Έχει γίνει όλο και συχνότερο το φαινόμενο τα πανεπιστήμια να αξιοποιούν “σκύλους θεραπείας” στις πανεπιστημιουπόλεις αλλά μέχρι σήμερα η πρακτική αυτή θεωρούνταν αμφιλεγόμενη.
Τώρα όμως οι επιστήμονες λένε ότι διαθέτουν αποδείξεις για να υποστηρίξουν το επιχείρημά τους.
Η Πατρίσια Πέντρι του πανεπιστημίου Washington State δήλωσε ότι η έρευνά της έδειξε ότι “καταπραϋντικού” τύπου συνεδρίες με σκύλους μπορούν να μειώσουν την αρνητική επίπτωση που έχει το στρες στους φοιτητές.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 300 πτυχιακούς φοιτητές διαπίστωσε ότι συνεδρίες μιας ώρας την εβδομάδα με σκύλους τους οποίους μετέφεραν στο πανεπιστήμιο επαγγελματίες εκπαιδευτές έκαναν τους φοιτητές που είχαν στρες και θεωρούνταν “υψηλού κινδύνου για ακαδημαϊκή αποτυχία” ή για τους οποίους υπήρχε ο φόβος να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους “να χαλαρώσουν και να νιώσουν αποδεκτοί”.
Επιπλέον, όπως εξηγεί η ίδια, οι σκύλοι βοήθησαν τους φοιτητές να συγκεντρωθούν και να θυμούνται πληροφορίες.
“Οι φοιτητές που κινδύνευαν περισσότερο, όπως εκείνοι με ψυχολογικά προβλήματα, φάνηκε ότι επωφελήθηκαν περισσότερο”, είπε η Πέντρι.
Στις ΗΠΑ θεραπευτικοί σκύλοι χρησιμοποιούνται σε περίπου 1.000 πανεπιστημιουπόλεις.
Ωστόσο η πρακτική αυτή γίνεται όλο και συχνότερη και στο Ηνωμένο Βασίλειο με τα πανεπιστήμια Μπάκινγχαμ, University College London, Καίμπριτζ, Νότινγχαμ Τρεντ, Λόντον Μετροπόλιταν και Σουάνσι να καταφεύγουν σε αυτήν.
Μάλιστα το πανεπιστήμιο του Μίντλσεξ έχει προσθέσει “σκύλους βοηθούς καθηγητών” στο ακαδημαϊκό προσωπικό του ώστε να βοηθήσει τους μοναχικούς φοιτητές να μην εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ