Το Ισλαμικό Κράτος κατηγορείται πως διέπραξε πολλά εγκλήματα στις περιοχές που έλεγχε στη Συρία και το Ιράκ όπως ομαδικές εκτελέσεις, βιασμούς και απαγωγές, από το 2014 μέχρι το 2019. Επίσης για την ευθύνη που έχει αναλάβει για επιθέσεις σε αρκετές άλλες χώρες.
[read4more]
Μετά την κατάληψη του τελευταίου προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους, στο Μπαγούζ στη Συρία η αραβοκουρδική συμμαχία ανακοίνωσε πως έχει αιχμαλωτίσει πάνω από 5.000 τζιχαντιστές που πλέον κρατούνται σε φυλακές της αυτόνομης κυβέρνησης που έχουν εγκαθιδρύσει ντε φάκτο οι Κούρδοι στις περιοχές που ελέγχουν στη βορειοανατολική Συρία.
Οι κρατούμενοι προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ ενώ υπάρχουν και χίλιοι αλλοδαποί, όπως επεσήμανε ο Άμπντελ Κάριμ Όμαρ, αξιωματούχος της κυβέρνησης των Κούρδων. Αφού ζήτησαν μάταια από τις χώρες καταγωγής τους να τους δεχθούν πίσω, οι κουρδικές αρχές φαίνεται ότι άλλαξαν στρατηγική όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να δημιουργήσει ένα ειδικό διεθνές δικαστήριο στη βορειοανατολική Συρία», επεσήμαναν οι SDF και η αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση καθώς η δημιουργία ενός τέτοιου δικαστηρίου θα επιτρέψει «οι δίκες να γίνουν με δίκαιο τρόπο, βάσει του διεθνούς δικαίου και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθετε η ανακοίνωση.
Μιλώντας στο BBC ο Όμαρ, που είναι αρμόδιος για εξωτερικές υποθέσεις, εξήγησε ότι το γεγονός ότι λίγες χώρες έχουν επαναπατρίσει πολίτες τους που είχαν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, έχει αυξήσει τα προβλήματα της κουρδικής κυβέρνησης.
Οι κουρδικές αρχές δυσκολεύονται να διαχειριστούν τους κρατούμενους που βρίσκονται στις φυλακές τους, πόσο δε μάλλον να τους δικάσουν, επεσήμανε ο απεσταλμένος του BBC στη Συρία Αλίμ Μακμπούλ.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός απεσταλμένος στη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι προτεραιότητα τώρα είναι ο επαναπατρισμός των αλλοδαπών τζιχαντιστών και «να πειστούν οι χώρες να δεχθούν πίσω τους ξένους μαχητές».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ιρακινοί και οι Σύροι θα πρέπει να σταλούν στις πατρίδες τους «για να αποριζοσπαστικοποιηθούν και να επανενταχθούν στην κοινωνία ή, σε κάποιες περιστάσεις, για να τιμωρηθούν», ενώ οι άλλες χώρες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να «επαναπατρίσουν τους πολίτες τους».