Χάνουν σιγά σιγά το νόημά τους οι λέξεις όσον αφορά στην ανατολική Γούτα. Πόσες φορές να χαρακτηριστεί έγκλημα αυτό που γίνεται στην πόλη της Συρίας. Πόση οργή να δημιουργηθεί για μια εκεχειρία που αποφασίστηκε μόνο για να καταπατηθεί.
Η “εκεχειρία” (σε εισαγωγικά, γιατί στην ουσία δεν είναι κατάπαυση πυρός) στην ανατολική Γούτα υποτίθεται πως θα διαρκούσε για να μπορέσουν οι άμαχοι να εγκαταλείψουν την πόλη. Ή για να τους δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια. Αντ’ αυτών ήρθαν οι βομβαρδισμοί και ο θάνατος ενός παιδιού. Ενός ακόμα παιδιού που πεθαίνει στην ανατολική Γούτα.
Η Ρωσία έχει δώσει εντολή για να ισχύει καθημερινά (09:00 – 14:00) η ανθρωπιστική εκεχειρία. Στόχος να δημιουργηθεί ένας “ανθρωπιστικός διάδρομος” ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να φύγουν. Η ανατολική Γούτα είναι το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό. Για τη Μόσχα, η τύχη των αμάχων είναι στα χέρια των ανταρτών. Όπου κι αν είναι (στων ανταρτών ή του Άσαντ) οι άμαχοι είναι όμηροι όλων.
Η περιοχή είναι θύλακας ανταρτών. Ο Άσαντ τη βομβαρδίζει ανηλεώς εδώ και εβδομάδες. Ο απολογισμός, βαρύτατος. 10 ημέρες μιας σφοδρής εκστρατείας βομβαρδισμών από τον συριακό στρατό είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων από 560 αμάχων. Αλλά ξανά κανενός το “αυτί” δεν “ιδρώνει”.
Χρειάστηκε η παρέμβαση της Μόσχας (συμμάχου του Άσαντ), γιατί τον ΟΗΕ κανείς δεν τον… ακούει, για να ξεκινήσει η ανθρωπιστική εκεχειρία. Για να καταπατηθεί κι αυτή όμως. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένα παιδί έχασε τη ζωή του από τους βομβαρδισμούς της Τρίτης (27.02.2018) στην ανατολική Γούτα.
Επιδρομή στη Γούτα
«Πρόκειται για τον πρώτο άμαχο που σκοτώνεται μετά την έναρξη εφαρμογής της εκεχειρίας», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν. Το παιδί σκοτώθηκε στην περιοχή Τζισρίν, όπου «ερρίφθησαν τουλάχιστον τέσσερα πυρά πυροβολικού» τραυματίζοντας άλλους επτά αμάχους.
Εκτός από αεροπορικές επιδρομές, το καθεστώς Άσαντ εκτόξευσε και ρουκέτες. «Το συριακό καθεστώς εξαπέλυσε από τις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) συνολικά εννέα πλήγματα, από τα οποία έξι με οβίδες πυροβολικού, δύο με βαρέλια με εκρηκτικά και μία αεροπορική επιδρομή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.
Διαφορετικά, βέβαια, “είδε” τα πράγματα το επίσημο πρακτορείο της Συρίας. Το Sana μετέδωσε ότι ήταν αντάρτες που εκτόξευσαν ρουκέτες. Στόχος τους, σύμφωνα με το πρακτορείο, οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην περιοχή του καταυλισμού Αλ-Ραφίντεν με σκοπό να εμποδιστούν οι άμαχοι να εγκαταλείψουν την περιοχή!
Όμηροι οι άμαχοι
Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, αντάρτες που έχουν ταμπουρωθεί στην ανατολική Γούτα βομβάρδισαν οικοδομικά τετράγωνα στη Δαμασκό περισσότερες από 20 φορές στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Επικαλούμενο τον ρωσικό στρατό, το RIA μετέδωσε πως ο συριακός στρατός δεν απάντησε στον βομβαρδισμό και πως οι αντάρτες κρατούν αμάχους ως ομήρους στην ανατολική Γούτα.
Η οργάνωση των Σύρων ανταρτών Τζάις Αλ-Ισλάμ αρνήθηκε ότι βομβαρδίζει τον ανθρωπιστικό διάδρομο εμποδίζοντας την απομάκρυνση των αμάχων από την εμπόλεμη ζώνη.
Εκτός όμως από τη φυγή των αμάχων, οι συνεχόμενες εχθροπραξίες στην ανατολική Γούτα εμποδίζουν και την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο ΟΗΕ έχει, ομόφωνα ψηφίσει, εκεχειρία 30 ημερών. Μάταια.
Ούτε η είσοδος των αυτοκινητοπομπών είναι δυνατή, ούτε η έξοδος των αμάχων και των τραυματιών επιβεβαίωσε και ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου για τον Συντονισμό της Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ από τη Γενεύη.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τάρικ Γιασάρεβιτς, ανέφερε ότι περισσότεροι από 1.000 ασθενείς και τραυματίες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου έχουν ανάγκη να απομακρυνθούν από την ανατολική Γούτα.
«Η Ρωσία μας σκοτώνει»
Οι κάτοικοι της ανατολικής Γούτα δεν κρύβουν την οργή τους. Όχι μόνο για τον Άσαντ αλλά και για τη Ρωσία. Θεωρούν ότι η παρέμβασή της για 5ωρη καθημερινή κατάπαυση πυρός είναι για να ρίξει στάχτη στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης.
«Αυτή η εκεχειρία είναι μια φάρσα. Η Ρωσία μάς σκοτώνει καθημερινά, μας βομβαρδίζει καθημερινά», κατήγγειλε ο Σάμερ αλ Μουιντάνι, κάτοικος της Ντούμα, της μεγαλύτερης πόλης της ανατολικής Γούτα.
«Δεν μπορώ να εμπιστευθώ τους πράκτορές της και να εγκαταλείψω (τη Γούτα) μαζί με την οικογένειά μου (μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων). Αν δεχθώ να φύγω, (το καθεστώς) θα με στρατολογήσει αμέσως να πολεμήσω εναντίον άλλων Σύρων», πρόσθεσε.
«Πραξικόπημα κατά του ΟΗΕ»
Η συριακή αντιπολίτευση από την πλευρά της χαρακτηρίζει την εκεχειρία που αποφάσισε η Ρωσία «πραξικόπημα» εναντίον της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Η αποκαλούμενη ανθρωπιστική εκεχειρία είναι ένα πραξικόπημα ενάντια στην αρχική απόφαση του ΟΗΕ, η οποία υιοθετήθηκε το Σάββατο. Η Ρωσία δεν ήθελε ποτέ εκεχειρία στην ανατολική Γούτα και αυτό απεδείχθη ξεκάθαρα», τόνισε εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού.
«Οι Ρώσοι σκέφτηκαν αυτή την ιδέα της εκεχειρίας για να ξεγελάσουν τη διεθνή κοινή γνώμη, η οποία ασκεί πίεση στη Μόσχα και απειλεί να καταφύγει σε άλλα μέσα» για να επιβάλει κατάπαυση του πυρός σε όλη τη Συρία, πρόσθεσε.
Έρευνα για τα χημικά
Ο Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ερευνά ενδεχόμενη χρήση απαγορευμένων χημικών ουσιών σε πρόσφατες επιθέσεις που εξαπολύθηκαν από τον συριακό στρατό στην ανατολική Γούτα, δήλωσαν πηγές στο Reuters.
Ο ΟΑΧΟ με έδρα τη Χάγη ξεκίνησε έρευνα την Κυριακή βασιζόμενος στις καταγγελίες για επανειλημμένη χρήση βομβών χλωρίου, εξήγησαν οι διπλωματικές πηγές.
Η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία προειδοποίησαν νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι θα στηρίξουν μια στοχευμένη στρατιωτική δράση εναντίον της Δαμασκού, αν υπάρξουν αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Μεταξύ των επιθέσεων που θα εξετάσει η ομάδα του ΟΑΧΟ είναι αυτή που σημειώθηκε την Κυριακή, στη διάρκεια της οποίας ένα παιδί εμφάνισε συμπτώματα έκθεσης σε αέριο χλωρίου προτού υποκύψει, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.
Οι πηγές έκαναν τις δηλώσεις αυτές υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας τους καθώς δεν έχουν άδεια να συζητήσουν τις έρευνες δημοσίως.
Η αποστολή του ΟΑΧΟ προσπαθεί να καθορίσει αν η Δαμασκός χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά παράβαση της διεθνούς σύμβασης που υπέγραψε το 2013, έπειτα από μια επίθεση με αέριο σαρίν στη Γούτα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: EPA