Σήμερα αναμένονται στην Δαμασκό οι αρμόδιοι επιθεωρητές για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας.
Η έναρξη της ιστορικής επιχείρησης καταστροφής θα γίνει μεσούσης της σύγκρουσης στην Συρία και αφορά ένα απόθεμα 1.000 τόνων απαγορευμένων χημικών όπλων.
Αποστολή της 20μελούς ομάδας των επιθεωρητών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OΑΧΑ), που έφθασε το βράδυ της Δευτέρας στη Βηρυτό του Λιβάνου, είναι να εφαρμόσει την απόφαση του ΟΗΕ, η οποία καθορίζει το πλαίσιο για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η Συρία φέρεται να διαθέτει τουλάχιστον 1.000 τόνους χημικών όπλων, 300 τόνοι εκ των οποίων είναι αέρια μουστάρδας και σαρίν, που είναι αποθηκευμένοι σε περίπου 45 αποθήκες.
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο «Rai News 24» ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση του ΟΗΕ, που υιοθετήθηκε την Παρασκευή και αποτελεί τη μεγαλύτερη διπλωματική πρόοδο από την έναρξη της σύγκρουσης τον Μάρτιο του 2011. «Ασφαλώς θα την σεβαστούμε», είπε χαρακτηριστικά ο Άσαντ.
Ωστόσο, έχουν ήδη προκύψει νέες εντάσεις ανάμεσα στους Ρώσους και τους δυτικούς ομολόγους τους, με την έναρξη εξέτασης τη Δευτέρα στον ΟΗΕ ενός σχεδίου διακήρυξης, που ζητεί από τη Δαμασκό να διευκολύνει την πρόσβαση των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ στον πληθυσμό.
Να σημειωθεί ότι οι επιθεωρητές του ΟΑΧΑ φθάνουν την επομένη της αναχώρησης των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, που διεξάγουν έρευνα στις θέσεις όπου πιθανώς έγιναν επιθέσεις με χημικά όπλα.
Η ομάδα του ΟΗΕ ολοκλήρωσε την έρευνά της σε επτά θέσεις κοντά στη Δαμασκό και στη βόρεια Συρία, όπου το καθεστώς, όπως και η αντιπολίτευση, κατήγγειλαν ότι πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις με χημικά όπλα. Η ομάδα αναμένεται να παραδώσει την έκθεσή της στο τέλος Οκτωβρίου.
Οι έξι εμπειρογνώμονες έχουν ήδη διαπιστώσει τη χρήση αερίου σαρίν σε ευρεία κλίμακα κατά την επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό.
Οι συριακές αρχές παρέδωσαν στις 19 Σεπτεμβρίου έναν κατάλογο θέσεων παραγωγής και αποθήκευσης χημικών όπλων, στις οποίες πρέπει να γίνουν επιθεωρήσεις μέσα σε διάστημα 30 ημερών, στο πλαίσιο της ρωσο-αμερικανικής συμφωνίας που προβλέπει τον χημικό αφοπλισμό της χώρας έως τα μέσα του 2014.
Ωστόσο, ειδικοί εκτιμούν ότι η προθεσμία αυτή είναι εξαιρετικά σύντομη, καθώς στη Λιβύη, για παράδειγμα, έχουν περάσει δέκα χρόνια από την ανακοίνωση της Τρίπολης ότι θέλει να καταστρέψει το χημικό της οπλοστάσιο και η διαδικασία ακόμη δεν έχει τελειώσει!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελληνική εμπλοκή στη καταστροφή των χημικών της Συρίας;
Γερμανοί εξαγωγείς πούλησαν 360 τόνους χημικών στη Συρία από το 1988 ως το 2011
Άσαντ: Η Συρία θα συμμορφωθεί με την απόφαση του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα