«Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα χιλιάδες Σύροι εγκατέλειψαν πολλές περιοχές στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Ντεράα εξαιτίας της εντατικοποίησης των αεροπορικών επιδρομών και των πυρών του πυροβολικού από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις», επεσήμανε ο διευθυντής του Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.
«Κατευθύνονται προς περιοχές που δεν είναι στόχος βομβαρδισμών και οι οποίες βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) επεσήμανε ότι ως χθες Τετάρτη 2.500 άνθρωποι είχαν φύγει από μία περιοχή στην ανατολική Ντεράα.
Ο εκπρόσωπος του Ocha Γενς Λέρκε δήλωσε ότι ο ΟΗΕ «ανησυχεί για τις αναφορές περί κλιμάκωσης της βίας στην επαρχία Ντεράα», η οποία «θέτει σε κίνδυνο άμαχους και προκαλεί τον εκτοπισμό εκατοντάδων οικογενειών».
Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Sana, «το πυροβολικό του συριακού στρατού διεξάγει στοχευμένα πλήγματα εναντίον (…) της πόλης Χιράκ, στη βορειοανατολική Ντεράα, και εναντίον της Μπασρ αλ Χάριρ (…) για να καταστρέψει τις οχυρώσεις».
Η Ντεράα βρίσκεται κοντά στα συριακά υψίπεδα του Γκολάν, μεγάλο μέρος των οποίων βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισραήλ από το 1967.
Η επαρχία αυτή είναι χωρισμένη μεταξύ διάφορων ομάδων των Σύρων ανταρτών, οι οποίες ελέγχουν το 70% αυτής, με τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και το Ισλαμικό Κράτος να έχουν μικρή παρουσία.
Λίκνο της εξέγερσης του Μαρτίου του 2011, η Ντεράα βρίσκεται στο στόχαστρο της Δαμασκού, αφού οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τον Μάιο το σύνολο της πρωτεύουσας της επαρχίας και τα περίχωρά της, εκδιώχνοντας τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές.
Αυτή την περίοδο διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ πολλών περιφερειακών και διεθνών δυνάμεων προκειμένου να καθοριστεί η τύχη της Ντεράα καθώς και της γειτονικής επαρχίας Κουνέιτρα, μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται από τους Σύρους αντάρτες.
Μάλιστα ο Σύρος πρόεδρος είχε επισημάνει νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι έπειτα από πρόταση της Ρωσίας προσπαθεί να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους αντάρτες, όπως αυτές που έχουν συναφθεί σε άλλες περιοχές της Συρίας βάσει των οποίων το καθεστώς αποκατέστησε τον έλεγχό του σε πολλές περιοχές μετά την απόσυρση των ανταρτών.
Ωστόσο ο Άσαντ διαβεβαίωσε ότι η στρατιωτική λύση παραμένει στο τραπέζι, ενώ στρατιωτικές ενισχύσεις έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της επαρχίας εδώ και εβδομάδες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ