Η επιχείρηση της Τουρκίας στην Βόρεια Συρία... καλά κρατεί, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να αναγκάζονται να φύγουν από τα σπίτια τους για να σωθούν. Παράλληλα οι Τούρκοι κατηγορούν τους Κούρδους που σκότωσαν παιδιά και πως διαδίδουν... fake news περί στοχοποίησης αμάχων.
Καταυλισμός με περισσότερους από 7.000 εκτοπισμένους στη βόρεια Συρία θα εκκενωθεί και γίνονται συνομιλίες για τη μετακίνηση κι άλλου καταυλισμού στον οποίο διαμένουν 13.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οικογένειες μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, μετά τον βομβαρδισμό και των δύο, ανακοίνωσαν σήμερα οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές στη βόρεια Συρία.
Οι καταυλισμοί στη Μαμπρούκα και την Αΐν Ίσα, επισημαίνουν στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας, δεν γλίτωσαν από τους κινδύνους της τουρκικής επίθεσης που άρχισε αυτήν την εβδομάδα.
Ο καταυλισμός της Μαμπρούκα, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την τουρκική μεθόριο, θα εκκενωθεί και οι άνθρωποι που διαμένουν εκεί θα μετακινηθούν στον καταυλισμό της Αλ Αρίσα, που βρίσκεται νότια της πόλης Χασακέ, διευκρινίζουν οι αρχές αυτές στην ανακοίνωσή τους, στην οποία σημειώνουν ότι στον δεύτερο καταυλισμό στην Αΐν Ίσα βρίσκονται 785 συγγενείς μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.
“Τώρα διεξάγονται συνομιλίες με τους αρμόδιους φορείς για να βρεθεί μια λύση ή μια εναλλακτική τοποθεσία για την μετακίνηση του καταυλισμού”, καταλήγουν οι αρχές αυτές στην ανακοίνωσή τους.
Διάψευση για την δολοφονία μωρού
Την ίδια ώρα οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι 22 από τους μαχητές τους σκοτώθηκαν προχθές Τετάρτη και χθες Πέμπτη κατά την επίθεση της Τουρκίας και των συμμαχικών της συριακών ανταρτικών δυνάμεων.
Ωστόσο το Τουρκικό υπ. Άμυνας, αφού κατηγόρησε τους Κούρδους για τη δολοφονία ενός βρέφους στην τουρκική πλευρά των συνόρων, έκανε λόγο για… ψευδείς πληροφορίες για την παρουσία Τούρκων στρατιωτών στις περιοχές Καμισλί και Ντερίκ και τη στοχοποίηση αμάχων.
PKK/PYD-YPG terrorists, who killed a baby yesterday in a mortar attack into Turkish territory, are also spreading false information. There are no Turkish military units in Qamishli and Derik, where they claim civilians are being targeted.#MSB #TSK
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) October 11, 2019
Φόβοι για νέο Ισλαμικό Κράτος
Οι εξελίξεις αυτές έχουν φουντώσει τους φόβους για επανασύσταση του Ισλαμικού Κράτους, αφού χιλιάδες τζιχαντιστές είναι αιχμάλωτοι στις περιοχές που βομβαρδίζει η Τουρκία.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνται στη βορειοανατολική Συρία, μπορεί να δραπετεύσουν από τη φυλακή.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν νωρίτερα πως το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της Ταλ Αμπιάντ υποχρεώθηκε να κλείσει αφού το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του διέφυγε το τελευταίο 24ωρο εξαιτίας των βομβαρδισμών.
Ο Πούτιν, μιλώντας στη διάρκεια επίσκεψής του στο Τουρκμενιστάν, δήλωσε πως δεν είναι σίγουρος ότι η Τουρκία μπορεί να διατηρήσει υπό έλεγχο την κατάσταση, μετέδωσε το Ιντερφάξ.
Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε επίσης τον φόβο ότι η επιχείρηση του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων μπορεί να προκαλέσει την επανεμφάνιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή.
“Δεν ξέρω αν ο Τουρκικός στρατός μπορεί να ελέγξει την κατάσταση”
Χιλιάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνται από τους Κούρδους, υπάρχει κίνδυνος να ανακτήσουν την ελευθερία τους, «είναι μια πραγματική απειλή για εμάς, για εσάς, διότι πού θα πάνε και πώς;», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια συνόδου κορυφής πρώην σοβιετικών χωρών. «Δεν είμαι σίγουρος πως ο τουρκικός στρατός μπορεί να ελέγξει την κατάσταση», υπογράμμισε.
Τουρκικά αεροπλάνα και πυροβολικό πλήττουν σήμερα στόχους της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία κατά την τρίτη ημέρα της τουρκικής επίθεσης που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.
«Το νοσοκομείο της Ταλ Αμπιάντ, που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF), έχει πλέον κλείσει επειδή οι περισσότεροι από το ιατρικό προσωπικό του έφυγαν με τις οικογένειές τους», ανακοίνωσε η γαλλική φιλανθρωπική οργάνωση αναφερόμενη στη μεθοριακή πόλη για την οποία είπε ότι είναι τώρα ουσιαστικά έρημη.
Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι από τη Ρας Αλ-Αΐν και την Ταλ Αμπιάντ έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας της κλιμακούμενης βίας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, που βοηθάει να τραφούν σχεδόν 650.000 άνθρωποι στη βορειοανατολική Συρία.