Κόσμος

Τα βλέμματα στις Βρυξέλλες! Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το Brexit

- Οι 27 αναμένεται να δώσουν το "πράσινο φως" για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Στις εργασίες της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμμετέχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας - Οι θέσεις και ο ρόλος της Ελλάδας στη συμφωνία για το Brexit - Ποια είναι τα "αγκάθια"

Στις Βρυξέλλες στρέφονται σήμερα τα βλέμματα, καθώς πραγματοποιείται η κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit. Οι “27” αναμένεται να δώσουν το “πράσινο φως” για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να εγκρίνουν το σχέδιο πολιτικής διακήρυξης η οποία περιγράφει το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Στις εργασίες της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για το Brexit (άρθρο 50), που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ντόναλντ Τουσκ, ύστερα από συνεννόηση με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, συμμετέχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τι πέτυχε η Ελλάδα στη συμφωνία για το Brexit

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα πέτυχε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου η πλήρης προστασία των υφιστάμενων γεωγραφικών ενδείξεων και διεκδικεί, τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο προστασίας, και στη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση.

Πέτυχε, επίσης, η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής για την άμυνα και την ασφάλεια και την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, να εγγυάται την αυτονομία της ΕΕ στη λήψη αποφάσεων και να είναι μοναδική με το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς, δηλαδή, να δημιουργεί προηγούμενο για οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν, ακόμα, ότι σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη συμφωνία αποχώρησης και μέχρι σήμερα, η Ελλάδα τήρησε απαρέγκλιτα την αρχή της αλληλεγγύης προς την Ιρλανδία και την Ισπανία για τη μη εγκατάσταση ευρωπαϊκών συνόρων στην Ιρλανδία και για το Γιβραλτάρ, αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βάση την ώρα Ελλάδας, έχει ως εξής:

-09:30 αφίξεις ηγετών.

-10:30 ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

-11:00 συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

-12:00 συνάντηση με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι.

-13:00 κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Τα “αγκάθια” της συμφωνίας

Το Σάββατο η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι είχε συναντήσεις στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε., ιδιαίτερα η Δανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, έχουν ενοχληθεί που η Κομισιόν δεν έχει ακόμη πάρει τις εγγυήσεις του Λονδίνου πώς θα συνεχίσουν κανονικά τα αλιευτικά δικαιώματα τους σε βρετανικά χωρικά ύδατα. Στην «διαρροή» τμήματος του κοινού ανακοινωθέντος φαίνεται ότι υπάρχουν πιέσεις προς την Τερέζα Μέι αλλά όχι ξεκάθαρες εγγυήσεις.

Ωστόσο, το ανακοινωθέν των 27 κάνει μία σύνδεση μεταξύ της πρόσβασης στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά με τα βρετανικά χωρικά ύδατα και τους όρους μίας ευρύτερης οικονομικής συμφωνίας. Μάλιστα υπονομεύει ξεκάθαρα την δήλωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού. Το έγγραφο επιβεβαιώνει την πρόθεση της Ε.Ε. να κρατήσει την Βρετανία «δυναμικά ευθυγραμμισμένη» με τις περιβαλλοντικές πολιτικές, ανάμεσα τους και τους στόχους για την κλιματική αλλαγή που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της Συνθήκης των Παρισίων. Η Ε.Ε. αναφέρει στο ανακοινωθέν ότι «θα επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή στην ανάγκη διατήρησης φιλόδοξων όρων και στην προστασία του αλιευτικών επιχειρήσεων και των κοινοτήτων τους».

Επίσης, αρκετές χώρες φοβούνται ότι το backstop της Βόρειας Ιρλανδίας με τον τρόπο που θα εφαρμοστεί θα δίνει δικαιώματα στην Βρετανία για πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, ενώ υποτίθεται ότι η πρόσβαση θα ήταν ένα από τα ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά που θα ασκούσαν πίεση στο Λονδίνο.

Τρίτον, η Ισπανία είναι εξαιρετικά εκνευρισμένη με το Λονδίνο, καθώς δεν θέλει η συμφωνία να αφορά το Γιβραλτάρ και είχε απειλήσει με βέτο. Τελικώς βρέθηκε συμβιβαστική λύση, καθώς το Λονδίνο παρείχε διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξουν απευθείας συνομιλίες Βρετανίας-Ισπανίας για το θέμα του Γιβραλτάρ και έτσι κάμφθηκαν οι αντιδράσεις της Μαδρίτης. Ήδη η Τερέζα Μέι δέχεται πυρά στο εσωτερικό της Βρετανίας για το γεγονός ότι έκανε πίσω στις ισπανικές πιέσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να μοιράζει θέσεις: Όρισε τον δισεκατομμυριούχο Στίβεν Φάινμπεργκ υφυπουργό Άμυνας
Ο Τραμπ θα τοποθετήσει τον Μαουρίσιο Κλαβέρ-Καρόουν, που είχε αποπεμφθεί το 2022 εξαιτίας σχέσης με υφισταμένη του, ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Λατινική Αμερική
Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να μοιράζει θέσεις: Όρισε τον δισεκατομμυριούχο Στίβεν Φάινμπεργκ υφυπουργό Άμυνας