Τρίτη, 17 Σεπτ.
26oC Αθήνα

Συντονισμένη επίθεση εναντίον δεκάδων μελών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο – Εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα οι βομβητές επικοινωνίας τους

Συντονισμένη επίθεση εναντίον δεκάδων μελών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο – Εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα οι βομβητές επικοινωνίας τους

Μια επιχείρηση σχεδόν βγαλμένη από κατασκοπική ταινία βρίσκεται σε εξέλιξη στον Λίβανο εντναίον μελών και στελεχών της Χεζμπολάχ.

Εκατοντάδες μέλη της ένοπλης οργάνωσης, μεταξύ των οποίων μαχητές και υγειονομικοί, τραυματίστηκαν σήμερα σοβαρά σε διάφορα σημεία του Λιβάνου – κυρίως στη Βηρυτό και τα περίχωρά της – όταν οι βομβητές που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ για τις επικοινωνίες τους εξερράγησαν, όπως δήλωσε πηγή ασφαλείας στο Reuters.

Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε πως η πυροδότηση των βομβητών ήταν η «μεγαλύτερη παράβαση ασφαλείας» την οποία έχει υποστεί η οργάνωση στον πόλεμο με το Ισραήλ που μετράει σχεδόν έναν χρόνο.

Δημοσιογράφος του Reuters είδε ασθενοφόρα να σπεύδουν στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού εν μέσω εκτεταμένου πανικού. Κάτοικοι δήλωσαν πως εκρήξεις σημειώνονταν ακόμη και 30 λεπτά μετά τις αρχικές πυροδοτήσεις.

Ομάδες ανθρώπων συγκεντρώθηκαν στην είσοδο κτηρίων για να δουν αν άνθρωποι που γνώριζαν τραυματίστηκαν, ανέφερε ο δημοσιογράφος του Reuters.

Η πηγή ασφαλείας πρόσθεσε πως εκρηκτικοί μηχανισμοί εκρήγνυντο επίσης στον νότιο Λίβανο. Προς το παρόν δεν υπάρχει σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό, που ανταλλάσσει πυρά με τη Χεζμπολάχ από τον Οκτώβριο παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα.

Σύμφωνα με το AFP, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στη Χεζμπολάχ, δεκάδες μέλη της φιλοϊρανικής οργάνωσης του Λιβάνου τραυματίστηκαν από ταυτόχρονη έκρηξη των βομβητών τους σε διάφορα προπύργια της οργάνωσης.

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο AFP πως επρόκειτο για «ισραηλινή πειρατεία».

«Δεκάδες μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού», προπύργιο της ισλαμιστικής οργάνωσης, και «στον νότιο Λίβανο από έκρηξη των βομβητών τους», δήλωσε μια άλλη πηγή προσκείμενη στο κόμμα.

Ανταποκριτής του AFP στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα, προπύργιο επίσης της Χεζμπολάχ, έκανε λόγο επίσης για “δεκάδες τραυματίες” κατά την έκρηξη των βομβητών τους σε αυτή την περιοχή.

Όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr, τραυματίας είναι και ο Ιρανός πρέσβης στον Λίβανο, Μοτζτάμπα Αμανί, από έκρηξη στον βομβητή του.

Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες είδαν ασθενοφόρα να μεταφέρουν τραυματίες στα νότια προάστια της Βηρυτού, όπου τα νοσοκομεία απηύθυναν εκκλήσεις για αίμα.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI έκανε λόγο για ένα «συμβάν ασφαλείας χωρίς προηγούμενο που σημειώθηκε στα νότια προάστια της Βηρυτού καθώς και σε πολλές περιοχές του Λιβάνου» αποδίδοντάς το στον ισραηλινό «εχθρό».

Πρόσθεσε πως «το σύστημα των βομβητών υπέστη πειρατεία μέσω της υψηλής τεχνολογίας».

Η Χεζμπολάχ είχε ζητήσει από τα μέλη της να μην χρησιμοποιούν πλέον κινητά τηλέφωνα για να αποφύγουν ισραηλινή πειρατεία.

Η οργάνωση έθεσε σε εφαρμογή ένα σύστημα βομβητών μέσω του οποίου τα μέλη της καλούνται να παρουσιαστούν στις μονάδες τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις