Οι ηγέτες της ΕΕ σκοπεύουν να δώσουν απόψε κατά τη Σύνοδο Κορυφής, τέλος στη διαδικασία επιλογής των προσώπων που θα στελεχώσουν τις πέντε ανώτερες θέσεις του μπλοκ, πρόσωπα που θα αποφασίζουν για τις τύχες περίπου 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων.
Τρίτη και… “φαρμακερή” απόπειρα των Ευρωπαίων ηγετών στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.
Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν διαφωνούν όχι μόνο για τα πρόσωπα, αλλά, και για τους κανόνες της διαδικασίας ανάδειξης των προσώπων που θα στελεχώσουν τα κορυφαία αξιώματα της Ενωμένης Ευρώπης.
Καταληκτική προθεσμία έχει οριστεί η Τρίτη (2.7.2019) για την επιλογή του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ωστόσο υπό άλλες συνθήκες αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει επί μήνες, υποστηρίζουν διπλωμάτες.
Εκτός της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ηγετικές θέσεις που αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων είναι η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύνοδος Κορυφής: Αποφασίζουν τρώγοντας…
Οι ηγέτες της ΕΕ ελπίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία στη διάρκεια δείπνου που θα ξεκινήσει στις 19:00 ώρα Ελλάδας αλλά έχουν προγραμματίσει και πρόγευμα τη Δευτέρα (1.7.2019), λαμβάνοντας υπόψη ότι η νέα Ευρωβουλή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Τρίτη (2.7.2019) στο Στρασβούργο και χρειάζεται έναν πρόεδρο.
[read4more]
Αντιμετωπίζοντας κατηγορίες ότι έχουν αποξενωθεί από τους πολίτες οι ευρωβουλευτές επιχείρησαν να καταλήξουν στους επικρατέστερους υποψήφιους για τα ανώτερα αξιώματα της ΕΕ στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, ο Γερμανός κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ θα αναλάμβανε την προεδρία της Κομισιόν, καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κατέλαβε τις περισσότερες έδρες στις τελευταίες ευρωεκλογές.
Αλλά ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέρριψε το σύστημα των “Spitzenkandidat” που υποστήριξε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία από την πλευρά της επέμεινε σε αυτό.
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ πρότεινε να υπάρξει μια πολιτική αλλαγή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία συνήθως αναλαμβάνει κάποιος πολιτικός της συντηρητικής παράταξης.
Ο Τουσκ σε ρόλο ισορροπιστή
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Τομπάιας Τέσερ, έναν Γερμανό σύμβουλο του Ευρωκοινοβουλίου που ήταν παρών στις κυριακάτικες (30.6.2019) συνομιλίες των ηγετών της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος προεδρεύει της Συνόδου Κορυφής, πρότεινε να δοθούν οι θέσεις του επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου και του επικεφαλής του οργάνου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά.
Ο Τουσκ, ο οποίος είχε συναντήσεις την Κυριακή (30.6.2019) με όλους τους επικεφαλής των πολιτικών σχηματισμών στο Ευρωκοινοβούλιο, πρότεινε, επίσης, η κεντρώα συμμαχία στην Ευρωβουλή, η οποία περιλαμβάνει και το κόμμα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το κεντροαριστερό πολιτικό μπλοκ την προεδρία της Κομισιόν.
Πολλές κυβερνήσεις θέλουν να υπάρχουν ισάριθμες γυναίκες με άνδρες στα αξιώματα αυτά και να αποφύγουν οι θέσεις αυτές να πάνε όλες σε δυτικοευρωπαϊκές χώρες μέλη.
Ένας συμβιβασμός που συζητιέται πολύ, σύμφωνα με διπλωμάτες, είναι να γίνει ο Βέμπερ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Ολλανδός σοσιαλιστής Φρανς Τίμερμανς – τον οποίον στηρίζουν πολύ η Γαλλία και η Ισπανία – πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι αγορές αγωνιούν για την προεδρία της ΕΚΤ
Για τους επενδυτές και τις αγορές η πιο σημαντική επιλογή είναι εκείνη του προέδρου της ΕΚΤ, που αποφασίζει για τα επιτόκια στην ευρωζώνη. Την θέση μπορεί να λάβει η Γαλλία, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη της ΕΕ, και συγκεκριμένα ο διοικητής της Banque de France (Τράπεζας της Γαλλίας) Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.
Αλλά και ο Έρκι Λιικάνεν, που συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο μετά από 14 χρόνια στην ηγεσία της φινλανδικής κεντρικής τράπεζα, θεωρείται σύμφωνα με κάποιους φαβορί για τη διαδοχή του Ντράγκι. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Λιικάνεν στήριξε δημοσίως μάλιστα την πιο χαλαρή πολιτική του Ντράγκι. Ως πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώτος Φινλανδός Επίτροπος της ΕΕ, ο Λιικάνεν έχει επίσης πολύ καλές διασυνδέσεις στις Βρυξέλλες.
Γυναίκες υποψήφιες για τα μεγάλα πόστα των Βρυξελλών είναι η Δανέζα Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, η Βουλγάρα επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο.