Νέα δεδομένα στη βόρεια Συρία μετά τη μεσολάβηση της Ρωσίας και τη «στροφή» των Κούρδων στον Άσαντ. Οι συριακές δυνάμεις κατευθύνονται στις πόλεις Μανμπίτζ και Κομπάνι. 35 χλμ «μέσα» στο συριακό έδαφος οι δυνάμεις της Τουρκίας υποστηρίζει η Άγκυρα. Νέο… τιτίβισμα Τραμπ για τους τζιχαντιστές. Πιέζουν Μέρκελ και Μακρόν τον Ερντογάν να φύγει από τη βόρεια Συρία.
Αλλάζουν τα δεδομένα στην εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία μετά την απόφαση, αιφνιδιαστική κατά πολλούς, «πικρή» κατ’ άλλους, των Κούρδων να στραφούν για βοήθεια στον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.
Με τη μεσολάβηση της Ρωσίας (συμμάχου του προέδρου της Συρίας), οι Κούρδοι συμφώνησαν με το καθεστώς Άσαντ για να τους δοθεί στρατιωτική βοήθεια ώστε να αντιμετωπίσουν την τουρκική εισβολή. Οι πρώτες πόλεις όπου θα φτάσουν τα στρατεύματα του Άσαντ θα είναι οι Μανμπίτζ και Κομπάνι, δυο από τις πιο σημαντικές πόλεις στη βόρεια Συρία.
Για πολλούς αναλυτές, η συμφωνία των Κούρδων και τον Άσαντ ήταν δύσκολη, αφού τα τελευταία πέντε χρόνια οι Κούρδοι δρούσαν ημιαυτόνομα στη βόρεια Συρία. Η συμφωνία ανάμεσα στους Κούρδους και τη Δαμασκό ανακοινώθηκε χθες, Κυριακή, πέμπτη μέρα της τουρκικής επιχείρησης.
«Για να αντιμετωπισθεί η τουρκική επίθεση και να εμποδισθεί η συνέχισή της, επιτύχαμε συμφωνία με την συριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη του στρατού κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων με στόχο την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κουρδικής ηγεσίας.
Click4more: Βίντεο – ντοκουμέντο από εκτελέσεις Κούρδων αμάχων
«Κάναμε ό, τι μπορούσαμε. Κάλεσα τη Δύση και την Αραβική Ένωση, αλλά κανείς δεν έρχεται να βοηθήσει, οπότε δεν έχουμε άλλον παρά τον εαυτό μας για να υπερασπιστούμε (το Κομπάνι). Η κουρδική νεολαία πρέπει να έρθει και να υπερασπιστεί τα σπίτια της και οι άνθρωποι δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους – αυτή είναι η γη μας. Φαίνεται ότι αυτή είναι η μοίρα των Κούρδων, να περνάνε τα ίδια κάθε φορά» δήλωσε ο στρατηγός Ισμέτ Χασάν, αξιωματούχος στο Κομπάνι.
Από την πλευρά του ο στρατηγός Μαζλούμ Αμπντί, γνωστός επίσης ως Μαζλούμ Κομπάνι, κορυφαίο στέλεχος των δυνάμεων που μάχονται τον Άσαντ, μίλησε σε επίπονο συμβιβασμό. «Ξέρουμε ότι θα έπρεπε να κάνουμε δύσκολους συμβιβασμούς με τη Μόσχα και τον Άσαντ. Αλλά αν έπρεπε να διαλέξουμε ανάμεσα στους συμβιβασμούς και τη γενοκτονία του λαού μας, σίγουρα θα επιλέξουμε τις ζωές των ανθρώπων μας».
Η επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία συνεχίζεται κανονικά και σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, οι τουρκικές δυνάμεις έχουν μπει στο συριακό έδαφος σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων, έχουν υπό τον έλεγχό τους τον αυτοκινητόδρομο Μ-4 και έχουν σκοτώσει 525 «τρομοκράτες», όπως αποκαλούν τους Κούρδους μαχητές.
https://twitter.com/tcsavunma/status/1183405129531383810?s=20
https://twitter.com/tcsavunma/status/1183430378230571008?s=20
Οι τζιχαντιστές
Την ώρα που ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγνκτον ετοιμάζεται να αποσύρει 1.000 στρατιώτες από τη βόρεια Συρία, ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να tweet-αρει και να επιτίθεται στην Ευρώπη για τους τζιχαντιστές και να διαμηνύει ότι δεν θα τους δεχτεί στις ΗΠΑ!
Click4more: Δραπέτευσαν εκατοντάδες τζιχαντιστές από στρατόπεδο – Νεκροί 31 μαχητές των SDF
«Οι ΗΠΑ έχουν τους χειρότερους από τους αιχμάλωτους μαχητές του ISIS. Η Τουρκία και οι Κούρδοι δεν πρέπει να τους αφήσουν να δραπετεύσουν. Η Ευρώπη έπρεπε να τους έχει δεχτεί πίσω μετά από πολλά αιτήματα. Πρέπει να το κάνουν τώρα. Δεν θα έρθουν ποτέ ούτε και θα γίνουν δεκτοί στις ΗΠΑ!» έγραψε (τα ξημερώματα της Δευτέρας) ο Αμερικανός πρόεδρος.
The U.S. has the worst of the ISIS prisoners. Turkey and the Kurds must not let them escape. Europe should have taken them back after numerous requests. They should do it now. They will never come to, or be allowed in, the United States!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 13, 2019
Πιέσεις από Μακρόν και Μέρκελ
Στο Παρίσι όπου το βράδυ της Κυριακής συναντήθηκαν Εμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ, οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας κάλεσαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει την επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία. Προειδοποίησαν πως η «Πηγή Ειρήνης» μπορεί να προκαλέσει αφενός «μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση» και, κυρίως, να βοηθήσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους.
«Συνομιλήσαμε, ο ένας (σ.σ. ο Μακρόν) με τον πρόεδρο Τραμπ, ο άλλος (σ.σ. η Μέρκελ) με τον πρόεδρο Ερντογάν και περάσαμε το ξεκάθαρο μήνυμα της κοινής μας βούλησης για τον τερματισμό αυτής της επίθεσης», δήλωσε ο Μακρόν πριν από το δείπνο με την Μέρκελ στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
«Μίλησα επί μία ώρα με τον πρόεδρο Ερντογάν, πρέπει να λάβουμε υπ΄όψιν τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Τουρκίας. Αλλά πιστεύουμε επίσης ότι πρέπει να τεθεί ένα τέλος σε αυτήν την τουρκική επέμβαση διότι υπάρχουν ανθρωπιστικοί λόγοι και δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτήν την κατάσταση κατά των Κούρδων», πρόσθεσε η Άνγκελα Μέρκελ.
«Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, θα παραμείνουμε σε συντονισμό, όπως κάναμε για να γνωστοποιήσουμε στους Τούρκους τον τερματισμό των πωλήσεων όπλων, αλλά επίσης και στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε τις επόμενες ώρες και ημέρες», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει την πολυτέλεια των μάταιων καυγάδων, των μικρών τσακωμών ή την επισώρευσης εσωτερικών κρίσεων στις εντάσεις του κόσμου που ήδη μάς επηρεάζουν», κατέληξε ο Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας ότι η κατάσταση δεν επιτρέπει ούτε τυφλότητα ούτε αδυναμία.
Το βράδυ της Κυριακής, ο Μακρόν συγκάλεσε το συμβούλιο Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας και ακολούθως ανακοινώθηκε πως «η Γαλλία θα εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους της στον συνασπισμό εναντίον του Νταές (σ.σ. ακρώνυμο για το Ισλαμικό Κράτος στα αραβικά), στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του NATO και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για να επιτευχθεί ο άμεσος τερματισμός της τουρκικής επίθεσης εν εξελίξει».
Για τον Γάλλο πρόεδρο, η επίθεση που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας μπορεί να έχει «δραματικές ανθρωπιστικές συνέπειες» και να οδηγήσει στην «επανεμφάνιση του Νταές στην περιοχή» και τη «διαρκή αποσταθεροποίηση της βορειοανατολικής Συρίας».
Εξάλλου, το Παρίσι θα λάβει «εντός ωρών» μέτρα για να «εγγυηθεί την ασφάλεια του γαλλικού στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού στην περιοχή» καθώς και να υπάρξει ένα «επείγον πρόγραμμα αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών αναγκών» του άμαχου πληθυσμού.
«Απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η αποτροπή της επανεμφάνισης του Νταές στην περιοχή», επιμένει η γαλλική προεδρία. Υπάρχει, θυμίζει, «κίνδυνος απόδρασης, λόγω της επίθεσης της Τουρκίας, φυλακισμένων τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους».