως αντίδραση στη φερόμενη επίθεση με δηλητηριώδες αέριο στη συριακή πόλη Ντούμα που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων το Σάββατο.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, πριν από μια έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 18:30 ώρα Ελλάδας.

«Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη να ερευνηθεί τι συνέβη στην Ντούμα και να διασφαλιστεί μια ισχυρή και ρωμαλέα διεθνής αντίδραση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις.

«Συμφώνησαν πως η σημερινή συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη θα είναι ένα σημαντικό επόμενο βήμα για τον καθορισμό της διεθνούς αντίδρασης και πως όλες οι επιλογές πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι.»

ΗΠΑ: Δεν αποκλείουμε τίποτα

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις «δεν αποκλείει τίποτα» ως αντίδραση. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε, είναι γιατί χρησιμοποιούνται ακόμη χημικά όπλα, ενώ η Ρωσία ήταν ο εγγυητής της κατάργησης όλων των χημικών όπλων», δήλωσε σήμερα ο Μάτις στους δημοσιογράφους υποδεχόμενος στο Πεντάγωνο τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι.

«Αυτός είναι ο λόγος που, σε συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, από το ΝΑΤΟ μέχρι το Κατάρ, θα ασχοληθούμε με αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε ο Μάτις.

«Δεν αποκλείω τίποτα αυτή την ώρα», πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση αν οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να εξαπολύσουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον του συριακού καθεστώτος.

“Καμπανάκι” από Μόσχα

Το Κρεμλίνο εκτιμά πως θα ήταν «επικίνδυνο» να εξαχθούν συμπεράσματα πριν από τη διεξαγωγή μιας έρευνας.

«Δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία έρευνα για το θέμα αυτό. Χωρίς επαλήθευση, χωρίς έρευνα, η εξαγωγή συμπερασμάτων δεν θα ήταν σωστή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Είναι απαραίτητο να διασαφηνιστεί με πολύ λεπτομερή τρόπο αυτό που συνέβη στην Ντούμα. Χωρίς πληροφορίες, η εξαγωγή συμπερασμάτων θα ήταν επικίνδυνη», πρόσθεσε.

«Η κατάσταση είναι πραγματικά τεταμένη. Ακούμε ανακοινώσεις αρκετά απειλητικές και δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση και ότι τρίτες χώρες δεν θα επιτρέψουν να υπάρξουν ενέργειες που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Συρία, η οποία είναι ήδη αρκετά εύθραυστη και χωρίς αυτές», συνέχισε ο Πεσκόφ.

Το συριακό καθεστώς και οι Ρώσοι σύμμαχοί του κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι πραγματοποίησε σήμερα αεροπορικά πλήγματα σε στρατιωτική βάση των κυβερνητικών δυνάμεων στο κέντρο της Συρίας έπειτα από τη φερόμενη χημική επίθεση εναντίον της ανταρτοκρατούμενης πόλης Ντούμα κοντά στη Δαμασκό.

Το Παρίσι και η Ουάσινγκτον απείλησαν το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ με μια «ισχυρή αντίδραση» αφού επιβεβαιώσουν «ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα» το Σάββατο.

Γερμανία: Ο Άσαντ εξαπέλυσε επίθεση με χημικά

Από την μεριά της η Γερμανία καταδίκασε τη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα, και είπε πως οι περιστάσεις υπό τις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό οδηγούν στο συμπέρασμα πως το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ είναι υπεύθυνο για την επίθεση.

«Η κυβέρνηση καταδικάζει αυτή τη νέα χρήση δηλητηριώδους αερίου με τους πιο ισχυρούς όρους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ σε συνέντευξη Τύπου. «Οι πράξεις του καθεστώτος είναι αποτροπιαστικές.»

«Εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τη χρήση δηλητηριώδους αερίου… πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε. «Με αυτή τη χρήση δηλητηριώδους αερίου, οι περιστάσεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως είναι ευθύνη του καθεστώτος του Άσαντ.»

Σενάρια για 60 νεκρούς

Την ίδια ώρα οι φερόμενες χημικές επιθέσεις είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 1.000 άλλων στην ανταρτοκρατούμενη ανατολική Γούτα της Συρίας, όπως δήλωσε μία οργάνωση παροχής ιατρικής βοήθειας στη Συρία.

Ο απολογισμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί, σύμφωνα με την Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Φροντίδας, έναν συνασπισμό διεθνών οργανώσεων αρωγής που χρηματοδοτεί νοσοκομεία στη Συρία και ο οποίος εδρεύει εν μέρει στο Παρίσι.

«Οι αριθμοί εξακολουθούν να αυξάνονται καθώς οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις παροχής βοήθειας προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπόγειες περιοχές όπου έχει εισέλθει το αέριο και εκατοντάδες οικογένειες είχαν αναζητήσει καταφύγιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ένωση.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η στιγμή που η Χαμάς παραδίδει τις τρεις γυναίκες ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό – Δάκρυα ανακούφισης σε όλη τη χώρα
Οι τρεις γυναίκες είναι καλά στην υγεία τους και έχουν μεταφερθεί στο Ισραήλ και στις αγκαλιές των δικών τους ανθρώπων - Το άλλο Σάββατο η επόμενη απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς
Ισραήλ: Η στιγμή που η Χαμάς παραδίδει τις τρεις γυναίκες ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό