Κόσμος

Συρία: “Πυρά” Ερντογάν κατά ΝΑΤΟ! “Θα στηρίξετε τους τρομοκράτες;”

"Απειλούμαστε και δεχόμαστε επιθέσεις από τρομοκράτες", είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ενημέρωση στους δημοσιογράφους. "Είπα στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν ξέρουν τι συμβαίνει στη Συρία". "Ο Μπόρις Τζόνσον με ρώτησε πώς μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία". Το σχέδιο της Τουρκίας για την Μανμπίτζ. Η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία άρχισε την περασμένη Τετάρτη. Η Άγκυρα υποστηρίζει πως σκοπός της επίθεσης είναι να απωθήσει τους Κούρδους "τρομοκράτες".

Μετά την Ευρώπη, ήταν η σειρά του ΝΑΤΟ να δεχθεί τα “πυρά” του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την στρατιωτική επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης”, στη Συρία. Σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, λίγο πριν αναχωρήσει για το Αζερμπαϊτζάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε έξω από τα δόντια, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “απειλούμαστε και δεχόμαστε επιθέσεις από τρομοκράτες”, και διερωτήθηκε αν “τα μέλη του ΝΑΤΟ θα στηρίξουν τον σύμμαχό τους ή τους τρομοκράτες;”.

“Ο κόσμος βλέπει τι γίνεται στην περιοχή. Είπα στους Ευρωπαίους ηγέτες τι συμβαίνει και ότι δεν ξέρουν την πραγματικότητα, γιατί βομβαρδίζονται από πληροφορίες. Είμαστε μέρος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Απειλούμαστε και δεχόμαστε επιθέσεις από τρομοκράτες. Τα μέλη του ΝΑΤΟ θα στηρίξουν τον σύμμαχό τους ή τους τρομοκράτες;”, είπε ο Ερντογάν.

Ο “σουλτάνος” τόνισε ότι ο Μπόρις Τζόνσον τον ρώτησε πώς μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία, χαρακτήρισε “καλή” τη συνάντηση με τον Γενς Στόλτενμπεργκ και είπε πως θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με Ρωσία και ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε πως “δεν έχουμε πρόβλημα με τους Κούρδους“.

Το σχέδιο για την Μανμπίτζ

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν νομίζει πως θα υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα στο Κομπάνι της Συρίας, μετά την ανάπτυξη συριακών στρατευμάτων στα σύνορα και προσέθεσε πως ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει δείξει μια «θετική προσέγγιση».

Επιπλέον, αποκάλυψε πως η Τουρκία θα εφαρμόσει τα σχέδιά της για την πόλη Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας και θα εγκαταστήσει εκεί Άραβες. Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης θετικό βήμα την κίνηση των ΗΠΑ να αποσύρουν περίπου 1.000 στρατιώτες από τη βόρεια Συρία.

Νωρίτερα σήμερα, συριακά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη Τελ Τάμερ στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η Δαμασκός με τις υπό κουρδική ηγεσία δυνάμεις στην περιοχή να αναπτύξει στρατεύματα στον τομέα ως απάντηση στην επίθεση της Τουρκίας.

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμος Ρώσος κοινοβουλευτικός δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία δεν σχεδιάζει να καταλάβει συριακό έδαφος με τη βία και άρα δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για μια ανοικτή τουρκο-συριακή διαμάχη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο βουλευτής, ο Κονσταντίν Κοσάτσεφ, έκανε το σχόλιο αυτό μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα αποσύρουν τα εναπομείναντα στρατεύματά τους από τη βόρεια Συρία λόγω της επέκτασης της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης εκεί.

Η Ρωσία είναι στενός σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Κατακραυγή για την εισβολή στη Συρία

Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη, με την Άγκυρα να διεξάγει ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών.

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως σκοπός της επίθεσης είναι να απωθήσει τους Κούρδους πολιτοφύλακες, τους οποίους χαρακτηρίζει τρομοκράτες που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), ώστε να προστατεύσει την ασφάλεια των συνόρων της και παράλληλα να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη», όπου θα εγκατασταθούν 1 ως 2 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που φιλοξενούνται το τρέχον διάστημα στην τουρκική επικράτεια.

Η εισβολή προκάλεσε κατακραυγή και την καταδίκη των συμμάχων της Τουρκίας στη Δύση, που φοβούνται ότι θα προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Η Άγκελα Μέρκελ απαίτησε τον «άμεσο τερματισμό» της επίθεσης κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής της επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Βερολίνο ανέστειλε τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία, μέτρο που ανακοίνωσαν επίσης η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία.

Η Στοκχόλμη προτείνει να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία σε επίπεδο ΕΕ, ενώ εισηγείται επίσης την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε αξιωματούχους.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα