Κόσμος

Συρία: Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Ράκα μετά την βομβιστική επίθεση του ISIS

Οι κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν σήμερα (26.12.2022) ότι απέτρεψαν μια βομβιστική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στο γενικό επιτελείο τους και σε μια φυλακή όπου κρατούνται τζιχαντιστές στη Ράκα, στη βόρεια Συρία. Από την επίθεση σκοτώθηκαν έξι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Ένας τζιχαντιστής, ζωσμένος με εκρηκτικά, σκοτώθηκε ενώ ένας δεύτερος συνελήφθη, είπε ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF, ο αραβοκουρδικός συνασπισμός που στηρίζεται από τις ΗΠΑ), Φαρχάντ Σάμι. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, οι SDF κατάφεραν να απωθήσουν τους τζιχαντιστές που στόχευαν ένα συγκρότησα των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας στη Ράκα, την πρώην «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία.

Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), είπε ότι στόχος των δραστών ήταν η φυλακή που στεγάζεται σε αυτό το συγκρότημα και όπου κρατούνται περίπου 900 τζιχαντιστές – οι 200 από αυτούς είναι υψηλόβαθμα στελέχη του ΙΚ.

Σε ανάρτησή του στο Telegram το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αναφέροντας ότι ήθελε «να πάρει εκδίκηση για τους μουσουλμάνους κρατούμενους», κυρίως για τις γυναίκες των τζιχαντιστών που φιλοξενούνται στον καταυλισμό Αλ Χολ, στη βόρεια Συρία. Στον καταυλισμό αυτόν, που είναι υπό κουρδική διοίκηση, διαμένουν περισσότεροι από 50.000 συγγενείς τζιχαντιστών του ΙΚ, μεταξύ των οποίων και πολλοί ξένοι από 60 χώρες αλλά και Σύροι εκτοπισμένοι και Ιρακινοί πρόσφυγες.

Μετά την επίθεση, η αυτόνομη κουρδική διοίκηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Ράκα και απαγόρευσε την κυκλοφορία στην πόλη «μέχρι νεωτέρας». Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο ανώτατος διοικητής των SDF Μαζλούμ Άμπντι είπε ότι οι δυνάμεις του «παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των τρομοκρατικών πυρήνων του Νταές (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) στη Ράκα».

«Οι πληροφορίες από τη Ράκα δείχνουν ότι είναι σε εξέλιξη ανησυχητικές προετοιμασίες εκ μέρους των τρομοκρατικών πυρήνων», προειδοποίησε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «bromance» Τραμπ – Μασκ περνάει κρίση: Από την κόντρα, στην αλληλοϋποστήριξη και από τον διορισμό στην παραίτηση
Πώς από πολιτικοί «αντίπαλοι» και επικριτές, Τραμπ και Μασκ ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν μία πανίσχυρη κυβέρνηση στις ΗΠΑ, η οποία μέσα σε λίγους μήνες περνάει «κρίση»
Ο Έλον Μασκ και ο Ντόναλντ Τραμπ
Στο αρχείο με απόφαση Ντόναλντ Τραμπ οι κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς
Το υπουργείο κατηγορείται ότι «παζάρεψε» την παύση της δίωξης του δημάρχου, με αντάλλαγμα τη δέσμευσή του ότι θα αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση
Ο Έρικ Άνταμς