Κι ενώ η Τουρκία δεν κρύβει τον εκνευρισμό της για τον αιφνιαδιασμό Τσαβούσογλου από τον Νίκο Δένδια στην ανατρεπτική συνέντευξη τύπου, κι ενώ παραγνωρίζει εσκεμμένα ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ήταν αυτός που δυναμίτισε το κλίμα με τις προκλητικές δηλώσεις περί Τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, στην Αθήνα η ικανοποίηση είναι έκδηλη.
Η εκτίμηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η Αθήνα έθεσε με απόλυτη ακρίβεια και σαφήνεια τις ελληνικές θέσεις και ότι ο Νίκος Δένδιας χειρίστηκε με μεγάλη επιτυχία “μία δύσκολη συζήτηση”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τετ α τετ που είχαν χτες το πρωί, με την επιστροφή του, στο Μέγαρο Μαξίμου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στόχος η θετική ατζέντα με την Τουρκία
Κάνοντας “ταμείο” των επαφών Δένδια με τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Αθήνα εκτιμά ότι κατέστη σαφές στη γειτονική χώρα ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών και τον διάλογο αλλά δεν πρόκειται να δεχτεί μαξιμαλιστικές θέσεις και επιδιώξεις, “οι οποίες δεν εδράζονται στη διεθνή νομιμότητα”.
“H Ελλάδα είναι σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στις Ευρωπαϊκές αξίες. Έχει συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες είναι γνωστές” εξηγούν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι παρ’ ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες με την Τουρκία, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και αναφορικά με τις σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ., η χώρα μας επιδιώκει μια θετική ατζέντα μαζί της.
click4more: Δένδιας – Τσαβούσογλου: Τι συνέβη στο δείπνο μετά τη σύγκρουση on camera
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξ ου, και η ελληνική κυβέρνηση, διά του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, υπεύθυνου για την οικονομική διπλωματία, πρότεινε 15 σημεία συνεργασίας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα. Αντίστοιχα προτάσεις κατέθεσε και η Τουρκική πλευρά και συμφωνήθηκε να υπάρξουν ‘follow up’ επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος, ο οποίος εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει στην εμπέδωση κλίματος αποκλιμάκωσης.
Παράλληλα ο Νίκος Δένδιας απηύθυνε πρόσκληση στον Τούρκο ομόλογο του να επισκεφτεί στην Αθήνα.
Διπλωματικός «μαραθώνιος» Δένδια και συνάντηση με τον πρόεδρο της Λιβύης
Την ίδια ώρα η Ελλάδα προωθεί τις στρατηγικές συμμαχίες με χώρες της Μεσογείου.
Αύριο ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να μεταβεί στο Κάιρο και σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Λιβύης Μοχάμεντ Αλ Μένφι, λίγες ημέρες μετά τις επίσημες δηλώσεις του ιδίου, αλλά και του Πρωθυπουργού της Λιβύης μέσα από την Τουρκία, ότι η Τρίπολη θα κάνει διάλογο για τις θαλάσσιες ζώνες με την Αθήνα, αλλά και άλλες χώρες της Μεσογείου… Εξέλιξη η οποία ακυρώνει στην πράξη το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Χτες ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη στην μετέβη στην Πάφο για την Τετραμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
«Αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή δέσμευσή μας σε θεμελιώδεις αρχές και αξίες, όπως η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και η ειρηνική επίλυση των διαφορών στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, όπως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το Δίκαιο της Θάλασσας», δήλωσε από την Κύπρο ο Νίκος Δένδιας, στέλνοντας εκ νέου μήνυμα στην Άγκυρα.
Ενώ επικέντρωσε εκ νέου στη δέσμευση της κυβέρνησης για αναζήτηση θετικής ατζέντας μαζί της. «Επανέλαβα ότι κάθε πλευρά έχει τις δικές της απόψεις, που άλλωστε δηλώθηκε ξεκάθαρα στη συνέντευξη Τύπου που ίσως πολλοί από εσάς είδατε. Θα ήθελα ωστόσο να υπογραμμίσω τη δέσμευση της κυβέρνησης, της οποίας ηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αναζήτηση θετικής ατζέντας στις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία, με έναρξη από τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις” δήλωσε.
Την ίδια ώρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρισκόταν στα Κατεχόμενα ενόψει της πενταμερούς για το Κυπριακό στις 27-29 Απριλίου, και κάνοντας το άσπρο – μαύρο, επετέθη στον ‘Έλληνα ομόλογο του, κατηγορώντας τον ότι στην επεισοδιακή συνέντευξη τύπου απηύθυνε αβάσιμες κατηγορίες για την χώρα του.