Site icon NewsIT
07:03 | 20.07.20

Σύνοδος Κορυφής: Κατώτεροι των περιστάσεων! Πιέζουν οι «σκληροί», οργισμένοι Μισέλ και Μακρόν

Σύνοδος Κορυφής: Κατώτεροι των περιστάσεων! Πιέζουν οι «σκληροί», οργισμένοι Μισέλ και Μακρόν
Newsit Newsroom

Τέταρτη μέρα στη Σύνοδο Κορυφής και οι 27 ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. εμφανίζονται ξανά ανίκανοι να βρουν μια λύση για την Ευρώπη. Έξαλλος ο Μακρόν, απηυδισμένος ο Σαρλ Μισέλ, παράπονα του Όρμπαν για τον Ρούτε. Τι ζητούν οι… «σφιχτοχέρηδες». Νέα διακοπή και... "επιστροφή" στις 14:00.

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς το σκληρό πόκερ που παίζεται εδώ και τέσσερα 24ωρα στη Σύνοδο Κορυφής, όπου οι 27 ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. προσπαθούν να βρουν κοινό τόπο για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό της Ένωσης.

Με συνεχή διαλείμματα, διαπραγματεύσεις και συζητήσεις, οι 27 ηγέτες διαβουλεύονταν όλο το βράδυ για να καταλήξουν σε συμφωνία. Αλλά για τέταρτο 24ωρο η Σύνοδος Κορυφής συνεχίζεται. Και αυτό γιατί οι «φειδωλοί» της Ευρώπης, αρνούνται να βάλουν νερό στο κρασί τους.

Χαρακτηριστικό του “πόκερ” του παίζεται στις Βρυξέλλες το ότι στις 05:30 το πρωί της Δευτέρας (20.07.2020) ξεκίνησε η ολομέλεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Σαρλ Μισέλ, μισή ώρα αργότερα, ενημέρωσε μέσω twitter ότι ολοκληρώθηκε η Ολομέλεια και οι αρχηγοί των κρατών-μελών θα συναντηθούν και πάλι στις 14:00!

«Η ερώτηση είναι η ακόλουθη: είναι οι 27 ηγέτες, οι υπεύθυνοι για τους λαούς της Ευρώπης, ικανοί να χτίσουν ευρωπαϊκή ενότητα και εμπιστοσύνη; Ή μ’ ένα δάκρυ, θα παρουσιάσουμε το πρόσωπο μιας αδύναμης Ευρώπης, η οποία υπονομεύεται από την κακοπιστία;» τόνισε ο (εξουθενωμένος και μάλλον οργισμένος), πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Οι τεταμένες συνομιλίες, που κοντεύουν να φθάσουν σε διάρκεια τη Σύνοδο Κορυφής στη Νίκαια (Γαλλία) πριν από 20 χρόνια, υπογραμμίζουν το χάσμα μεταξύ του Βορρά και του Νότου στην Ευρώπη

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απηύθυνε έκκληση στους συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής να φτάσουν σε συμβιβασμό έστω την ύστατη στιγμή της Συνόδου Κορυφής που κοντεύει να καταρρίψει ρεκόρ διάρκειας.

Ο Μισέλ υπενθύμισε στους 27 ηγέτες ότι πάνω από 600.000 άνθρωποι είναι νεκροί εξαιτίας της πανδημίας σε όλο τον κόσμο και ότι επαφίεται σε αυτούς να επιδείξουν ενότητα, να σταθούν πλάι-πλάι μπροστά σε αυτή την κρίση χωρίς προηγούμενο.

Click4more Σύνοδος Κορυφής: Ακόμα αδιέξοδο – Έφυγε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου! Η νέα πρόταση των “σκληρών”

«Η ελπίδα μου είναι ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία και ότι ο τίτλος (…) αύριο θα είναι πως η ΕΕ ολοκλήρωσε επιτυχώς αυτήν την Mission impossible», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια του τρίτου συνεχόμενου δείπνου των ηγετών στις Βρυξέλλες. «Αυτή είναι η ολόψυχη ελπίδα μου (…) έπειτα από τρεις ημέρες ασταμάτητης δουλειάς». Αλλά οι εξελίξεις δεν τον… δικαίωσαν.

Διπλωματικές πηγές λένε ότι δεν αποκλείεται η Σύνοδος Κορυφής να τερματιστεί χωρίς συμφωνία και να δοθεί νέο ραντεβού τον επόμενο μήνα.

Σύνοδος Κορυφής: Τα εμπόδια

Οι ηγέτες διαφωνούν όσον αφορά τον καταμερισμό των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο έχει σκοπό να βγάλει την Ευρώπη από τη βαθύτερη ύφεση με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και το ποιοι θα είναι οι όροι για τις χώρες που θα ωφεληθούν.

Στο τραπέζι βρίσκονται το πακέτο 1,8 τρισεκ. ευρώ για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα 750 δισεκ. ευρώ που προτείνεται να διαθέτει το Ταμείο Ανάκαμψης θα συγκεντρωθούν, εξ ονόματος όλων των χωρών μελών, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αγορές κεφαλαίων. Θα πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα προς τη στενότερη ολοκλήρωση. Κατόπιν, το ποσό αναμένεται να διατεθεί κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Ιταλία, Ισπανία…) που υπέστησαν τα βαρύτερα χτυπήματα από την πανδημία.

Για αρκετούς αναλυτές, αυτή η σύνοδος αποτελεί κρίσιμη στιγμή τα σχεδόν 70 χρόνια του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Εάν οι ηγέτες δεν μπορέσουν καταλήξουν σε συμφωνία, πιθανόν θα προκαλέσουν αναταραχή στις κεφαλαιαγορές και θα δώσουν τροφή στη σεναριολογία και στις αμφιβολίες για το μέλλον της ΕΕ

Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία και Φινλανδία είναι οι χώρες που φαίνεται πως βάζουν εμπόδια στη συμφωνία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν δεν έκρυψε την οργή του, το βράδυ της Κυριακής (19.07.2020), για την αντίσταση που προβάλλουν οι χώρες αυτές στο να προσφερθεί μεγάλο μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης, ιδίως με κοινό δανεισμό της ΕΕ, από τις αγορές, ως βοήθεια στα κράτη μέλη.

Η Κομισιόν προτείνει να συνδεθεί η χορήγηση ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης με το κράτος δικαίου. Ωστόσο, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβενία εναντιώνονται στον όρο αυτό.


Ο Μαρκ Ρούτε με τον Πέδρο Σάντσεθ και στο βάθος ο Τζουζέπε Κόντε

Παράλληλα, ορισμένοι από τους «φειδωλούς» ζητούν από τον Σαρλ Μισέλ να μειώσει τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ στα 700 και η αντιστοιχία επιχορηγήσεων και δανείων να είναι 50%-50%. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές δεν είναι διατεθειμένος να μειώσει το ποσό των επιχορηγήσεων κάτω από τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η απόπειρα εξεύρεσης συμβιβασμού απέτυχε την Κυριακή. Η εισήγηση να διατεθούν 400 δισεκ. ευρώ ως δωρεές, ενισχύσεις και επιχορηγήσεις (από 500 δισεκ. που προέβλεπε η αρχική πρόταση) απορρίφθηκε από το μπλοκ του Βορρά, που θέλει το ποσό να περιοριστεί στα 350 δισεκατομμύρια.


Ο Σεμπάστιαν Κούρτς

Υπάρχουν επίσης διαφωνίες για την πρόταση να υπάρχει ρήτρα με βάση την οποία θα παγώνει η βοήθεια σε χώρες που κρίνεται ότι καταπατούν τις δημοκρατικές αρχές. Η Ουγγαρία, με τη στήριξη της Πολωνίας, απειλεί να ασκήσει βέτο εάν συμπεριληφθεί τέτοια ρήτρα.

Πολωνία και Ουγγαρία από την πλευρά τους πιέζουν για το Κράτος Δικαίου.

Τα παράπονα του Όρμπαν για τον Ρούτε

«Δεν ξέρω για ποιον προσωπικό λόγο ο Ολλανδός πρωθυπουργός μισεί εμένα ή την Ουγγαρία. Αλλά επιτίθεται σκληρά. Και λέει ξεκάθαρα ότι επειδή η Ουγγαρία, κατά την άποψή του, δεν σέβεται το κράτος δικαίου, θα πρέπει να τιμωρηθεί οικονομικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν σε δημοσιογράφους.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε κατηγόρησε την Ολλανδία και τους συμμάχους της (Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία) για «εκβιασμό».

Ο Τζουζέπε Κόντε

Η θέση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε αντανακλά πολιτικές πραγματικότητες στην πατρίδα του, όπου οι ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν με αυξανόμενη δυσαρέσκεια το γεγονός πως η χώρα, αναλογικά, συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους καθαρούς χρηματοδότες του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ο Ρούτε και το συντηρητικό κόμμα του, το VVD, έχουν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση των ευρωσκεπτικιστικών ακροδεξιών κομμάτων στις εκλογές του Μαρτίου.


Ο Βίκτορ Όρμπαν

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «από την πρώτη στιγμή έχω επισημάνει ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά αυτοί οι συμβιβασμοί δε μπορεί να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν τη φιλοδοξία μας για μία γενναία ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση του κορονοϊού και την οικονομική καταιγίδα που έχει προκαλέσει», επιμένοντας ότι «δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι».

Λαγκάρντ: Καλή συμφωνία, όχι απλά συμφωνία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε νωρίτερα ότι θα προτιμούσε οι ηγέτες να συμφωνήσουν σε ένα «φιλόδοξο» πακέτο βοήθειας, παρά να κλείσουν μια συμφωνία με βιάση και με οποιοδήποτε κόστος.

«Το ιδανικό θα ήταν η συμφωνία των ηγετών να είναι φιλόδοξη σε όρους μεγέθους και σύνθεσης του πακέτου (…) έστω κι αν χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος», εξήγησε στο Reuters.

Το σχόλιο αυτό της Λαγκάρντ αφήνει να εννοηθεί ότι αντιμετωπίζει χαλαρά την πιθανότητα αρνητικής αντίδρασης των χρηματαγορών σε περίπτωση αποτυχίας της Συνόδου Κορυφής, αφού η ΕΚΤ διαθέτει 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για να προσθέσει κρατικά χρέη στο χαρτοφυλάκιό της από τη δευτερογενή αγορά.

Πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version