Κόσμος

Συρία: Αυξάνονται οι συλλήψεις. Νέες διαδηλώσεις σήμερα

 Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στη Δαμασκό και τη Μπανιάς για να καταγγείλουν την καταστολή στη Συρία, όπου έχουν πολλαπλασιασθεί οι συλλήψεις, ενώ σήμερα οργανώνονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της "Τρίτης για την αλληλεγγύη προς τους κρατούμενους".

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε χθες επισήμως εμπάργκο όπλων κατά της Συρίας, καθώς και περιορισμούς στις άδειες εισόδου στην ΕΕ και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων 13 Σύρων που θεωρούνται υπεύθυνοι για την καταστολή. Τα μέτρα θα εφαρμοσθούν από σήμερα.

    Πρώτος στον κατάλογο των 13, στον οποίο δεν περιλαμβάνεται ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, εμφανίζεται ο αδελφός του Μάχερ αλ Ασαντ, διοικητής μεραρχίας του συριακού στρατού και κύριος υπεύθυνος για την καταστολή του κινήματος.

    Χθες το βράδυ, περί τα 200 άτομα διαδήλωσαν στο κέντρο της Δαμασκού ζητώντας την άρση της κατάστασης πολιορκίας των συριακών πόλεων, πριν διαλυθούν από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες προχώρησαν σε πολυάριθμες συλλήψεις, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Οι διαδηλωτές , που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αρνούς, έψαλαν τον εθνικό ύμνο. Πολλοί συνελήφθησαν, ανάμεσά τους και ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Άμαρ Νταγιούμπ και ο γιατρός Τζαλάλ Νοφάλ, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου.

    Στην παραλιακή πόλη Μπανιάς, εκατοντάδες γυναίκες διαδήλωσαν ζητώντας την απελευθέρωση των συγγενών τους αψηφώντας τις δυνάμεις ασφαλείας και κατευθύνθηκαν προς τα σημεία ελέγχου όπου την προηγουμένη σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι κατά την καταστολή των διαδηλώσεων.

    Από το Λονδίνο, ο πρόεδρος του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν δήλωσε: “Χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν από τις στρατιωτικές δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας σε στάδιο της πόλης για ανάκριση, όπου ξυλοκοπήθηκαν. Περισσότεροι από τετρακόσιοι παραμένουν κρατούμενοι”, είπε.

    Οι επικεφαλής της εξέγερσης , ανάμεσά τους ο σεΐχης Ανας αλ-Αϊρούτ, που θεωρείται ηγέτης του κινήματος διαμαρτυρίας, και ο Μπασάμ Σαχιούνι, συνελήφθησαν το βράδυ της Κυριακής. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων πληροφορικής που πωλούν εξοπλισμό για σύνδεση με το Ιντερνετ συνελήφθησαν επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του παρατηρητηρίου.

    Άρματα μάχης παραμένουν στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης και στις νότιες συνοικίες και “η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί”, είπε.

    Η κυβερνητική εφημερίδα Al-Watan γράφει από την πλευρά της ότι “η ηρεμία επέστρεψε στην Μπανιάς, ενώ μονάδες του στρατού ελέγχουν την πόλη έπειτα από τις σφοδρές επιθέσεις εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων”.

    Σε συνέντευξή της στους New York Times, η Μπουτάινα Σααμπάν, σύμβουλος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ δήλωσε ότι τα χειρότερα της εξέγερσης έχουν περάσει και “βρίσκονται πίσω μας”.

    Δυτικά της Δαμασκού, η Μουανταμίγια παραμένει περικυκλωμένη από τον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας, η Χομς είναι επίσης περικυκλωμένη από τον στρατό, όπου τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τη νύκτα. Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένα παιδί 12 ετών σκοτώθηκαν στην πόλη την Κυριακή.

    Παρά τη βάναυση καταστολή, η σελίδα “Syrian Revolution 2011” στο Facebook προειδοποιεί ότι “οι διαδηλώσεις θα συνεχισθούν καθημερινά”, καλώντας σε μία “Τρίτη αλληλεγγύης με τους κρατουμένους συνειδήσεως στις φυλακές του εγκληματικού συριακού καθεστώτος”.

    Ανθρωπιστική ερευνητική αποστολή του ΟΗΕ εμποδίστηκε να φθάσει στην πόλη Ντεράα , όπου 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις σφαίρες των στρατιωτικών δυνάμεων, σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών.

    Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες Κρίστοφερ Γκάνες δήλωσε από την πλευρά του ότι ο οργανισμός ανησυχεί ότι δεν θα είναι θέση να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους 30.000 παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Ντεράα, κυρίως σε 120 ασθενείς που εξαρτώνται από την αποστολή του ΟΗΕ για να προμηθευτούν τις δόσεις ινσουλίνης.

    Σύμφωνα με την Al Watan, πρόεδρος Ασαντ δήλωσε την Κυριακή υποδεχόμενος επιτροπή πολιτών από τη Λαττάκεια, ότι “η κρίση θα σταματήσει και θα εφαρμοστούν διοικητικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις”.

    Οι συριακές αρχές έχουν υποσχεθεί την εφαρμογή δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, την εισαγωγή νομοθεσίας για τον πλουραλισμό και τη φιλελευθεροποίηση των μέσων ενημέρωσης, αλλά συνεχίζουν την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, που δηλώνουν ότι ενορχηστρώνονται από το εξωτερικό.

    Από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας στα μέσα Μαρτίου, 600-700 έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 8.000 έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με στοιχεία μη κυβερνητικών οργανώσεων.

 
Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα