Κόσμος

Τα WikiLeaks “τρόμαξαν” τους Αμερικανούς

Το 40% των Αμερικανών δηλώνουν ότι είναι περισσότερο προσεκτικοί με το τι γράφουν στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) τους μετά τις κυβερνοεπιθέσεις που σημειώθηκαν το περασμένο έτος εις βάρος του Δημοκρατικού Κόμματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη από τις 11 έως τις 20 Μαρτίου, δείχνει πως μια αξιοσημείωτη μειοψηφία των Αμερικανών έκαναν αλλαγές ως προς τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν ηλεκτρονικά έπειτα από την υποκλοπή email στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ το 2016, τα οποία αργότερα δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks και άλλες οντότητες.

Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το 45% δήλωσε ότι άλλαξε τον κωδικό πρόσβασής του μετά τις υποκλοπές.

Υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύουν πως η Ρωσία υποκίνησε την αποκάλυψη των email προκειμένου να φέρει σε δύσκολη θέση το προεκλογικό επιτελείο της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον και να βοηθήσει τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές. Τα email οδήγησαν επίσης στην αποπομπή της Επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, Ντέμπι Βάσεμαν Σουλτς. Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες.

Οι ανησυχίες για την ηλεκτρονική ασφάλεια διατρέχουν τις κομματικές γραμμές, με το 43% των Δημοκρατικών και το 40% των Ρεπουμπλικανών να δηλώνουν ότι έγιναν πιο προσεκτικοί με το προσωπικό τους email μετά τις υποκλοπές της προεκλογικής εκστρατείας.

“Σε κάνει να αρχίσεις ν’ αναρωτιέσαι πόσο ασφαλή είναι τα πάντα όσον αφορά την ιδιωτικότητά σου”, δήλωσε η Ντελέν Ρούτλετζ, 67 ετών, συνταξιούχος δασκάλα στην Ιντιάνα που έλαβε μέρος στη δημοσκόπηση. “Μάλιστα δεν είμαι και η καλύτερη στην επινόηση έξυπνων κωδικών πρόσβασης – δεν είμαι σίγουρη ότι θα έκανε οποιαδήποτε διαφορά”.

Παρά τις ανησυχίες για την ψηφιακή διαφύλαξη της ιδιωτικότητας, μόνο ένα μικρό ποσοστό Αμερικανών δήλωσαν ότι έχουν αρχίσει να προστατεύονται ηλεκτρονικά με άλλους τρόπους στη διάρκεια του τελευταίου μήνα.

Το 5% των ενηλίκων δήλωσε πως άρχισαν να χρησιμοποιούν ασφαλείς υπηρεσίες μηνυμάτων όπως οι Signal, WhatsApp, Wickr.

Περίπου το 16% δήλωσε πως έβαλαν ταινία πάνω στην κάμερα στους υπολογιστές τους ώστε να αποτρέψουν οποιαδήποτε ανεπιθύμητη κατασκοπεία, μια μέθοδος υπέρ της οποίας συνηγόρησαν οι εκτελεστικός διευθυντής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ και ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ.

Το 21% δήλωσε πως έκλεισε την ικανότητα εντοπισμού των φυλλομετρητών τους στο διαδίκτυο, ενώ το 17% άλλαξε την ταυτότητα χρήστη σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook ή το Twitter και το 10% αποσυνδέει πλέον τις “έξυπνες” τηλεοράσεις ή άλλες συνδεόμενες με το διαδίκτυο συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιεί.

Η δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos διεξήχθη ηλεκτρονικά στα αγγλικά και στις 50 πολιτείες. Συμμετείχαν 3.307 ενήλικες Αμερικανοί.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Δανία σηκώνει το γάντι και απαντά στις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς από τη Γροιλανδία - «Δεν απευθύνονται έτσι σε συμμάχους»
«Η Δανία δεν έκανε καλή δουλειά για τον λαό της Γροιλανδίας» είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Δανού πρωθυπουργού
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς στη Γροιλανδία
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Η στιγμή που γυναίκα γεννά στον δρόμο
Σωστικά συνεργεία στα συντρίμμια κτιρίου στη Μπανγκόκ
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ