Site icon NewsIT

Συρία ώρα μηδέν! Πόσα… καρπούζια χωρά η μασχάλη του Ερντογάν;

28.12.2018 | 18:54
Συρία

Σε τεντωμένο σχοινί η κατάσταση στην Συρία, με τον Τραμπ να δίνει το "χρίσμα" στον Ερντογάν. Οι δεσμεύσεις που -δεδομένα- ανέλαβε ο "σουλτάνος" απέναντι στον "Πλανητάρχη" για να... παίξει μπάλα στην περιοχή. Το μεγάλο δίλημμα του Ερντογάν και οι συνέπειες της -γνωστής- μεγαλομανίας του που ίσως αποδειχθούν μοιραίες για την γειτονική χώρα. Ο Άσαντ, ο Πούτιν, ο παράγοντας Ελλάδα και όλες οι παράμετροι της σκακιέρας. Ανάλυση του διεθνολόγου Κ. Φίλη για το newsit.gr.

Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία ανοίγουν… διάπλατα τον δρόμο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να “κάνει παιχνίδι” στην περιοχή, ωστόσο τα πρώτα εμπόδια στις όποιες επιδιώξεις του έχουν ήδη υψωθεί.

Οι δυνάμεις του Άσαντ κατέλαβαν το Μανμπίτς με τις ευλογίες της Μόσχας και των Κούρδων και κάπως έτσι η “σκακιέρα” στην οποία Ερντογάν, Άσαντ και Πούτιν είναι τα βασικά “πιόνια”, έχει πάρει για τα καλά “φωτιά”.

Κανείς δεν μπορεί αν προβλέψει με σιγουριά τι θα γίνει στο άμεσο -και μη- μέλλον, ωστόσο είναι δεδομένο πως η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συρία και το διαφαινόμενο “χρίσμα” στον Ερντογάν, δίνουν στην Τουρκία ευχέρεια κινήσεων.

Ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης, μίλησε στο newsit.gr και ανέλυσε όλα τα δεδομένα για το τι μέλλει γενέσθαι στην περιοχή.

“Ο Τραμπ έφυγε από την Συρία με… υποσχέσεις του Ερντογάν”

“Ο αμερικανός πρόεδρος μας έχει συνηθίσει κατά την διακυβέρνησή του να προβαίνει σε απευθείας διαπραγματεύσεις και συναλλαγές με ομολόγους του προκειμένου να υπερβεί την αμερικανική γραφειοκρατία και να είναι πιο αποτελεσματικός.

Εν προκειμένω στην Συρία, φαίνεται ότι η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων συνδυάζεται με κάποιου είδους δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο πρόεδρος Ερντογάν. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή ποιες είναι αυτές. Προφανώς υποσχέθηκε στον αμερικανό πρόεδρο την εξουδετέρωση των τελευταίων θυλάκων της τρομοκρατίας που υπάρχουν στην Συρία. Αν και γνωρίζουμε στο παρελθόν η Τουρκία είχε ακόμη και συνεργαστεί με κάποιους τζιχαντιστές για να καταφέρει τον σκοπό της που ήταν η εκδίωξη του Άσαντ από την εξουσία και ίσως ο Ερντογάν να έχει αναλάβει και κάποιου είδους δέσμευση για το πόσο θα ισχυροποιηθεί η αντιπολίτευση στον Άσαντ εφόσον η Τουρκία κάνει κάποια προέλαση στην Συρία.

Που προφανώς είναι στόχος των Αμερικανών: Να μην ισχυροποιηθεί ο Άσαντ σε τέτοιο βαθμό ώστε να ελέγξει το σύνολο της χώρας. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να δούμε κατά πόσο ο Ερντογάν είναι σε θέση να τηρήσει αυτές τις δεσμεύσεις. Κατά πόσο δεν θα φλερτάρει με την ιδέα να εισχωρήσει όλο και πιο βαθιά στην Συρία προσδοκώντας σε διαπραγματευτικά οφέλη για τον ίδιο… Όπως γνωρίζουμε από το παρελθόν η Τουρκία όπου εισβάλει δεν φεύγει, ή πάντως δεν φεύγει εύκολα κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί παρά να προβληματίζει το καθεστώς Άσαντ.

Οπωσδήποτε η σημερινή εξέλιξη με την πρόσκληση που έκαναν οι Κούρδοι στις Ασαντικές δυνάμεις για να βρεθούν από κοινού στην Μανμπίτς, δυσκολεύει το έργο της Τουρκίας. Δεν πρόκειται η Τουρκία υπό τις παρούσες συνθήκες να επιχειρήσει επίθεση στην Μανμπίτς και να έρθει σε απευθείας στρατιωτική αντιπαράθεση με τις Ασαντικές δυνάμεις και τους υποστηρικτές τους, που είναι η Ρωσία, το Ιράν και η Χεζμπολάχ, ασφαλώς τώρα οι Κούρδοι όποιου είδους διαπραγμάτευση υποχρεωθούν να κάνουν με το Ασαντικό καθεστώς, θα το κάνουν από θέση αδυναμίας”, λέει χαρακτηριστικά ο γνωστός διεθνολόγος.

Το μεγάλο δίλημμα του Ερντογάν

Ο κ. Φίλης συνεχίζει: “Είναι λογικό ο αμερικανός πρόεδρος να απαίτησε από τον Τούρκο ομόλογό του να μετριάσει και την επιρροή του Ιράν στην Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Εδώ, λοιπόν, ο Ερντογάν δεν αποκλείεται να βρεθεί μπροστά από ένα πολύ σκληρό δίλημμα: Να επιλέξει ουσιαστικά στρατόπεδο. Γιατί μέχρι σήμερα η αναδίπλωση που είχε κάνει έναντι του Ιράν και της Ρωσίας και η σύμπραξη στην οποία είχε προβεί με τις δύο αυτές χώρες, του είχε δώσει τη δυνατότητα και να αποκτήσει προσβάσεις στο Ασαντικό καθεστώς αλλά κυρίως να κινείται με μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων στο εσωτερικό της Συρίας.

Click4more: Μπλόκο στον Ερντογάν – Οι δυνάμεις του Άσαντ μπήκαν στο Μανμπίτς

Συνεπώς αν ο Ερντογάν υποχρεωθεί από τους αμερικανούς να επιχειρήσει να ανασχέσει την Ιρανική επιρροή, πράγμα το οποίο είναι στόχος και του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, δύο χωρών οι οποίες δεν μπορούν παρά να προβληματίζονται από αυτή τη συναλλαγή μεταξύ Ερντογάν – Τραμπ… Αν, πάντως, ο Ερντογάν αποφασίσει να κάνει κάτι τέτοιο, είναι σαφές ότι η Τεχεράνη θα στραφεί σε βάρος του και θα στηρίξει ενδεχομένως περισσότερο τις Ασαντικές δυνάμεις έναντι της Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία σήμερα βρίσκεται σε καλύτερο διαπραγματευτικό επίπεδο από ό, τι ήταν πριν από δύο χρόνια σε σχέση με την Συρία. Όμως, επειδή είμαστε ακόμα στην αρχή κάποιας νέας ισορροπίας που φαίνεται να διαμορφώνεται, η συναλλαγή Τραμπ – Ερντογάν ναι μεν προσφέρει ευκαιρίες στην γείτονα, αλλά κρύβει και παγίδες γι’ αυτήν”.

Ιδού τα οφέλη, ιδού και οι παγίδες για την Τουρκία με τα νέα δεδομένα στην Συρία!

Καταλήγοντας, ο Κωνσταντίνος Φίλης τονίζει: “Η Τουρκία για τους επόμενους μήνες ασφαλώς θα έχει στραμμένο το βλέμμα της στην Συρία και στο τι θα πράξει εκεί. Αυτό σημαίνει ότι στο Αιγαίο μπορεί να κρατά την Ελλάδα σε εγρήγορση αλλά με τετριμμένες κινήσεις, στις οποίες είμαστε μαθημένοι και με ελεγχόμενη ένταση, που μπορεί να έχει διακυμάνσεις αλλά θα είναι πάντως ελεγχόμενη, ωστόσο αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι αν η Τουρκία θα μπορέσει να κρατήσει τουλάχιστον δύο καρπούζια κάτω από την μασχάλη: Που σημαίνει να είναι προσανατολισμένη προς την Μέση Ανατολή και το μέτωπο της Συρίας και ταυτόχρονα να επιχειρεί στην ανατολική Μεσόγειο να μην επιτρέψει, σύμφωνα με τα λεγόμενα των Τούρκων αξιωματούχων, την δημιουργία τετελεσμένων, από πλευράς των υπόλοιπων περιφερειακών δυνάμεων.

Το πρόβλημα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο είναι ότι δεν συνομιλεί με καμία από τις χώρες της περιοχής, Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο… Συνομιλεί προβληματικά με την Ελλάδα, άρα λοιπόν δεν έχει μεγάλα περιθώρια ελιγμών”.

Ακούστε αναλυτικά όσα λέει ο κ. Φίλης στο newsit.gr για την κατάσταση στην Συρία

Φωτογραφίες αρχείου: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version