Site icon NewsIT
09:16 | 28.06.22

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Το βέτο της Τουρκίας σε Φινλανδία και Σουηδία ρίχνει βαριά σκιά

Τουρκία
Newsit Newsroom

Βάζει νερό στο κρασί του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ετοιμάζεται να «μαλακώσει» τη στάση του για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ; Το σίγουρο είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος πηγαίνει στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη με διάθεση για… παζάρια.

Το θέμα ζήτημα είναι τι θα ζητήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να μη βάλει βέτο στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η απειλή της Άγκυρας πάντως να μπλοκάρει τις δυο σκανδιναβικές χώρες ρίχνει βαριά σκιά στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα (28.06.2022) στη Μαδρίτη και στην οποία θα καθίσει για πρώτη φορά στο… ίδιο τραπέζι με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την περιβόητη δήλωση “Μητσοτάκης γιόκ”. 

Πριν φανεί αν θα επιμένει ή όχι στο Φινλανδία και Σουηδία «γιόκ», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί, παρουσία του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Εύα Μαγκνταλένα Άντερσον και τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστε.

Η Τουρκία και ο Ερντογάν επιμένουν να κατηγορούν τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι ότι υποστηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις» (σ.σ. το PKK, το YPG και το FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν), με την Άγκυρα να μη δείχνει καμία πρόθεση να συμβιβαστεί ενόψει των συνομιλιών.

«Αύριο θα πάμε στη Σύνοδο του NATO στην Ισπανία και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας», είπε ο Ερντογάν χθες Δευτέρα.

Πρόσθεσε ότι θα εξηγήσει την «υποκρισία» σχετικά με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» στους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με «έγγραφα, πληροφορίες και φωτογραφίες».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι υποστηρίζουν το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές οργανώσεις». Στοκχόλμη και Ελσίνκι αμφισβητούν τις τουρκικές καταγγελίες.

 

Παρών στις συνομιλίες θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, που έχει σκοπό να αποτρέψει το ενδεχόμενο η τουρκική αντίθεση στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στην ατλαντική συμμαχία να επισκιάσει τη σύνοδο.

Η 30μελής στρατιωτική συμμαχία αναμένεται να υιοθετήσει νέο στρατηγικό δόγμα και σχέδια για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγάς της, στη Σύνοδο, την πρώτη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version