Κόσμος

Σύνοδος Κορυφής: Το Βίζεγκραντ και όλοι οι άλλοι!

Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν έχει κληθεί στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής μετά το Bretix, ψάχνουν στο κάστρο της Μπατισλάβας τόπους να γίνουν ξανά ενωμένη Ένωση αλλά μάλλον θα πρέπει να λογαριάζουν χωρίς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Γιατί το "Βίζεγκραντ" υψώνει ξανά το μπαϊράκι του.

Το είπε ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας στο δημόσιο ραδιόφωνο της χώρας του. Οι τέσσερις χώρες που έχουν σχηματίσει την ομάδα του Βίζεγκραντ (Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία) θα καταθέσουν δικό τους κείμενο κοινών προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι χώρες της V4 (της ομάδας Βίσεγκραντ) ετοιμάζουν ένα (κείμενο) και θα το υποβάλουμε…. ως κοινή πρόταση της V4 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα είναι μια σημαντική στιγμή στην πορεία αυτών των τεσσάρων χωρών», δήλωσε ο Όρμπαν σε συνέντευξη που δόθηκε την Πέμπτη (15.09.2016) αλλά δημοσιοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής (16.09.2016), λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής.

Στη Μπρατισλάβα, οι 27 ηγέτες υποτίθεται ότι θα συζητήσουν για την ασφάλεια και την προστασία της Ευρώπης και κυρίως για το μέλλον μιας Ευρώπης που μοιάζει πιο διαιρεμένη από ποτέ και καλείται να κάνει επιτέλους κάτι για την ανεργία. Η Άνγκελα Μέρκελ, πάντως, φτάνοντας στη Σύνοδο μόνο αισιόδοξη δεν εμφανίστηκε. «Δεν μπορούμε σε λίγους μήνες να λύσουμε τα προβλήματα χρόνων όπως είναι η ανεργία, η τρομοκρατία και το αυξανόμενο κύμα των μεταναστών» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος και εξέφτασε την ελπίδα «ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε, η κατάσταση είναι κρίσιμη, χρειάζεται να κάνουμε πρακτικά βήματα στον τομέα της άμυνας, της καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

«Η σημερινή σύνοδος διεξάγεται για την εξομάλυνση των διαφορών μας. Χρειαζόμαστε ενότητα ώστε η Ευρώπη να μπορεί να λειτουργεί» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τόνισε πως «Η Γαλλία καταβάλλει τη μεγαλύτερη προσπάθεια για την ευρωπαϊκή άμυνα αλλά δεν μπορεί να είναι μόνη, δεν θέλει να είναι μόνη. Η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση μόνη της να εγγυάται την προστασία της».

«Μπορεί να είναι η πρώτη αλλά θέλει η Ευρώπη μαζί με τη Γαλλία να μπορεί να διασφαλίζει τη δική της προστασία, τη δική της άμυνα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ μαζί με τον αμερικανό εταίρο. Όλοι ας το ξέρουν καλά: αν οι ΗΠΑ επιλέξουν να απομακρυνθούν, η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να εγγυάται μόνη της την προστασία της. Η ευρωπαϊκή άμυνα, είναι η πρόκληση για την Ευρώπη: Μπορούμε να διασφαλίσουμε την προστασία μας κυρίως από την τρομοκρατία και μπορούμε να φροντίσουμε ώστε οι στρατιωτικές μας ικανότητες να είναι ισχυρότερες για την προστασία μας;» τόνισε ο Ολάντ.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε σε θέματα που μας ενώνουν παρά σε αυτά που μας χωρίζουν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σλοβακίας και υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μίροσλαβ Λάιτσακ, σημειώνοντας πως «η ασφάλεια, η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η καλύτερη επικοινωνία με τους πολίτες, ίσως και ο ρόλος της ΕΕ ως παγκόσμιος παίκτης είναι θέματα που αναμένεται να συζητηθούν».

«Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι μπορούμε να συζητήσουμε για να βρούμε λύσεις και να δώσουμε τον οδικό χάρτη για το μέλλον», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, προσθέτοντας ότι «ξεχνάμε πως η Ευρώπη είναι και η καθημερινή ζωή των πολιτών της». «Θέλουμε όλοι να δείξουμε ενότητα και ελπίζω ότι στο τέλος της ημέρας θα είμαστε σε θέση να ετοιμάσουμε έναν οδικό χάρτη για τα πιο βασικά θέματα» είπε ο οικοδεσπότης πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.

«Αποστολή μας σήμερα είναι να σχεδιάσουμε τον δρόμο μπροστά για την ΕΕ», δήλωσε ο Εσθονός πρωθυπουργός Ταάβι Ρόιβας, ενώ ο Ολλανδός ομόλογός του Μαρκ Ρούτε δεν έκρυψε πως «είχαμε πάντα διαφορές, όταν ξεκινήσαμε με έξι χώρες είχαμε διαφορές επίσης και με τους 28. Όλες αυτές οι χώρες έχουν ένα συμφέρον στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε μια πιο ασφαλή Ευρώπη, στο να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, όλοι έχουν συμφέρον στην οικονομική συνεργασία για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας».

«Είναι οι Βρετανοί που θα πιέσουν το κουμπί στο τέλος… Νομίζω ότι είναι κρίμα να έχουμε μια σύνοδο κορυφής χωρίς τη Βρετανία καθώς είναι ακόμη μέλος. Αν αποφασίσουν να φύγουν, τότε θα το συζητήσουμε. Σήμερα δεν θα κάνουμε κάτι παραπάνω από το να πάρουμε μια ιδέα του πώς θα αποφασίσουμε τους ερχόμενους μήνες για δύο σημαντικά θέματα: πώς διασφαλίζουμε ότι προστατεύουμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας και ότι έχουμε υπό έλεγχο τη μετανάστευση… και δεύτερον, έχουμε μια επιτυχία ότι συνεργαζόμαστε οικονομικά… και μπορούμε να κάνουμε περισσότερα σε αυτό το μέτωπο», πρόσθεσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Αφού ολοκλήρωσαν το πρώτο μέρος της Συνόδου και έβγαλαν και την οικογενειακή φωτογραφία, οι 27 θα έχουν ανεπίσημο γεύμα και μετά θα πάνε και μια βόλτα στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης της Μπρατισλάβας. Στις 17:00 θα ξεκινήσει η ο δεύτερος κύκλος εργασιών που θα διαρκέσει δύο ώρες. Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, EPA

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα