Site icon NewsIT
08:46 | 19.03.16

Σύνοδος Κορυφής: Και εγένετο… συμφωνία! Θα επιστρέφουν στην Τουρκία όσοι μπαίνουν στην Ελλάδα μετά την Κυριακή – Όλες οι λεπτομέρειες

ΦΩΤΟ REUTERS

ΦΩΤΟ REUTERS

Newsit Newsroom

- Μετά από δύο ημέρες εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, επετεύχθη τελικά η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό - Η συμφωνία Τουσκ - Νταβούτογλου προβλέπει πως θα ξεκινήσει να ισχύει από την Κυριακή 20 Μαρτίου η επανεισδοχή στην Τουρκία των μεταναστών που περνούν παράνομα στην Ελλάδα - Η συμφωνία αφορά τους νεοεισερχόμενους - Άγνωστο ακόμη το τι θα συμβεί με τους δεκάδες χιλιάδες "εγκλωβισμένους" πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στη χώρα - Ανοίγει και το κεφάλαιο 33 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων - Είχε προηγηθεί το "ναι" του Νίκου Αναστασιάδη - Σφοδρή επίθεση Τσίπρα στις χώρες που "μονομερώς έκλεισαν την βαλκανική οδό" - Ικανοποίηση από Μέρκελ, Γιούνκερ, Τουσκ για τον "λευκό καπνό" - Συνεχείς οι αναφορές του Αχμέτ Νταβούτογλου στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Όλο το χρονικό μιας ιστορικής συμφωνίας

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο νέος μαραθώνιος διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες μεταξύ των 28 και του Αχμέτ Νταβούτογλου για το προσφυγικό. Κοινή συνισταμένη στις δηλώσεις των πρωταγωνιστών ήταν βέβαια το… προφανές. Ότι δηλαδή η ιστορική αυτή συμφωνία θα έχει… νόημα μόνο εάν εφαρμοστεί.

Μετά το “ναυάγιο” της χθεσινής ημέρας, όλοι ήλπιζαν πως η πολυπόθητη συμφωνία θα επιτευχθεί σήμερα. Το σχέδιο του Ντόναλντ Τουσκ αρχικά πήρε το “πράσινο φως” από τους 28 και στην συνέχεια έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος με την σειρά του συμφώνησε.

Οι βασικοί άξονες της συμφωνίας

Ουσιαστικά η ευρωπαϊκή πρόταση προβλέπει πως όσοι πρόσφυγες μπαίνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία από τα ξημερώματα της Κυριακής και μετά, θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Η διαδικασία επανεισδοχής θα ξεκινήσει στις 4 Απριλίου.

Πιο αναλυτικά, στο τελευταίο προσχέδιο του Ντόναλντ Τουσκ που παρουσιάστηκε στον Τούρκο πρωθυπουργό, εμπεριέχονταν προτάσεις συμβιβασμού για τα τέσσερα αμφιλεγόμενα σημεία:

1) Σε σχέση με τις ενστάσεις τις Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί σύμφωνα με την ίδια πηγή τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός) , το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας

2) Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης “ένας προς έναν” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20η Μαρτίου

3) Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές

4) Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα 3 δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.

Αυτό βέβαια αφήνει ένα μεγάλο ερώτημα να πλανάται. Κι αυτό έχει να κάνει με το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά στους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και δεν τους… πιάνει η σημερινή συμφωνία, που όπως προαναφέραμε θα ισχύει από την προσεχή Κυριακή, 20 Μαρτίου.

Ικανοποίηση από… όλους

“Ιστορική” χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, αμέσως μετά την επικύρωση της συμφωνίας με τους ηγέτες των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Είναι μια ιστορική ημέρα επειδή καταλήξαμε σε μια πολύ σημαντική συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ” είπε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Νταβούτογλου: “Δεν υπάρχει μέλλον για την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Τουρκία και δεν υπάρχει μέλλον στην Τουρκία χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση”

Την ικανοποίησή της για τη συμφωνία επιστροφής από τη Δευτέρα μεταναστών και προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία εξέφρασε και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μερκελ, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο τρόπος υλοποίησής της θα είναι υπό έλεγχο. Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους η Μέρκελ ανέφερε ότι η επιστροφή θα γίνει μέσω ενός μόνιμου μηχανισμού ο τρόπος λειτουργίας του οποίου είναι ακόμη υπό διαβούλευση. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ θα συμμετάσχουν στον μηχανισμό.

Η Α. Μερκελ ανέφερε επίσης ότι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη δεν έχουν πλέον κανένα λόγο να παραμένουν εκεί και τους απηύθυνε έκκληση να αποχωρήσουν. Αναφερόμενη στο ζήτημα της αναγνώρισης της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας, ανέφερε πως η Ελλαδα μέσω της διμερούς συμφωνίας για την επαναπροώθηση την έχει αναγνωρίσει τονίζοντας εκ παραλλήλου ότι η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει στο σύνολο της τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες.

Ως προς την Κύπρο η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα ταχείας επίλυσης του κυπριακού, ενώ σε ότι αφορά την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες άφησε σαφώς να εννοηθεί οτι θα εξαρτηθεί από το αν και πως η Τουρκία θα υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα στο προσφυγικό. Η σημερινή συμφωνία είναι μια σημαντική ένδειξη ότι η Ευρώπη μπορεί να υπερβαίνει μεγάλες κρίσεις δηλωσε επίσης η Α. Μερκελ.

Τσίπρας: “Μεγάλη διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας”

Πετύχαμε το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κρίση που βιώνουμε δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής.

Η Ελλάδα , ανέφερε, πέτυχε μια διπλωματική επιτυχία σε συνεργασία με την Κύπρο για να αποτρέψουμε παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς που ήθελε να βάλει στη διαπραγμάτευση πτυχές του κυπριακού προβλήματος.

Καταφέραμε οι απαιτήσεις της Τουρκίας για άνοιγμα των 5 κεφαλαίων που πάγωσε η Κύπρος κι ενός κεφαλαίου που παγώσαμε εμείς να φύγουν από το τραπέζι. Δεν κλειστήκαμε στο καβούκι μας και την αμέσως επόμενη ημέρα της προηγούμενη συνόδου κορυφής πήγαμε στην Σμύρνη και η επίσκεψη αυτή έθεσε τις βάσεις για την σημερινή απόφαση.

Όποιος τολμά με σχέδιο και δεν περιχαρακώνεται έχει επιτυχίες. “Διεκδικήσαμε και πετύχαμε μια απόφαση για άμεση ενίσχυση στις υποδομές, με ενίσχυση στο προσωπικό της υπηρεσίας ασύλου” συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και ανήγγειλε πως τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στην Ελλάδα 2400 άτομα μεταφραστές, εξειδικευμένο προσωπικό κλπ.

Ο Μάρτιν Βερβέι αναλαμβάνει συντονιστής της επιχειρησιακής εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας

Για να μπορέσει να λειτουργήσει η συμφωνία θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μείωση των προσφυγικών ροών μέσα από τρία φίλτρα. Τα φίλτρα αυτά είναι:

1)Χτύπημα των διακινητών στις τουρκικές ακτές
2) Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ με την Τουρκία να άρει τα προσχήματα
3) Ισχυρά αντικίνητρα σε πρόσφυγες και μετανάστες

Προϋπόθεση για την επιτυχία είναι να διατηρηθούν οι χαμηλές ροές που έχουμε τις τελευταίες ημέρες και υπογράμμισε πως άμεση προτεραιότητα για εμάς είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ειδομένη που δημιουργήθηκε από μονομερείς ενέργειες βαλκανικών χορών να κλείσουν τα σύνορα.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση σε αυτούς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη να φύγουν από την περιοχή διότι η παραμονή τους εκεί εγκυμονεί κινδύνους για τη υγεία τους και να μεταφερθούν σε ασφαλείς χώρους που δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version