Συνεχίζεται ο διάλογος καθώς επέστρεψαν οι αφρικανικές χώρες που είχαν αποχωρήσει, ενώ σπεύδει στην Κοπεγχάγη και ο Γκόρντον Μπράουν.
Με εγγυήσεις επέστρεψαν στο τραπέζι των συνομιλιών οι αφρικανικές χώρες που είχαν αποχωρήσει νωρίτερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η Δανή πρόεδρος, Κόνι Χέντεγκααρντ διαβεβαίωσε τους αφρικανούς εκπροσώπους ότι ένα μέρος των εργασιών θα αφιερωθεί αποκλειστικά στο Πρωτόκολο του Κιότο.
Οι χώρες διαμαρτύρονται ότι δεν υπάρχει πρόοδος σε ένα νομικό κείμενο, όπως το Πρωτόκολλο του Κιότο, που θα δεσμεύει τις ανεπτυγμένες χώρες να κάνουν σοβαρές μειώσεις των αερίων του θερμοκηπίου που παράγουν. Ο φόβος των λιγότερων αναπτυγμένων κρατών είναι ότι μετά το Κιότο οι βιομηχανοποιημένες χώρες θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία πιο “χαλαρή”, όχι νομικά δεσμευτική, χωρίς σοβαρές μειώσεις των εκπομπών.
Την ίδια στιγμή μετά το αδιέξοδο που διαφαίνεται στις συνομιλίες για το κλίμα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν θα μεταβεί στην Κοπεγχάγη δύο μέρες νωρίτερα από ότι είχε προγραμματίσει αρχικά προκειμένου να βοηθήσει να ξεπεραστούν οι δυσκολίες.
Πάντως, σύμφωνα με την πρόεδρο της διάσκεψης, φαίνεται ότι θα έχουμε δύο αποφάσεις στην τελική συμφωνία, μία για το Πρωτόκολλο του Κιότο και μία για τη διάσκεψη του κλίματος. Σε τέσσερις μέρες οι ηγέτες θα πρέπει να υπογράψουν την συμφωνία που θα προκύψει από την Κοπεγχάγη. Αυτό δεν δίνει πολλά χρονικά περιθώρια και το αδιέξοδο είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατό.
Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες μέρες ο Αμερικανός απεσταλμένος στην Κοπεγχάγη είπε ότι το προσχέδιο συμφωνίας που δόθηκε δεσμεύει τις ανεπτυγμένες χώρες αλλά όχι τις αναπτυσσόμενες. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι δύσκολα οι ΗΠΑ θα συμφωνήσουν σε γενναίες περικοπές των εκπομπών και αυτό είναι κάτι που αποδεικνύεται και από την πρόταση που έκαναν. Η αμερικανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα μειώσει τις εκπομπές της κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, όταν όλες οι χώρες χρησιμοποιούν ως έτος υπολογισμού των μειώσεων τους το 1990.