Δεκάδες ήταν οι νεκροί λίγες ώρες πριν την εκεχειρία στην Ιντλίμπ, αφού οι Τουρκικές δυνάμεις επιτέθηκαν με drone εναντίον των Συριακών σκοτώνοντας 21 άνδρες, όπως υποστηρίζει το Τουρκικό υπ. Άμυνας.
Σύμφωνα με την Άγκυρα, το πλήγμα έγινε περί τις 16:00 [15:00 ώρα Ελλάδας], ώρες πριν τεθεί σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός στην επαρχία, τα μεσάνυχτα, μετά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κρεμλίνο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
click4more: Πούτιν και Ερντογάν αποφάσισαν κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ από τα μεσάνυχτα
Ωστόσο αναφορές από την περιοχή δίνουν την εικόνα πως παρά τη συμφωνία, ακόμα στην περιοχή υπάρχουν βομβαρδισμοί του πυροβολικού του Άσαντ.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε νωρίς σήμερα το πρωί το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, το πλήγμα κατέστρεψε δύο πυροβόλα, δύο συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών και «εξουδετέρωσε» 21 άνδρες των συριακών ένοπλων δυνάμεων — ο εσκεμμένα αόριστος όρος που χρησιμοποιήθηκε συνήθως σημαίνει πως τα πρόσωπα στα οποία αναφέρεται το υπουργείο σκοτώθηκαν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Νωρίτερα το βράδυ της Πέμπτης ανακοινώθηκε πως δύο τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι 3 τραυματίστηκαν όταν συριακές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον τους στην πόλη Ιντλίμπ — πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας — χθες αργά το μεσημέρι.
Εκεχειρία με… βομβαρδισμούς
Η συμφωνία που ανακοινώθηκε από τη Ρωσία και την Τουρκία τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και έκτοτε επικρατεί «σχετική» ηρεμία, σύμφωνα με μια ΜΚΟ.
Λίγα λεπτά νωρίτερα πάντως οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν ακόμη στην επαρχία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ δύο τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από πυρά του συριακού καθεστώτος, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για «σχετική» ηρεμία, κάτι που σημαίνει κυρίως ότι σταμάτησαν οι ρωσικοί και οι συριακοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί.
Όμως καταγράφονται κατά τόπους «πυρά πυροβολικού από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος εναντίον θέσεων οργανώσεων ανταρτών» σε τομείς των επαρχιών του Χαλεπιού και της Χάμας γύρω από την Ιντλίμπ. Οι τομείς αυτοί ελέγχονται από τζιχαντιστές και αντάρτες.
Στις τάξεις του πληθυσμού, ορισμένοι εκτοπισμένοι στην Ιντλίμπ εξέφραζαν τον φόβο πως και η νέα τουρκορωσική συμφωνία θα έχει την ίδια τύχη με τις προηγούμενες, ότι δηλαδή θα παραμείνει κενό γράμμα, αλλά και την απογοήτευσή τους για το περιεχόμενό της.
“Θέλαμε να επιστρέψουμε σπίτι μας”
«Ελπίζαμε ότι θα επιστρέφαμε στο σπίτι μας», δήλωσε ο Μουαουίγια Αγά, πατέρας τεσσάρων παιδιών, αναφερόμενος στην αντίσταση που πρόβαλαν οι αντικαθεστωτικοί που υποστηρίζονται από την Άγκυρα. «Ζήσαμε δέκα ημέρες με αυτή την ελπίδα (…) αλλά αυτή η συμφωνία διέγραψε τις ελπίδες μας», πρόσθεσε ο 33χρονος άνδρας που κατάγεται από την πόλη Σαρμίν, στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ, που ανακατέλαβαν οι δυνάμεις του καθεστώτος.
«Δεν νομίζω ότι αυτή η συμφωνία θα διαρκέσει. Θα έχει το ίδιο τέλος με αυτές που προηγήθηκαν», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη ρωσοτουρκική συμφωνία που κλείστηκε το 2018 στο Σότσι και επέτρεψε να αποφευχθεί επίθεση ευρείας κλίμακας στην Ιντλίμπ.
Η νέα συμφωνία υποτίθεται θα τερματίσει τις σφοδρές μάχες που διαρκούν εβδομάδες σε τμήματα της Ιντλίμπ και τα περίχωρά της, περιοχή που θεωρείται το τελευταίο οχυρό των τζιχαντιστών και των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία και όπου επενέβη η Τουρκία εναντίον των συριακών δυνάμεων, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Ρωσία.
Οι εχθροπραξίες προκάλεσαν ανθρωπιστική καταστροφή — περίπου ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι κινήθηκαν προς τα τουρκικά σύνορα. Η Τουρκία εξάλλου υπέστη βαριές απώλειες, καθώς πολλές δεκάδες στρατιώτες της σκοτώθηκαν.