Κόσμος

Συρία: Το ΝΑΤΟ ψάχνει “βηματισμό” μετά τη συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν

Την ώρα που στους κόλπους του ΝΑΤΟ υπάρχουν διαφωνίες για την τουρκική εισβολή στη Συρία, γερμανική πρόταση για ευρωπαϊκή εμπλοκή στην περιοχή περιπλέκει την κατάσταση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ υποδέχθηκαν σήμερα με επιφυλάξεις μια γερμανική πρόταση για την εγκαθίδρυση ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, αν και η αντιπρόσωπος της Ουάσινγκτον στη συμμαχία είπε ότι την ευθύνη γι’ αυτή θα μπορούσε να αναλάβει η Ευρώπη και όχι δυνάμεις των ΗΠΑ.

Η Γερμανία, που παραδοσιακά είναι ένας απρόθυμος εταίρος σε αποστολές στο εξωτερικό, γνωστοποίησε ένα σχέδιο για τη δημιουργία της ζώνης στη Συρία προκειμένου να προστατευθούν οι εκτοπισμένοι άμαχοι και να διασφαλιστεί η συνέχιση της μάχης κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, αν και οι λεπτομέρειες του σχεδίου παραμένουν ακόμη ασαφείς.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συζήτησε την πρόταση με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, η οποία αναμένεται να την παρουσιάσει στους ομολόγους της στο ΝΑΤΟ κατά την τακτική συνάντηση που πραγματοποιείται αύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες .

Η Κραμπ-Κάρενμπαουερ είχε πει στις 21 Οκτωβρίου, όταν διατύπωσε την πρόταση, ότι αυτή θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την περιοχή και να επιτρέψει στους αμάχους να ανοικοδομήσουν τα σπίτια τους στη Συρία και στους πρόσφυγες να επιστρέψουν σε εθελοντική βάση. Η πρόταση της Γερμανίδας υπουργού πάντως αιφνιδίασε ακόμη και τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες του SPD, που ζητούν διευκρινίσεις.

«Καλωσορίζω το ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ έχουν προτάσεις για το πώς να πάμε μπροστά», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως οποιαδήποτε ευρεία μελλοντική πολιτική λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει «όλους τους παράγοντες επί του πεδίου» στη Συρία, αναφερόμενος έμμεσα στη Ρωσία.

[read4more]

Εξάλλου, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, όταν ρωτήθηκε για τις επικρίσεις που διατύπωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την αντίδραση του ΝΑΤΟ στη επίθεση της Τουρκίας στη Συρία, είπε πως οι διαφορές στους κόλπους της συμμαχίας είναι «δημόσια καταγεγραμμένες».

Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης πως εξαρτάται από τον κάθε σύμμαχο του ΝΑΤΟ να αποφασίσει ξεχωριστά αν επιθυμεί να επανεξετάσει την ανάπτυξη πυραύλων Πάτριοτ στην Τουρκία και προσέθεσε πως οι υπουργοί Άμυνας θα συζητήσουν το θέμα αύριο, Πέμπτη, στη συνάντησή τους στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Βάσει μιας συμφωνίας, στην οποία κατέληξαν χθες η Ρωσία και τη Τουρκία, η Άγκυρα δέχθηκε να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη βόρεια Συρία στην περιοχή των συνόρων, την οποία οι τουρκικές δυνάμεις απέσπασαν από τον κουρδικό έλεγχο μετά την αναπάντεχη αποχώρηση των στρατιωτών των ΗΠΑ στις 9 Οκτωβρίου.

Ενώ αυτό σημαίνει ότι συριακά, τουρκικά και ρωσικά στρατεύματα θα περιπολούν τώρα στα τουρκοσυριακά σύνορα, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας πρότεινε την εγκαθίδρυση στη Συρία μιας διεθνώς ελεγχόμενη ζώνης ασφαλείας στην οποία θα εμπλέκονται η Τουρκία και η Ρωσία και θα χρειαστεί επίσης την αποδοχή και άλλων χωρών.

Εν μέσω έντονης αποδοκιμασίας της τουρκικής επίθεσης στη βόρεια Συρία από κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ, η συμμαχία προσπαθεί να αποτρέψει την άσκηση κριτικής στη σύμμαχό της Άγκυρα και το να συρθεί η 29μελής συμμαχία στον πόλεμο στη Συρία που διαρκεί ήδη οκτώ χρόνια.

Η γερμανική πρόταση προσφέρει ενδεχομένως μια διέξοδο, δήλωσαν διπλωμάτες του ΝΑΤΟ και προσέθεσαν ότι μπορεί επίσης να χρειαστεί η έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Κέι Μπέιλι Χάτσισον είπε ότι το γερμανικό σχέδιο για τη Συρία περιλαμβάνει μια ευρωπαϊκή ομάδα που θα είναι μέρος μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης.

«Είναι οπωσδήποτε κάτι θετικό», είπε η Χάτσισον, αν και προειδοποίησε ότι δεν είναι βεβαία για τον αντίκτυπο της χθεσινοβραδινής συμφωνίας ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στη γερμανική πρόταση για τη Συρία.

«Υπάρχουν πολλά να γίνουν σε αυτό το πεδίο… Αν οι Τούρκοι ζητήσουν περισσότερη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα νομίζω πως οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να προσφερθούν», είπε και προσέθεσε πως η Γαλλία και η Βρετανία θα μπορούσαν ίσως να βοηθήσουν τη γερμανική πρόταση.

Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμμετείχαν σε ενδεχόμενη ευρωπαϊκή δύναμη, η Χάτσισον είπε στους δημοσιογράφους: «Δεν νομίζω καθόλου ότι αυτό συζητείται τώρα. Νομίζω πως οι Ευρωπαίοι προσφέρθηκαν. Δεν βλέπω τις ΗΠΑ να παίζουν έναν ρόλο εκεί».

 

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιστορική υποχώρηση του Πενταγώνου για τους ομοφυλόφιλους στρατιωτικούς που απολύθηκαν λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους
Οι βετεράνοι στρατιωτικοί που απολύθηκαν λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους, έχασαν τα δικαιώματά τους σε δάνεια, επιδόματα και υγειονομική περίθαλψη
Ιστορική υποχώρηση του Πενταγώνου για τους ομοφυλόφιλους στρατιωτικούς που απολύθηκαν λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους