Site icon NewsIT
20:17 | 30.06.19

Σύνοδος Κορυφής – Μέρκελ: Πώς βλέπει τις διαπραγματεύσεις για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν

Σύνοδος Κορυφής – Μέρκελ: Πώς βλέπει τις διαπραγματεύσεις για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν
Newsit Newsroom

Σκληρές γι' άλλη μία φορά αναμένονται οι διαπραγματεύσεις για τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως προέβλεψε και η Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι συνομιλίες για τον διορισμό νέου προέδρου της Κομισιόν στην θέση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αλλά και για τις άλλες θέσεις κλειδιά (πρόεδροι Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) “δεν θα είναι εύκολες”.

Η κ. Μέρκελ διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιλογή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι περίπλοκες.

Φθάνοντας στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στόχος της οποίας είναι να βρεθεί το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Γιουνκέρ όταν λήξει η θητεία του στις 31 Οκτωβρίου, η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι οι συνομιλίες “δεν θα είναι εύκολες”.

Οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Γιουνκέρ στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής στις 21 Ιουνίου.

Μέρκελ για… Βόρεια Μακεδονία

Η Άνγκελα Μέρκελ ανέδειξε την επίλυση της διένεξης για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας ως “θετικό παράδειγμα” επίλυσης διαφορών, ενόψει της Συνόδου Κορυφής για τα δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πόζναν της Πολωνίας την ερχόμενη Παρασκευή (5.7.2019).

“Οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων είναι γείτονές μας και έχουν προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν υλοποιήσουν όλες τις προϋποθέσεις”, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της και τόνισε ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι σήμερα ειρηνική, αλλά “υπάρχουν κάποιες εντάσεις που πρέπει να υπερβούμε και πρέπει να υλοποιηθεί ακόμη ένας αριθμός υποχρεώσεων προκειμένου όλες οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων να πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ”.

Καταλήγοντας στην επίλυση της πολυετούς διαμάχης εξήρε “το πολιτικό θάρρος τόσο του Βορειομακεδόνα Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ όσο και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα”, που προσέφερε “την προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για να μπορεί ήδη να γίνει η ένταξη στο ΝΑΤΟ”, “και να μας ενθαρρύνει προκειμένου να επιλύσουμε τα προβλήματα και στην Βοσνία Ερζεγοβίνη και μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου”.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version