Την πρώτη του συνέντευξη μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, έδωσε ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, ο ηγέτης της ισλαμιστικής αντάρτικης ομάδας Hayat Tahrir al-Sham (HTS) στη Συρία.
Ο αλ Τζολάνι έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα σε Δύση, Ισραήλ, Ιράν και Ρωσία για τις πολιτικές αλλαγές στη χώρα του και τη σχέση που πρέπει να δημιουργήσουν τα κράτη μαζί με τη Συρία ώστε να επικρατήσει ηρεμία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για το Ισραήλ, ο αλ Τζολάνι ξεκαθάρισε πως οι IDF έχουν περάσει την κόκκινη γραμμή στα συριακά εδάφη και απειλούν με κλιμάκωση στην περιοχή.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς που έγιναν την περασμένη εβδομάδα με στόχο θέσεις με αποθέματα όπλων στη Συρία, με αποτέλεσμα να πληγούν 350 στόχοι.
Οι λόγοι που το Ισραήλ εξαπέλυσε αυτήν την επίθεση ήταν να καταστρέψει τα όπλα του πρώην καθεστώτος ώστε να μην πέσουν σε εχθρικά χέρια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Το Ισραήλ δεν έχει καμία δικαιολογία για να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στη Συρία», είπε ο αλ Τζολάνι αφήνοντας να εννοηθεί πως οι αντάρτες δεν θα επιτεθούν σε εβραϊκό κράτος.
Ο ηγέτης των ανταρτών ξεκαθάρισε πως μέλημά του είναι να προστατέψει τη Συρία και να μην οδηγηθεί σε συγκρούσεις που μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη καταστροφή. Στόχος του εξάλλου είναι να επαναφέρει την σταθερότητα και να ανοικοδομήσει τη χώρα.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο αλ Τζολάνι επέπληξε το καθεστώς του Ιράν λέγοντας πως μετέτρεψε τη χώρα σε «πλατφόρμα επίθεσης», κάτι που έφερε σε κίνδυνο τον λαό της Συρίας, σύμφωνα με τη Jerusalem Post.
Και σε αυτό το σημείο ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει εχθρότητα στο μέλλον.
«Καταφέραμε να τερματίσουμε την ιρανική παρουσία στη Συρία, αλλά δεν διατηρούμε εχθρότητα προς τον ιρανικό λαό. Το πρόβλημά μας ήταν με τις πολιτικές που έβλαψαν τη χώρα μας», είπε.
Για τη Ρωσία ανέφερε πως η επανάσταση ήταν μια «ευκαιρία για να επανεκτιμηθεί η σχέση της με τη Συρία με τρόπο που εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα».
Δεν παρέλειψε να τονίσει πως η ρωσική αεροπορία ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τη στόχευση Σύριων αμάχων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
Νωρίτερα το Σάββατο, και εξαιτίας της πτώσης του καθεστώτος αλ Άσαντ, η Ρωσία ξεκίνησε να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη βόρεια Συρία, χωρίς όμως να εγκαταλείπει τις 2 κύριες βάσεις της, την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ στη Λατάκεια και τη ναυτική εγκατάσταση στην Ταρτούς.
Για το μέλλον της Συρίας, ο ηγέτης των ανταρτών προειδοποίησε πως έρχονται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές.
«Η συριακή επανάσταση έχει θριαμβεύσει, αλλά η Συρία δεν πρέπει να καθοδηγείται με τη νοοτροπία της επανάστασης. Υπάρχει ανάγκη για νόμους και θεσμούς. Υπάρχει ανάγκη να μεταφερθεί η νοοτροπία από την επανάσταση στο κράτος. Το επόμενο στάδιο είναι το στάδιο της οικοδόμησης και της σταθερότητας», είπε.
«Εργαζόμαστε για την ικανοποίηση των βασικών αναγκών των Σύρων», ανέφερε και περιέγραψε πώς το καθεστώς Άσαντ λεηλάτησε τη Συρία:
«Υπάρχει αφθονία τροφίμων και ο Άσαντ τα στερούσε συστηματικά από τους Σύρους. Υπάρχει μια πραγματική τραγωδία και έχουμε σχέδια για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων μέχρι να ολοκληρώσουμε τη συλλογή των δεδομένων».
Στο πλαίσιο των σχεδίων του αλ Τζολάνι είναι να ηγηθεί της Συρίας με νοοτροπία «πολιτικού άνδρα», καθώς θέλει να σταματήσει την παραγωγή και τη διακίνηση του captagon, ενός ναρκωτικού που παρήχθη μαζικά υπό το καθεστώς Άσαντ, ως μέσο παράκαμψης των κυρώσεων.
Επανέλαβε επίσης την προηγούμενη δέσμευσή του για την προστασία των μειονοτικών ομάδων της Συρίας, αναφερόμενος στις κοινότητες των Χριστιανών και των Δρούζων που πολέμησαν κατά του Άσαντ.