Η οργάνωση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με Ρώσους μεσολαβητές τις τελευταίες ημέρες.
Ο επικεφαλής του πολιτικού βραχίονα της Τζάις αλ Ισλάμ, ο Μοχάμεντ Αλούς, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο al Arabiya ότι η διορία είναι «απλώς ένα τέχνασμα προπαγάνδας από το συριακό καθεστώς για να κερδίσει περισσότερα από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους».
Ο Αλούς δήλωσε στο DPA χθες Πέμπτη: «Διαπραγματευόμαστε για να μείνουμε ή να βρούμε μια συμβιβαστική λύση. Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε τη γη μας. Είμαστε οι γιοι της χώρας και ο λαός της περιοχής».
Επανάλαβε εξάλλου την άρνηση της οργάνωσης να μεταφερθεί στη βορειοδυτική Ιντλίμπ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Οι άλλες δύο οργανώσεις των Σύρων ανταρτών που βρίσκονταν στην ανατολική Γούτα, η Άχραρ αλ Σαμ και η Φάιλακ αλ Ράχμαν, έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη μετακίνηση των μαχητών και των οικογενειών τους στην Ιντλίμπ.
Στο μεταξύ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες Πέμπτη έπειτα από συνάντηση που είχε με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα ότι η ανατολική Γούτα «έχει σχεδόν εκκαθαριστεί από τα τρομοκρατικά στοιχεία».
Ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της Μόσχας ξεκίνησε στις 18 Φεβρουαρίου μια επιχείρηση εναντίον του ανταρτοκρατούμενου θύλακα που βρίσκεται δίπλα στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 1.600 άμαχοι.
«Ως αποτέλεσμα της αντιτρομοκρατικής αυτής επιχείρησης που ολοκληρώνεται στην ανατολική Γούτα το προάστιο αυτό της συριακής πρωτεύουσας έχει σχεδόν εκκαθαριστεί από τα εξτρεμιστικά και τρομοκρατικά στοιχεία», επεσήμανε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.
«Η ζωή έχει αποκατασταθεί», διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι «η πλειονότητα των ανταρτών έχει απομακρυνθεί».
Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε κατά τη συνάντησή του με τον ντε Μιστούρα ότι ως την Κυριακή ή τη Δευτέρα «θα αρχίσουν να επιστρέφουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους στην ανατολική Γούτα και θα ξεκινήσουν την κανονική τους ζωή».
«Περισσότεροι από 130.000 πρόσφυγες και περισσότεροι από 11.000 ένοπλοι αντάρτες» έχουν εγκαταλείψει τον θύλακα μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, πρόσθεσε