Πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα κορυφαία αξιώματα και τους στόχους της πενταετίας. «Ελπίζουμε σε συμφωνία για Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Σύνοδος αναμένεται να ανανεώσει τη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν, ενώ όπως αναφέρει το «Politico», ο Αντόνιο Κόστα φέρεται να «κλείδωσε» για τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Κάγια Κάλας για επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής.
Στην ατζέντα της Συνόδου είναι και οι προτεραιότητες της πενταετίας, με φόντο τη γεωπολιτική ρευστότητα και τις οικονομικές προκλήσεις.
Διάθεση κατευνασμού της πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι δείχνουν οι ηγέτες, διαμηνύοντας ότι κανείς δεν αποκλείεται και ότι η όποιας μορφής πλατφόρμα σχηματίζεται για να διευκολύνει τις συζητήσεις.
«Η οργή της Ιταλίδας πρωθυπουργού στο άτυπο συμβούλιο και οι συνεχείς διαρροές για τη δυσαρέσκειά της προκάλεσαν ανησυχία στις Βρυξέλλες παρά το γεγονός ότι μόνη της δεν μπορεί να μπλοκάρει κάποια απόφαση και υπάρχει η ειδική πλειοψηφία που απαιτείται. Ωστόσο, δεν είναι προς όφελος των κανενός να τραβήξουν στο σχοινί και να στείλουν τη Μελόνι στην αγκαλιά του Όρμπαν», ανέφερε το ertnews.gr.
Η στρατηγική Μητσοτάκη στη Σύνοδο
Την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού προγράμματος, με έμφαση στην αεράμυνα, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τη στιγμή που οι «27» στις Βρυξέλλες δείχνουν έτοιμοι, σε αντίθεση με την έκτακτη Σύνοδο της προηγούμενης εβδομάδας, να γεφυρώσουν τις διαφορές τους προτείνοντας:
Σε τηλεδιάσκεψη των έξι διαπραγματευτών, των κυρίων Μητσοτάκη και Τουσκ για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των κυρίων Σολτς και Σάντσεθ για λογαριασμό των Σοσιαλιστών και των κυρίων Μακρόν και Ρούτε για λογαριασμό των Φιλελευθέρων, υπήρξε συναίνεση των τριών πολιτικών «οικογενειών» όσον αφορά στα πρόσωπα, κάτι που απομένει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες.
Οι ταχύτητες που πρέπει να αναπτύξουν οι Βρυξέλλες, σε μία εποχή κρίσιμων γεωπολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων, αποτέλεσε το σημείο αναφοράς στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη.
Η ευρωπαϊκή ατζέντα περιλαμβάνει, όπως έσπευσε να τονίσει ο πρωθυπουργός όλες τις ελληνικές προτεραιότητες, καθώς είναι εστιασμένη:
* Στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας
* Στη στήριξη του αγροτικού τομέα
* Στη διεύρυνση
* Στο μεταναστευτικό
* Στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.
Όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναφέρει εντός του Συμβουλίου την κοινή πρόταση την οποία έχει διατυπώσει με τον Πολωνό πρωθυπουργό για τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμμετέχει στη Σύνοδο και υπέγραψε συμφωνία ασφαλείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο «λευκός καπνός» για τις θέσεις της Ευρωπαϊκής ηγεσίας και, στη συνέχεια, η εντός του Ιουλίου διαδικασία ψηφοφορίας στο Στρασβούργο είναι τα «κλειδιά», προκειμένου οι 27 να στρέψουν το βλέμμα τους στις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης πενταετίας.
φωτογραφίες: Reuters