Η τεράστια βάση δεδομένων, που περιλαμβάνει και εκατοντάδες φωτογραφίες, αναρτήθηκε από το Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης της Πολωνίας σε μια προσπάθεια να διαλυθούν οι ψευδείς ισχυρισμοί πως πολλοί από τους φρουρούς ήταν Πολωνοί.
Ο κατάλογος των 9.686 ονομάτων, που είναι κυρίως γερμανικά, αναφέρει και τα προπολεμικά τους επαγγέλματα. Αγρότες, κρεοπώλες, δάσκαλοι, υποδηματοποιοί και πολλά άλλες ειδικότητες. Οι δυνάμεις του Χίτλερ εισέβαλαν στην Πολωνία το 1939 και την επόμενη χρονιά διέταξαν την κατασκευή του Άουσβιτς (Auschwitz-Birkenau) στην πολωνική ύπαιθρο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει τους Πολωνούς πολιτικούς κρατούμενους, αλλά αργότερα παραδόθηκε στη διαβόητη SS και μεταξύ 1942 και 1945 εξοντώθηκαν 1,1 εκατ. Εβραίοι είτε στους θαλάμους αερίων είτε από ασιτία και ξυλοδαρμούς.
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης Jaroslaw Szarek δήλωσε στο BBC πως το online αρχείο ήταν ένα εργαλείο για την καταπολέμηση των ψεμάτων. “Δεν εκφέρουμε άποψη. Παρουσιάζουμε τα σκληρά γεγονότα”.
Μετά τον πόλεμο, ο διοικητής του στρατοπέδου Arthur Liebehenschel και 33 ακόμα αξιωματικοί δικάστηκαν στην Κρακοβία και οι περισσότεροι απαγχονίστηκαν. Αλλά οι περισσότεροι από τους φρουρούς των SS, συμπεριλαμβανομένων 200 γυναικών, αιχμαλωτίστηκαν σε ρωσικά ή πολωνικά στρατόπεδα. Απελευθερώθηκαν στη δεκαετία του 1950 και πέρασαν το υπόλοιπο της ζωής τους με ασφάλεια στη Γερμανία.
Το 1936 πάνω από 20 αξιωματικοί των SS δικάστηκαν για εκγλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Φρανκφούρτη. Κάποιοι πέθαναν στη φυλακή, όπως ο “τίγρης του Άουσβιτς” Wilhelm Boger, ενώ άλλοι, όπως ο οδοντίατρος Willi Schatz, αθωώθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Πηγή: Dailymail