Περισσότεροι από 500 άνθρωποι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 100 άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους από την 1η Φεβρουαρίου που άρχισε η επιχείρηση του συριακού στρατού με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας εναντίον των ανταρτών στο Χαλέπι για την ανακατάληψη της επαρχίας αυτής και των γύρω περιοχών μέχρι τα συρο-τουρκικά σύνορα, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση που διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών πληροφόρησης σε όλη τη Συρία, 506 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βόρεια αυτή επαρχία, ανάμεσά τους 23 παιδιά θύματα των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών.
“Τουλάχιστον 143 μαχητές των κυβερνητικών δυνάμεων, 274 των δυνάμεων των ανταρτών και των ξένων τζιχαντιστών και 89 άμαχοι σκοτώθηκαν από την 1η Φεβρουαρίου έως χθες βράδυ”, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.
Ανάμεσα στους φιλοκυβερνητικούς πολιτοφύλακες που σκοτώθηκαν είναι 14 ιρανοί μαχητές και τουλάχιστον τρεις της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου, πιστού συμμάχου του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.
Επιπλέον, εκτός από 169 σύρους αντάρτες, 105 ξένοι τζιχαντιστές, μεταξύ τους μέλη της οργάνωσης Μέτωπο Αλ Νόσρα (το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα) σκοτώθηκαν στις μάχες, σύμφωνα με τον απολογισμό του Παρατηρητηρίου.
Από την έναρξη της επιχείρησης, οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν περιοχές στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου και πολιορκεί πλέον τους αντάρτες στις ανατολικές συνοικίες της πόλης, όπου ακόμη κατοικούν 350.000 άμαχοι.
Σήμερα οι μάχες μαίνονται στην τοποθεσία Τάμουρα βορείως της πόλης του Χαλεπίου, της πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας, ενώ η ρωσική αεροπορία διεξάγει σφοδρές επιδρομές σε αρκετές άλλες συνοικίες στην ίδια περιοχή.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 31.000 Σύροι –το 80% αυτών είναι γυναίκες και παιδιά– εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην επαρχία του Χαλεπίου από τότε που άρχισε η επιχείρηση του συριακού στρατού.
Η σύγκρουση στη Συρία ξέσπασε μετά την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον Μάρτιο του 2011 και μετατράπηκε σε έναν περίπλοκο πόλεμο στον οποίο έχουν εμπλακεί κυβερνητικές δυνάμεις, αντάρτες, Κούρδοι και τζιχαντιστές, του οποίου οι συνέπειες ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας με τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη και την αύξηση της δύναμης των ακραίων ριζοσπαστών της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ