Τουλάχιστον 33 άμαχοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από αεροπορικά πλήγματα του συριακού καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτική Συρία), όπου διεξάγεται στρατιωτική επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών.
Μόνο σήμερα, από τις επιδρομές σκοτώθηκαν 16 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 11 άνθρωποι που βρίσκονταν σε αγορά της πόλης Σαρακέμπ, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
Χθες Κυριακή 17 άνθρωποι είχαν βρει τον θάνατο από αεροπορικά πλήγματα με στόχο πολλές τοποθεσίες της Ιντλίμπ, σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου, τον Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.
«Η αεροπορία του καθεστώτος ενέτεινε τις επιδρομές της το τελευταίο 24ωρο έπειτα από σχετική ηρεμία που οφειλόταν στην κακοκαιρία», διευκρίνισε.
Υποστηριζόμενες από την αεροπορία των ρώσων συμμάχων τους, οι καθεστωτικές δυνάμεις εξαπέλυσαν στις 25 Δεκεμβρίου επιχείρηση για να ανακαταλάβουν το νοτιοανατολικό τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ και κυρίως το στρατηγικής σημασίας στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αμπού Ντουχούρ.
Η περιοχή αυτή ελέγχεται από την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, μια τζιχαντιστική οργάνωση στην οποία κυριαρχεί ο πρώην κλάδος της Αλ-Κάιντα, ενώ εκεί υπάρχουν επίσης πολλές ανταρτικές οργανώσεις.
Η Τουρκία διεξάγει από τις 20 Ιανουαρίου επίθεση στην περιοχή του Αφρίν εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία θεωρείται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, είναι όμως πολύτιμος σύμμαχος της Ουάσινγκτον στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.
Ως αντίδραση στην επιχείρηση αυτή, οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες για τη συριακή σύγκρουση που οργανώνονται αύριο από τη Ρωσία στο θέρετρο του Σότσι.
Εικόνες φρίκης στην Αφρίν
Στο κύριο νοσοκομείο του Αφρίν, οι τραυματίες συρρέουν και πολλοί μεταφέρονται σε καρότσες ημιφορτηγών, διαπίστωσε δημοσιογράφος συνεργαζόμενος με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Δύο παιδιά μικρής ηλικίας κλαίνε με τα ρούχα τους γεμάτα αίμα, ενώ το προσωπικό προσπαθεί να τα εξετάσει μέσα σε υστερικές κραυγές. Ένα παιδί με ματωμένο πρόσωπο βογκά ενώ ένας γιατρός καθαρίζει την πληγή στον κρόταφό του.
Τα άψυχα σώματα ενός άνδρα και ενός παιδιού μεταφέρονται από ένα ασθενοφόρο.
Όμως στους δρόμους της πόλης του Αφρίν, όπου δεν διεξάγονται μάχες, υπάρχει μια επίφαση ομαλότητας. Φαρμακεία, παντοπωλεία, καταστήματα ρούχων, παπουτσιών και παιγνιδιών έχουν ανοίξει και πάλι. Οι κάτοικοι περπατούν στα πεζοδρόμια ή περιφέρονται στις πλατείες, όπου έχουν επανεμφανισθεί οι πωλητές καφέ και οι πάγκοι με τα τρόφιμα.
Αψηφούν τον Ερντογάν οι ΗΠΑ
Τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα αποσυρθούν από την πόλη Μάμπιτζ, μια στρατηγικής σημασίας πόλη στη βόρεια Συρία, μετέδωσε σήμερα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ.
Η απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Μάνμπιτζ «δεν είναι κάτι που εξετάζουμε», δήλωσε ο στρατηγός Τζόσεφ Βότελ. Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με τον τουρκικό στρατό, ο οποίος διεξάγει από τις 20 Ιανουαρίου στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή του Αφρίν εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία θεωρείται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα και είναι όμως πολύτιμος σύμμαχος της Ουάσινγκτον στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.
Η Μάνμπιτζ βρίσκεται βορειοανατολικά του Χαλεπιού και περίπου 40 χιλιόμετρα νότια της Τζαραμπλούς, που είναι στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Παρά τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αποφασισμένος να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις προς τα ανατολικά, κυρίως την πόλη Μάνμπιτζ, όπου οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στρατιώτες.
Προ ημερών μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε τον Αμερικανό ομόλογο του, Ντόναλντ Τραμπ, ότι τα αμερικανικά στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν από τον κουρδικό θύλακα της Μανμπίτζ, καθώς ο ίδιος επιδιώκει να συνεχίση την επιχείρηση προς τα ανατολικά, ενώ παράλληλα κάλεσε την Ουάσιγκτον να σταματήσει τη στήριξη στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Τόνισε, δε, ότι η συνέχιση της στήριξης μπορεί να οδηγήσει σε ανοιχτή σύγκρουση των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο νατοϊκών συμμάχων.
Οι Κούρδοι της Συρίας και το ντε φάκτο καθεστώς αυτονομίας
Οι Κούρδοι της Συρίας, θύλακας των οποίων βομβαρδίζεται εδώ και μία εβδομάδα από την Τουρκία, επωφελήθηκαν από την χαώδη κατάσταση που δημιούργησε η συριακή σύρραξη για να εγκαθιδρύσουν ένα ντε φάκτο καθεστώς αυτονομίας στα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχό τους στην βόρεια και βορειο-ανατολική Συρία.
Υιοθέτησαν μία θέση «ουδετερότητας» απέναντι στο καθεστώς της Δαμασκού και τους σύρους αντάρτες από την έναρξη του πολέμου.
Διακρίσεις
Εγκατεστήμενοι κυρίως στη βόρεια Συρία, οι Κούρδοι, κατά μείζονα λόγο σουνίτες, με μικρές μη μουσουλμανικές μειονότητες και μη θρησκευτικές πολιτικές οργανώσεις, αντιπροσωπεύουν το 15% του συριακού πληθυσμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Επί δεκαετίες έχουν υποστεί περιθωριοποίηση και καταπίεση από το καθεστώς του κόμματος Μπάαθ που βρίσκεται στην εξουσία στη Δαμασκό και δεν σταμάτησαν να ζητούν αναγνώριση των πολιτιστικών και πολιτικών τους δικαιωμάτων.
Ουδετερότητα και αυτονομία
Από την έναρξη της συριακής σύρραξης το 2011 με την αιματηρή καταστολή ειρηνικής εξέγερσης από τις στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, το καθεστώς κάνει μία κίνηση προς τους Κούρδους.
Ο Ασαντ δίνει υπηκοότητα σε 300.000 «απάτριδες» Κούρδους έπειτα από αναμονή και διαμαρτυρίες μισού αιώνα. Η συριακή υπηκοότητα είχε αφαιρεθεί από τους Κούρδους αυτούς το 1962 έπειτα από αμφιλεγόμενη απογραφή.
Οι Κούρδοι προσπάθησαν να παραμείνουν στο περιθώριο της σύρραξης. Υιοθετούν «ουδέτερη» στάση απέναντι στο καθεστώς της Δαμασκού και τους σύρους αντάρτες, προσπαθώντας να εμποδίσουν τους αντάρτες να διεισδύσουν στις περιοχές τους για να αποφύγουν τα αντίποινα του καθεστώτος.
Στα μέσα του 2012, οι κυβερνητικές δυνάμεις εγκαταλείπουν τις θέσεις τους στη βόρεια και την ανατολική Συρία, οι οποίες καταλαμβάνονται από τους Κούρδους. Η αποχώρηση αυτή των δυνάμεων του καθεστώτος εκλαμβάνεται ως ενθάρρυνση προς τους Κούρδους ώστε να μην συμμαχήσουν με τους σύρους αντάρτες.
Ομοσπονδιακή ζώνη
Τον Νοέμβριο 2013, το Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) να είναι η στρατιωτική του πτέρυγα, κηρύσσει καθεστώς ημιαυτονομίας.
Τον Μάρτιο 2016, τα ημιαυτόνομα εδάφη ανακοινώνουν τη δημιουργία μίας «ομοσπονδιακής περιοχής», η οποία αποτελείται από τρία καντόνια, το Αφρίν, στην επαρχία του Χαλεπίου (βόρεια Συρία), το Τζαζιρέ, που αντιστοιχεί στην επαρχία του Χασακέ και τον Ευφράτη, σε τμήμα των επαρχιών του Χαλεπίου και της Ράκα.
Η πρωτοβουλία αυτή παραπέμπει σε ντε φάκτο καθεστώς αυτονομίας και οι Κούρδοι θα προκαλέσουν τη δυσαρέσκεια των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης και την εχθρότητα της γειτονικής Τουρκίας.
Τον Δεκέμβριο 2016 καταρτίζουν ένα «κοινωνικό συμβόλαιο», ένα Σύνταγμα για την «αυτόνομη περιοχή».
Το 2017, οι κάτοικοι των κουρδικών περιοχών εκλέγουν τα δημοτικά τους συμβούλια.
Αντιτζιχαντιστές
Από το 2014, η ένοπλη πτέρυγα του PYD υπήρξε μία από τις κύριες δυνάμεις που πολεμούν κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους με την αεροπορική υποστήριξη του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού.
Στις αρχές του 2015, οι κουρδικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τα πλήγματα του συνασπισμού, εκδιώκουν τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους από το Κομπάνι, στα συροτουρκικά σύνορα έπειτα από πολύμηνες βίαιες συγκρούσεις.
Τον Οκτώβριο 2017, οι Δημοκρατικές Συριακές Δυνάμεις (FDS), αραβο-κουρδική συμμαχία, εκδιώκουν τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους από το προπύργιό τους στη Ράκα, έπειτα από πολύμηνες συγκρούσεις.
Τουρκική επίθεση
Στις 14 Ιανουαρίου 2018, ο συνασπισμός ανακοινώνει ότι αρχίζει τη συγκρότηση «συνοριακής δύναμης από 30.000 στρατιώτες στη βόρεια Συρία, από δυνάμεις του αραβοκουρδικού συνασπισμού, όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις των YPG. Η Άγκυρα θεωρεί τις YPG προέκταση του PKK στη Συρία.
Η Τουρκία είχε ήδη πραγματοποιήσει επίθεση στη βόρεια Συρία τον Αύγουστο 2016 για να απωθήσει τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, αλλά κυρίως για να εμποδίσει την εδαφική επέκταση των κουρδικών εθνοφυλακών.
Στις 20 Ιανουαρίου, η Τουρκία εξαπολύει χερσαία και αεροπορική επίθεση κατά των δυνάμεων των YPG στην περιοχή του Αφρίν.
Στις 25, το κουρδικό καντόνι του Αφρίν ζητεί από τη Δαμασκό να επέμβει κατά της τουρκικής αεροπορίας.
Την επομένη, η Αγκυρα δεσμεύεται να διευρύνει την επίθεση και να εξαπολύσει τις δυνάμεις της κατά της πόλης του Μάνμπιτζ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ