Στη δημοσιότητα δόθηκε εικόνα από το αυτοκίνητο που επέβαινε ανώτατος ηγέτης της Αλ Κάιντα, το οποίο χτυπήθηκε από Αμερικανικό πύραυλο στη Συρία, αλλά και βίντεο με την στιγμή της επίθεσης που στοίχισε τη ζωή του Μουμάχμεντ Γιουσούφ.
Βίντεο με τη στιγμή που πύραυλος σκοτώνει ανώτατο ηγέτη της Αλ Κάιντα στη Συρία έδωσε στη δημοσιότητα ο αμερικανικός στρατός, U.S. Central Command. Στο αυτοκίνητο που χτυπήθηκε βρισκόταν ο ανώτατος στρατιωτικός ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης, Χουράς αλ Ντιν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») ανέφερε ότι αμερικανικές δυνάμεις σε «αεροπορικό πλήγμα ακριβείας στη βορειοδυτική Συρία» «στόχευσαν και σκότωσαν τον Μουμάχμεντ Γιουσούφ , ανώτερο στρατιωτικό ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χουράς αντ Ντιν».
Η μικρή τζιχαντιστική παράταξη Χουράς αντ Ντιν, ο συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα, ανακοίνωσε στα τέλη Ιανουαρίου τη διάλυσή της, εξηγώντας πως έλαβε την απόφαση αυτή μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Αυτό είναι το δεύτερο χτύπημα με στόχο στέλεχος της εν λόγω τρομοκρατικής οργάνωσης, καθώς στις 21 Φεβρουαρίου οι Αμερικανοί είχαν σκοτώσει τον Γουασίμ Ταχσίν Μπαϊρακτάρ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τότε η CENTCOM είχε δώσει στη δημοσιότητα μια φωτογραφία με αυτοκίνητο του Μπαϊρακτάρ με μια τεράστια τρύπα στη θέση του οδηγού.
CENTCOM Forces Kill the Senior Military Leader of Al-Qaeda Affiliate Hurras al-Din (HaD) in Syria
— U.S. Central Command (@CENTCOM) March 1, 2025
On Feb. 23, U.S. Central Command (CENTCOM) forces conducted a precision airstrike in Northwest Syria, targeting and killing Muhammed Yusuf Ziya Talay, the senior military leader of… pic.twitter.com/trhDvgdgne
«Η αεροπορική επιδρομή αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης δέσμευσης της CENTCOM, μαζί με τους εταίρους στην περιοχή, να διακόψουν και να υποβαθμίσουν τις προσπάθειες τρομοκρατών να σχεδιάσουν, να οργανώσουν και να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον πολιτών και στρατιωτικού προσωπικού από τις ΗΠΑ, τους συμμάχους μας και τους εταίρους μας σε όλη την περιοχή και πέρα από αυτήν», γράφει σε ανάρτησή της η U.S. Central Command.
«Όπως έχουμε κάνει στο παρελθόν, θα συνεχίσουμε να καταδιώκουμε ανηλεώς αυτούς τους τρομοκράτες προκειμένου να προστατεύσουμε την πατρίδα μας, τα στρατεύματά μας και τους συμμάχους μας στην περιοχή» ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής της CENTCOM, Στρατηγός Μάικλ Έρικ Κουρίλα.
CENTCOM Forces Kill an Al Qaeda Affiliate, Hurras al-Din, Leader in Northwest Syria
— U.S. Central Command (@CENTCOM) February 22, 2025
On Feb. 21, U.S. Central Command (CENTCOM) forces conducted a precision airstrike in Northwest Syria, killing Wasim Tahsin Bayraqdar, a senior leadership facilitator of the terrorist organization… pic.twitter.com/8daB0kqqOm
Οι ΗΠΑ, οι οποίες διατηρούν ακόμη ανεπτυγμένες μονάδες των ειδικών δυνάμεων στη Συρία στο πλαίσιο διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού που ιδρύθηκε το 2014, για να πολεμήσει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), εξαπολύουν συχνά βομβαρδισμούς στη Συρία.
Η Χουράς αντ Ντιν, που σχημάτισαν κυρίως αλλοδαποί τζιχαντιστές, διαθέτει βάσεις σε ορεινές περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας.