Τρίτη, 16 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Συρία – Ρωσία: Χτυπήσαμε 12 στόχους τζιχαντιστών – Οι επιδρομές θα κρατήσουν μήνες

Συρία – Ρωσία: Χτυπήσαμε 12 στόχους τζιχαντιστών – Οι επιδρομές θα κρατήσουν μήνες

Αεροπορικές επιδρομές κατά 12 στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία έχει πραγματοποιήσει τις τελευταίες ώρες τη Ρωσία. Μεταξύ αυτών ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τζιχαντιστών.

Μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi-34, Sukhoi-24M και Sukhoi-25 πραγματοποίησαν 18 εξόδους, πλήττοντας μία θέση διοίκησης και ένα κέντρο επικοινωνιών στην επαρχία Χαλέπι, ένα υπαίθριο στρατόπεδο των μαχητών στην Ιντλίμπ, ενώ καταστράφηκε πλήρως ένα κέντρο διοίκησης στην επαρχία Χάμα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι νέες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία έγιναν το βράδυ της Πέμπτης (01.02.2015) σύμφωνα με τη συριακή τηλεόραση, που μετέδωσε ότι τα 18 αεροπορικά πλήγματα πραγματοποιήθηκαν στις επαρχίες Ιντλίμπ, Χάμα και Χαλέπι εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους. Οι εξεγερμένοι που δρουν στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα ανήκουν κυρίως σε οργανώσεις ανταρτών που μάχονται για την ανατροπή του πρόεδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Αυτές οι οργανώσεις έχουν επίσης μια βάση στην επαρχία Χαλέπι, όπου επιχειρεί επίσης το Ισλαμικό Κράτος.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως τουλάχιστον 12 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν χθες σε ρωσική αεροπορική επιδρομή στην επαρχία Ράκα.

Τα στοιχεία για τις νέες αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας κατά στόχων του ISIS στη Συρία έρχονται μετά τη δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμα, Αλεξέι Πουσκόφ, σύμφωνα με τον οποίο οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές θα διαρκέσουν “τρεις ή τέσσερις μήνες” και θα ενισχυθούν.

“Υπάρχει πάντα κίνδυνος ολίσθησης και εγκλωβισμού, αλλά στη Μόσχα μιλούμε για επιχειρήσεις τριών ή τεσσάρων μηνών”, δήλωσε στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ο Πουσκόφ. Ενώ, όταν ερωτήθηκε εάν πρέπει να αναμένεται κλιμάκωση της επιχείρησης, απάντησε με μια λέξη: “Οπωσδήποτε”.

Ο Αλεξέι Πουσκόφ δεν απέφυγε και τα βέλη κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας πως οι αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού δεν υπήρξαν αρκετά αποτελεσματικές και ότι πρέπει να αρχίσει νέα φάση στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

“Ο αμερικανικός συνασπισμός παρίστανε ότι βομβαρδίζει το Ισλαμικό Κράτος επί έναν χρόνο, δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Εάν αυτό γίνει με πιο αποτελεσματικό τρόπο, πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα φανούν”, είπε ο Ρώσος αξιωματούχος, σημειώνοντας πως “μόνο το 20% των επιχειρήσεων του διεθνούς συνασπισμού είχε αποτέλεσμα. Στο 80% των περιπτώσεων, ούτε καν βομβάρδισαν”.

Αναφερόμενος στις δυτικές επικρίσεις ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει τεθεί ως προτεραιότητα των ρωσικών αεροπορικών πληγμάτων, ο Πουσκόφ απάντησε ότι “κύριος στόχος είναι οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται πιο κοντά στη Δαμασκό”, τη στιγμή που οι δυτικές χώρες επιμένουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν μακριά από τις βάσεις των τζιχαντιστών , που βρίσκονται στην ανατολική Συρία.

“Πρέπει να διευθετήσουμε τα θέματα με το Ισλαμικό Κράτος, να διαλύσουμε αυτήν την οργάνωση ή να την εξουδετερώσουμε και στη συνέχεια θα δούμε τι θα γίνει με το μέλλον της Συρίας”, είπε, προσθέτοντας ότι μία διεθνής διάσκεψη με τη συμμετοχή του Μπασάρ αλ Ασαντ και του Ιράν θα ήταν “λογική ιδέα”.

“Επί τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση Ασαντ έχει αντισταθεί και σήμερα είναι η μόνη στρατιωτική δύναμη στο συριακό έδαφος που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος. Δεν θεωρούμε ότι ο Ασαντ είναι ο μόνος υπεύθυνος για το συριακό χάος και το πλήθος των νεκρών εδώ και τέσσερα χρόνια. Οι χώρες της Μέσης Ανατολής και εν μέρει της Δύσης που υποστήριξαν την ένοπλη εξέγερση είναι επίσης υπεύθυνες για την κατάσταση αυτή”, πρόσθεσε.

Είχε προηγηθεί η κοινή ανακοίνωση από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία και τις συμμαχικές αραβικές χώρες του Κόλπου πως οι ενέργειες της Ρωσίας συνιστούν “περαιτέρω κλιμάκωση” της σύγκρουσης και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να πυροδοτήσουν περισσότερο τον εξτρεμισμό. Κάλεσαν δε τη Ρωσία να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές με στόχο τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης και να επικεντρωθεί στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε