Κόσμος

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Τι λέει το προσχέδιο Συμπερασμάτων για φυσικό αέριο και κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας

Η πρώτη ημέρα της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, επικεντρώνεται στις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αλλά και στα κύματα των ανατιμήσεων στα αγαθά, με μείζον ζήτημα μια συνολική απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

Στη Σύνοδο συμμετέχει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ παρενέβη και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμιρ Ζελένσκι, ο οποίος απευθύνθηκε μέσω βίντεο στους Ευρωπαίους ηγέτες, στέλνοντας σαφή μηνύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο των Συμπερασμάτων της Συνόδου, αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη επιβάλλει κυρώσεις που έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε Ρωσία και Λευκορωσία και παραμένει έτοιμο για περισσότερες και συντονισμένες, καλώντας όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με ό, τι έχει αποφασιστεί μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, το “μότο” των Ευρωπαίων είναι ότι οι κυρώσεις πρέπει να πλήττουν περισσότερο τον αντίπαλο από ό,τι εσένα που τις επιβάλλεις και μέχρι τώρα εκτιμάται ότι αυτό συμβαίνει.

Σύνοδος Κορυφής: Τι λέει το προσχέδιο

Σύμφωνα με το Reuters που είδε έγγραφο του προχεδίου, οι ηγέτες θα συμφωνήσουν να “συνεργαστούν για την κοινή αγορά φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και υδρογόνου” ενόψει του επόμενου χειμώνα και να συντονίσουν μέτρα για την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου – κινήσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός αποθέματος με μη ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Κομισιόν έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για τη συγκέντρωση της ζήτησης και την αναζήτηση φυσικού αερίου, ακολουθώντας ένα παρόμοιο μοντέλο με το πώς αγόρασε η ΕΕ τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Οι “27” θα συζητήσουν αυτό το σχέδιο την Παρασκευή, 25.03.2022, όταν η ΕΕ αναμένεται επίσης να ανακοινώσει συμφωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για επιπλέον προμήθειες LNG από τις ΗΠΑ για τους επόμενους δύο χειμώνες.

Click4more: Financial Times: Συμφωνία μαμούθ ΕΕ και ΗΠΑ για το φυσικό αέριο – Στόχος η απεξάρτηση από την Ρωσία

Επιπλέον, οι χώρες της ΕΕ είναι πιθανό να συμφωνήσουν στο να δοθεί η δυνατότητα σε εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες να ανταλλάξουν το νόμισμά τους, τη γρίβνα, σε νομίσματα που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ κατά τους επόμενους τρεις μήνες με την ισοτιμία της ουκρανικής κεντρικής τράπεζας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η συμφωνία αποσκοπεί στο να βοηθήσει εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες να συντηρηθούν ανταλλάσσοντας τα χρήματά τους με το νόμισμα της χώρας της ΕΕ στην οποία διέφυγαν.

Εφόσον εγκριθεί το προσχέδιο, το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύει για όλους τους πρόσφυγες που τελούν υπό την προσωρινή προστασία της ΕΕ, η οποία χορηγήθηκε στους Ουκρανούς νωρίτερα τον Μάρτιο.

Η μετατροπή σε νομίσματα της ΕΕ θα πρέπει να γίνεται χωρίς επιβάρυνση και η ισχύουσα συναλλαγματική ισοτιμία θα πρέπει να είναι η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία που δημοσιεύεται από την Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας, αναφέρει το Reuters.

Η συναλλαγματική ισοτιμία της ουκρανικής κεντρικής τράπεζας για τη μετατροπή των γρίβων σε ευρώ διαμορφώθηκε σε 32,138 την Πέμπτη, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε πρόσφυγας θα μπορούσε να πάρει 311 ευρώ για 10.000 γρίβνες.

Το χρονοδιάγραμμα

Το πρόγραμμα θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον τρεις μήνες, αναφέρει το προσχέδιο. Κάθε χώρα της ΕΕ θα δημιουργήσει το δικό της σύστημα για να διασφαλίσει ότι κάθε πρόσφυγας ανταλλάσσει το μέγιστο ποσό μόνο μία φορά.

Το σχέδιο δεν αναφέρει κανένα ρόλο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι οι εθνικές αρχές θα κάνουν τις απαραίτητες διευθετήσεις με την ουκρανική Κεντρική Τράπεζα, μια απόκλιση από ένα σχήμα που είχε εξεταστεί νωρίτερα, στο οποίο η ΕΚΤ θα συμμετείχε σε μια χρηματοδοτική διευκόλυνση που είχε δημιουργηθεί για τη μετατροπή.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οργή στη Βαυαρία μετά τη φονική επίθεση Αφγανού σε πάρκο: «Αρκετά, χρειαζόμαστε κέντρα απελάσεων» λέει ο πρωθυπουργός
«Όσοι πρέπει, να φύγουν, πρέπει να πάνε στην πατρίδα τους» δήλωσε ο Μάρκους Ζέντερ στον απόηχο της τραγωδίας με 2 νεκρούς, ανάμεσά τους κι ένα παιδί μόλις 2 ετών
Οργή στη Βαυαρία μετά τη φονική επίθεση Αφγανού σε πάρκο: «Αρκετά, χρειαζόμαστε κέντρα απελάσεων» λέει ο πρωθυπουργός