Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε αποφασισμένος να κάνει τη Βόρεια Κορέα την «ισχυρότερη πυρηνική δύναμη» του κόσμου. Το είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων. Και φυσικά το μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο KCNA.
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είπε πως η χώρα «θα προχωρήσει μπροστά νικηφόρα και θα γίνει η ισχυρότερη πυρηνική και στρατιωτική δύναμη στον κόσμο», σύμφωνα με το KCNA.
Βόρεια Κορέα: Είμαστε πυρηνική δύναμη
Στις 28 Νοεμβρίου, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε ακόμη μια δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου. Ο πύραυλος αυτός, σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, είναι ικανός να πλήξει το σύνολο της επικράτειας των ΗΠΑ. Αμέσως μετά τη δοκιμή εκείνη, ο Κιμ Γιογνκ Ουν είχε ανακηρύξει τη χώρα του σε πυρηνική δύναμη.
Παρά τις κυρώσεις και την κατακραυγή, η Βόρεια Κορέα έχει επιταχύνει το πρόγραμμα για την απόκτηση πυρηνικών όπλων μια βαλλιστικών πυραύλων. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε κάνει την έκτη δοκιμή πυρηνικού όπλου.
«Ελάτε να συζητήσουμε»
Παίζοντας το… κεφάλι του (σ.σ. την προηγούμενη φορά είχε προκαλέσει τη δημόσια κατακραυγή του Ντόναλντ Τραμπ) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον έτεινε ξανά χείρα… διαλόγου στην Πιονγκγιάνγκ.
Ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα. Και μάλιστα χωρίς να θέτουν «κανέναν όρο εκ των προτέρων».
«Δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε “θα μιλήσουμε μαζί σας μόνο εάν προσέλθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έτοιμοι να απεμπολήσετε το πρόγραμμά σας” για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων». Αυτό είπε ο Τίλερσον κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ινστιτούτου μελετών Atlantic Council στην Ουάσινγκτον. Και λίγο… “άδειασε” τον Τραμπ.
Αν ισχύει, όμως, (γιατί με τον Τραμπ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος) θα είναι μια “στροφή” 180 μοιρών από τις ΗΠΑ. Μέχρι τώρα η Ουάσινγκτον διεμήνυε ότι δεν θα γινόταν καμιά συζήτηση με την Πιονγκγιάνγκ πέραν των διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
«Ο πρόεδρος αντιμετωπίζει επίσης πολύ ρεαλιστικά» την κατάσταση είπε, ωστόσο, ο Τίλερσον. «Έχουμε πει, από διπλωματική σκοπιά, ότι είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για ό,τι θα ήθελε να συζητήσει η Βόρεια Κορέα. Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μια πρώτη συνάντηση χωρίς θα ορίσουμε καμιά προϋπόθεση από πριν», σημείωσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει επανειλημμένα να «καταστρέψει ολοσχερώς» τη Βόρεια Κορέα σε περίπτωση επίθεσης από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν. Και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει ανταλλάξει ύβρεις και απειλές με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.
Συνομιλίες χωρίς όρους αλλά… υπό έναν όρο
Ακόμη κι αν ο Τίλερσον μίλησε για διάλογο άνευ όρων, έθεσε έναν για να γίνουν αυτές οι διαπραγματεύσεις. Να υπάρξει περίοδος «ηρεμίας». «Θα ήταν δύσκολο να συζητήσουμε εάν εν μέσω των συνομιλιών μας αποφασίζατε να δοκιμάσετε έναν ακόμα πύραυλο», είπε.
«Απλά ας συναντηθούμε», επέμεινε ο Τίλερσον. «Μπορούμε να μιλήσουμε για τον καιρό, εάν επιθυμείτε. Ή για το εάν το τραπέζι θα είναι στρογγυλό ή τετράγωνο, αν το θέλετε. Αλλά τουλάχιστον ας ιδωθούμε πρόσωπο με πρόσωπο, και κατόπιν μπορούμε να αρχίσουμε να φτιάχνουμε έναν χάρτη, έναν οδικό χάρτη, για το πού θέλουμε να πάμε και για ποιο πράγμα θέλουμε να εργαστούμε προκειμένου να επιτύχουμε», συμπλήρωσε.
Άφησε έτσι να εννοηθεί πως οι αρχικές επαφές θα έχουν σκοπό τον προσδιορισμό των κανόνων για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων.
Καμία… διάθεση για διάλογο
Σύμφωνα πάντως με τον αναπληρωτή Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιο για τις πολιτικές υποθέσεις Τζέφρι Φέλτμαν, μάλλον η Πιονγκγιάνγκ δεν ενδιαφέρεται για διάλογο.
[read4more]
Ο Φέλτμαν βρέθηκε στη Βόρεια Κορέα την περασμένη εβδομάδα. Και στις συναντήσεις που είχε με βορειοκορεάτες αξιωματούχους, εκείνοι δεν προχώρησαν σε «καμία δέσμευση» για την έναρξη συνομιλιών. Εκτίμησε ότι η Πιονγκγιάνγκ θα χρειαστεί να μελετήσει τις προτάσεις που έκανε ο ίδιος πριν δώσει μια απάντηση.
«Ο χρόνος θα δείξει ποια θα είναι η επίπτωση των επαφών μας, αλλά νομίζω αφήσαμε την πόρτα μισάνοιχτη και έχω τη διακαή ελπίδα ότι η πόρτα προς μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων θα ανοίξει διάπλατα πλέον», είπε ο Φέλτμαν σε δημοσιογράφους αφού ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίσκεψη.
«Χρειάζονται χρόνο (…) για να σκεφτούν πώς θα απαντήσουν στο μήνυμά μας», πρόσθεσε ο Φέλτμαν. Πλέον, περιμένει κατ’ αρχάς ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο να ενημερώσει τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν για τις επαφές.
Όλα αυτά ενώ στην Πιονγκγιάνγκ βρίσκεται αντιπροσωπεία του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας. Επικεφαλής της είναι ο Βίκτορ Καλγκάνοφ, υποδιευθυντής του Ρωσικού Εθνικού Κέντρου Άμυνας.
Γυμνάσια η Νότια Κορέα
Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι διεξήγαγαν επιτυχώς άσκηση εκτόξευσης πυραύλων αέρος-αέρος από ελικόπτερα Apache. Ήταν σχεδιασμένη για να αυξηθεί η ετοιμότητά τους να αντιμετωπίσουν «οποιαδήποτε πρόκληση του εχθρού». Δεν κατονόμασαν φυσικά τη Βόρεια Κορέα αλλά δεν έχουν κι άλλον… εχθρό.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο στρατός της Νότιας Κορέας εκτόξευσε δοκιμαστικά πυραύλους Stinger από επιθετικά ελικόπτερα Apache μετά την παραλαβή τους τον Μάιο, διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το νοτιοκορεάτικο επιτελείο.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ