«Οι ουσίες που εντοπίστηκαν, όπως θειοδιγλυκόνη και διαιθανολαμίνη, που είναι απαραίτητες για την παραγωγή θείου και αζώτου υπερίτη (αέριο μουστάρδας).
Επιπλέον, στην αποθήκη βρέθηκε μια φιάλη χλωρίου, παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε από μαχητές για να επινοήσουν την ευρέως διαδεδομένη ψευδή είδηση. Μπορούμε να συνάγουμε το συµπέρασµα ότι αυτό το εργαστήριο χρησιμοποιήθηκε από παράνομες ένοπλες οργανώσεις για την παρασκευή δηλητηριωδών ουσιών», τόνισε ο Ροντιόνοφ.
Στην Ντούμα οι εμπειρογνώμονες
Νωρίτερα έφτασαν στην Ντούμα οι εμπειρογνώμονες του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Οι διεθνείς επιθεωρητές έφθασαν το σαββατοκύριακο στη Συρία για να επισκεφθούν τον τόπο της επίθεσης που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε με χημικά όπλα στην Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό.
«Οι εμπειρογνώμονες της επιτροπής για τα χημικά όπλα μπήκαν στην Ντούμα», μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA την ώρα που οι δυτικές δυνάμεις, με πρώτες τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, κατηγορούν το συριακό καθεστώς και τους Ρώσους συμμάχους του ότι εμποδίζουν την έρευνα του ΟΑΧΟ.
Συναγερμός ξανά στην Συρία
Εν τω μεταξύ, συναγερμός σήμανε και πάλι το πρωί της Τρίτης (17.04.2018). Συστοιχίες συριακών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση πυραυλικών πληγμάτων στην αεροπορική βάση Σαϊράτ, στην επαρχία Χομς. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν.
Στη συνέχεια ήρθε μια ακόμα πληροφορία: Τρεις πύραυλοι στοχοθέτησαν το αεροδρόμιο Ντουμάιρ, βορειοανατολικά της Δαμασκού. Κι αυτοί αναχαιτίστηκαν από συστοιχίες των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας της Συρίας μετέδωσαν ΜΜΕ της Χεζμπολάχ, του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου δυνάμεις του οποίου μάχονται στη Συρία στο πλευρό των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η πρώτη αίσθηση ήταν πως υπήρξε ακόμη ένα “χειρουργικό” χτύπημα από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Αλλά γρήγορα ξεκαθαρίστηκε πως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου ρωτήθηκε. Και η απάντηση του δεν άφηνε περιθώρια. «Δεν βρίσκεται σε εξέλιξη καμιά στρατιωτική δραστηριότητα των ΗΠΑ σε εκείνη την περιοχή αυτή τη στιγμή».
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε αναφορά σε πολλές ισχυρές εκρήξεις κοντά στη βάση Σαϊράτ, στη Χομς, και στην περιοχή Καλαμούν, κοντά στη Δαμασκό, όπου βρίσκονται άλλες δύο αεροπορικές βάσεις. Η συριακή κρατική τηλεόραση έκανε λόγο περί «επίθεσης», χωρίς να κάνει καμιά εκτίμηση για το ποιος εκτόξευσε τους πυραύλους.
Συρία: Αναχαιτίσαμε 10 πυραύλους
Η Συρία υποστηρίζει ότι συστήματα αντιαεροπορικής άμυνάς αναχαίτισαν περίπου 10 πυραύλους οι οποίοι εβλήθησαν εναντίον της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ, στην επαρχία Χομς. Αυτό, τουλάχιστον, μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik επικαλούμενο στρατιωτική πηγή. «Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα απέκρουσε επίθεση με στόχο ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην επαρχία Χομς», ανέφερε η πηγή αυτή και πρόσθεσε ότι αναχαιτίστηκαν σχεδόν 10 πύραυλοι.
Συριακά κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι δεν έχουν αναφερθεί απώλειες και ότι όλοι οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν εναντίον της βάσης Σαϊράτ καταρρίφθηκαν. Και φυσικά, δεν έλειψαν οι απαραίτητες εικόνες προπαγάνδας: Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα από έναν πύραυλο που αναχαιτίστηκε εν πτήσει, πάνω από την αεροπορική βάση.
Εξάλλου, μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στη Χεζμπολάχ μετέδωσαν ότι συστοιχίες των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας της Συρίας αναχαίτισαν τρεις πυραύλους οι οποίοι είχαν στόχο το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ντουμάιρ, ανατολικά της Δαμασκού. Το αεροδρόμιο αυτό είχε χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στις επιχειρήσεις των συριακών δυνάμεων για την ανάκτηση της Ανατολικής Γούτας.
Ο στόχος
Η αεροπορική βάση Σαϊράτ είχε ήδη βομβαρδιστεί, την 7η Απριλίου 2017, από τις ΗΠΑ, οι οποίες εξαπέλυσαν ομοβροντία πυραύλων Κρουζ, σε αντίδραση για επίθεση με χημικά όπλα στο χωριό Χαν Σεϊχούν που είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 70 ανθρώπους. Η Ουάσινγκτον είχε επιρρίψει την ευθύνη για εκείνη την επίθεση στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Το Ισραήλ έχει πλήξει επανειλημμένα στόχους στη Συρία κατά τη διάρκεια της σύρραξης στη χώρα -από το 2011 και το ξέσπασμα του πολέμου- στοχοθετώντας κυρίως αυτοκινητοπομπές και βάσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν και της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, δυνάμεων που πολεμούν στο πλευρό των στρατευμάτων του Άσαντ.
Ερωτηθείς εκπρόσωπος των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων απάντησε «δεν σχολιάζουμε τέτοια δημοσιεύματα».