Μπορεί η Μόσχα να επανέλαβε για τους τύπους πως «είναι αντίθετη σε οποιεσδήποτε ενέργειες, που θα ήταν σε θέση να παρεμποδίσουν την διαδικασία της πολιτικής διευθέτησης στη Συρία», αλλά ταυτόχρονα αποκάλυψε πως Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται σε «ανοικτή γραμμή» για την εισβολή. Ίσως αυτή η ανοικτή γραμμή δικαιολογεί και τη «βεβαιότητα» του Ερντογάν πως ο Πούτιν έχει μια «θετική προσέγγιση» και πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα στο Κομπάνι, όπου βρίσκονται αντιμέτωπες δυνάμεις της Τουρκίας με τον Στρατό της Συρίας.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι η ρωσική και η τουρκική κυβέρνηση βρίσκονται σε επαφή όσον αφορά στην τουρκική επιχείρηση στη Συρία.
«Επαφές μεταξύ της ρωσικής και τουρκικής κυβέρνησης υπάρχουν» δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και τις επαφές μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. «Υπάρχουν επίσης δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των στρατιωτικών» επεσήμανε ο Πεσκόφ, αρνούμενος ωστόσο να επεκταθεί σε λεπτομέρειες που αφορούν συμφωνηθέντα μεταξύ δύο πλευρών.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι «υπήρξαν επαφές, υπήρξαν συγκεκριμένες συμφωνίες», «αλλά δεν μπορώ να προσθέσω τίποτα περισσότερο επ’ αυτού» και αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, υπήρξαν στη Συρία συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της χώρας Μπασάρ Άσαντ και των Κούρδων.
Ο Πεσκόφ είπε αναφερόμενος στην Συρία ότι «δεν υπάρχει κάποιο νέο στοιχείο στη ρωσική προσέγγιση του ζητήματος αυτού», τονίζοντας ότι «μόλις άρχιζε η επιχείρηση αυτή, στα πιο διαφορετικά επίπεδα, η ρωσική πλευρά επισήμαινε ότι ήταν κατηγορηματικά αντίθετη με οποιεσδήποτε ενέργειες, που θα ήταν σε θέση να παρεμποδίσουν την διαδικασία της πολιτικής διευθέτησης στη Συρία και να προκαλέσουν ένταση σ’ αυτή την χώρα» και «αυτή η θέση δεν άλλαξε στο ελάχιστο, είναι συνεπής και την γνωρίζουν όλοι καλά».
Στο ερώτημα αν υπάρχει το ενδεχόμενο η Ρωσία να εμπλακεί στρατιωτικά με την Τουρκία στη Συρία, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι «δεν θα θέλαμε καν να σκεφτούμε μια τέτοια εκδοχή», προσθέτοντας ότι «γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχουν δίαυλοι μεταξύ των στρατιωτικών μας».
Στο δε ερώτημα, αν ήρθε ο καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει τη Συρία, δεδομένου ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος κατά της τρομοκρατίας, ο Πεσκόφ είπε δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα αυτό και πως «οι μόνοι που μπορούν να το κάνουν είναι στρατιωτικοί».