Site icon NewsIT
20:18 | 25.03.21

Σύνοδος Κορυφής: Το τρίτο προσχέδιο του κειμένου για την Τουρκία – Δεν δίνει «λευκή επιταγή» η ΕΕ

Σύνοδος Κορυφής: Το τρίτο προσχέδιο του κειμένου για την Τουρκία – Δεν δίνει «λευκή επιταγή» η ΕΕ

European Council President Charles Michel gestures at the beginning of a video conference with the leaders, during a EU summit in Brussels, Belgium March 25, 2021. REUTERS/Yves Herman

Newsit Newsroom

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τηλεδιάσκεψη κορυφής των 27, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν αλλαγές στο κείμενο προς την Τουρκία, προκαλώντας την ικανοποίηση της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το τρίτο προσχέδιο επικεντρώνεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και η κοινή δήλωση που αναμένεται σήμερα θα ορίζει γραπτώς ότι εάν η Τουρκία δεν εφαρμόσει το κράτος δικαίου δεν θα προκύψει θετική ατζέντα, ενώ τα τελικά συμπεράσματα των 27 θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο.

Click4more: Σύνοδος Κορυφής: Αλλαγές στο κείμενο για την Τουρκία, ικανοποίηση σε Αθήνα και Λευκωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει σήμερα να θέσει την Άγκυρα υπό παρακολούθηση ως τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας έτσι τη δυσαρέσκειά της για την επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες στην Τουρκία.

Εύλογα οι αλλαγές στο προσχέδιο αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη στιγμή που η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας να εγκαταλείψει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, την επομένη μάλιστα συνομιλίας του με τον Σαρλ Μισέλ και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξελήφθη ως προσβολή.

 

Η Κοινή Δήλωση

Η Κοινή Δήλωση «πατά» πάνω στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, αλλά και στις προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν την Τουρκία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Περιγράφουν μια διαδικασία με όρους και προϋποθέσεις (αιρεσιμότητα) με βάση και προηγούμενα συμπεράσματα. Και πέραν της όποιας θετικής ατζέντας, επαναλαμβάνουν το μήνυμα για περιοριστικά μέτρα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ, εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά που θίγει συμφέροντα κρατών-μελών της Ε.Ε.

Αναφορές υπάρχουν και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς η Τουρκία καλείται να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τις επιστροφές μεταναστών προς την Τουρκία με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε-Τουρκίας, η οποία, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις.

Η ΕΕ δεν δίνει «λευκή επιταγή» στην Τουρκία. Πρόκειται για μια διαδικασία σταδιακή (σε φάσεις), αναλογική και αναστρέψιμη. Τα όποια θετικά μέτρα δηλαδή μπορούν να αναστραφούν εφόσον η Τουρκία επανέλθει σε παραβατικές συμπεριφορές. Και σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία θα πρέπει να δείξει συνέπεια και συνέχεια και θα συνεχίσει να αξιολογείται, καθώς οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση

Ικανοποίηση εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη για την κοινή δήλωση των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Τουρκία, η οποία, όπως λένε, βασίζεται στην έκθεση Μπορέλ και επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα προηγουμένων Ευρωπαικών Συμβουλίων σε ό,τι αφορά στην γειτονική χώρα.

Όπως έλεγαν τα ίδια πρόσωπα, πρόκειται για μία διττή προσέγγιση, που περιλαμβάνει θετικά μέτρα αλλά και κυρώσεις, εφ, όσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά.

«Όλες οι αποφάσεις είναι σταδιακές, υπό όρους και αναστρέψιμες. Δεν δίνεται λευκή επιταγή στην Τουρκία, η συμπεριφορά της οποίας θα αξιολογηθεί με τις σχετικές αποφάσεις να παραπέμπονται για τον Ιούνιο» σημείωναν κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα «έγινα σημαντικότατες αλλαγές εν συγκρίσει με το αρχικό προσχέδιο έπειτα από απανωτές διαπραγματεύσεις» και όπως τόνιζαν «το τελικό κείμενο είναι ισορροπημένο και απηχεί την έκθεση Μπορέλ».

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version