Κόσμος

Τα τέρατα του Χίτλερ! Αυτοί βοήθησαν στην εξόντωση 1,1 εκατ. Εβραίων [pics]

Τα ονόματα σχεδόν 10.000 διοικητών των SS και φρουρών που βοήθησαν στην εξόντωση περισσότερων από 1,1 εκατ. Εβραίων αναρτήθηκαν για πρώτη φορά από το Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης της Πολωνίας.

Η τεράστια βάση δεδομένων, που περιλαμβάνει και εκατοντάδες φωτογραφίες, αναρτήθηκε από το Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης της Πολωνίας σε μια προσπάθεια να διαλυθούν οι ψευδείς ισχυρισμοί πως πολλοί από τους φρουρούς ήταν Πολωνοί.

Ο κατάλογος των 9.686 ονομάτων, που είναι κυρίως γερμανικά, αναφέρει και τα προπολεμικά τους επαγγέλματα. Αγρότες, κρεοπώλες, δάσκαλοι, υποδηματοποιοί και πολλά άλλες ειδικότητες. Οι δυνάμεις του Χίτλερ εισέβαλαν στην Πολωνία το 1939 και την επόμενη χρονιά διέταξαν την κατασκευή του Άουσβιτς (Auschwitz-Birkenau) στην πολωνική ύπαιθρο.

Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει τους Πολωνούς πολιτικούς κρατούμενους, αλλά αργότερα παραδόθηκε στη διαβόητη SS και μεταξύ 1942 και 1945 εξοντώθηκαν 1,1 εκατ. Εβραίοι είτε στους θαλάμους αερίων είτε από ασιτία και ξυλοδαρμούς.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης Jaroslaw Szarek δήλωσε στο BBC πως το online αρχείο ήταν ένα εργαλείο για την καταπολέμηση των ψεμάτων. “Δεν εκφέρουμε άποψη. Παρουσιάζουμε τα σκληρά γεγονότα”.

Μετά τον πόλεμο, ο διοικητής του στρατοπέδου Arthur Liebehenschel και 33 ακόμα αξιωματικοί δικάστηκαν στην Κρακοβία και οι περισσότεροι απαγχονίστηκαν. Αλλά οι περισσότεροι από τους φρουρούς των SS, συμπεριλαμβανομένων 200 γυναικών, αιχμαλωτίστηκαν σε ρωσικά ή πολωνικά στρατόπεδα. Απελευθερώθηκαν στη δεκαετία του 1950 και πέρασαν το υπόλοιπο της ζωής τους με ασφάλεια στη Γερμανία.

Το 1936 πάνω από 20 αξιωματικοί των SS δικάστηκαν για εκγλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Φρανκφούρτη. Κάποιοι πέθαναν στη φυλακή, όπως ο “τίγρης του Άουσβιτς” Wilhelm Boger, ενώ άλλοι, όπως ο οδοντίατρος Willi Schatz, αθωώθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Πηγή: Dailymail

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Διαδήλωση υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου έκαναν Τούρκοι μετανάστες στο Βερολίνο
Στη Γερμανία ζουν περίπου τρία εκατομμύρια άτομα τουρκικής καταγωγής, πολλοί εκ των οποίων είναι απόγονοι των μεταναστών που έφτασαν στη χώρα για να εργαστούν τις δεκαετίες του '60 και του '70
Διαδήλωση Τούρκων μεταναστών στο Βερολίνο υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου
Θερμή υποδοχή του Έντι Ράμα στην Αθήνα - Τραγούδια, χοροί και μία «θάλασσα» από αλβανικές σημαίες
Στις βουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μεγάλος αντίπαλος του Έντι Ράμα θα είναι ο Σαλί Μπερίσα, Πρόεδρος της Αλβανίας από το 1992 έως το 1997 και Πρωθυπουργός από το 2005 έως το 2013
Κατάμεστος ο χώρος στον «Ελληνικό Κόσμο» στην Πειραιώς από Αλβανούς πολίτες που πήγαν να παρακολουθήσουν την προεκλογική ομιλία του Έντι Ράμα την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025