Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι από τον καταυλισμό εκτοπισμένων Αλ-Χολ στη Συρία, ανάμεσά τους έφηβοι, έπεσαν νεκροί από πυρά τον Ιούνιο, ανακοίνωσαν σήμερα οι κουρδικές δυνάμεις που κατηγορούν γι αυτό πυρήνες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί τακτικά για επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην Αλ-Χολ, στη βορειοανατολική Συρία. Στον καταυλισμό έγιναν τους τελευταίους μήνες δεκάδες δολοφονίες, αποδράσεις και επιθέσεις εναντίον φυλάκων και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
“Οι τρομοκρατικοί πυρήνες του ΙΚ συνεχίζουν τη δράση τους στον καταυλισμό Αλ-Χολ με νέες δολοφονίες εναντίον των κατοίκων που αποκλίνουν από τις εξτρεμιστικές ιδέες της οργάνωσης”, δηλώνουν σήμερα σε ετήσια αναφορά οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), αραβοκουρδικός στρατιωτικός συνασπισμός που ελέγχει τον καταυλισμό.
“Οκτώ άνθρωποι συριακής και ιρακινής εθνικότητας σκοτώθηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι” μόνο τον Ιούνιο, αναφέρει η έκθεση.
Μεταξύ των θυμάτων αυτών περιλαμβάνονται ένας 16χρονος Ιρακινός και δύο αδελφές από τη Συρία, μία εκ των οποίων ήταν 17 ετών. Μια Ρωσίδα επίσης τραυματίστηκε.
Οι κουρδικές δυνάμεις δήλωσαν επίσης ότι εμπόδισαν τον Ιούνιο 42 ενήλικες και 43 παιδιά να αποδράσουν από τον καταυλισμό όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι ανθυγιεινές.
Οι τοπικές αρχές άρχισαν τον Μάρτιο μεγάλη επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψη 125 “μελών” του ΙΚ στον καταυλισμό. Είχαν αναφέρει τότε “περισσότερους από 47 φόνους” από τις αρχές του 2021 στην Αλ-Χολ.
Ο καταυλισμός έχει διαμορφωθεί σε μια πραγματική πόλη γεμάτη σκηνές που φιλοξενεί σύμφωνα με τον ΟΗΕ σχεδόν 62.000 ανθρώπους, εκ των οποίων το 93% είναι γυναίκες και παιδιά, οι μισοί προέρχονται από το Ιράκ.
Εκεί ζουν περίπου 10.000 γυναίκες αλλοδαπές και τα παιδιά τους, συγγενείς μαχητών τζιχαντιστών.
Από τον Ιούλιο, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (CICR) χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου: “εκατοντάδες παιδιά, κυρίως αγόρια, ορισμένα μόλις 12 ετών, “έχουν χωρίσει από τις οικογένειές τους και μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης για ενήλικες”.
Οι κουρδικές αρχές, που αναγνωρίζουν τις κρατήσεις ανηλίκων, τάσσονται υπέρ της ίδρυσης κέντρων αποκατάστασης, φοβούμενες “την εμφάνιση νέας γενιάς τρομοκρατών” μεταξύ των παιδιών.
Παρά τις επανειλημμένες προτροπές των Κούρδων, οι πλειονότητα των χωρών — κυρίως ευρωπαϊκές — αρνούνται να επαναπατρίσουν δικούς τους πολίτες. Ορισμένες, μεταξύ τους η Γαλλία, το έκαναν μόνο για περιορισμένο αριθμό ανηλίκων, ανάμεσα στους οποίους ηταν και ορφανοί ανήλικοι.