Κόσμος

Ταϊλάνδη: Δεν θα γίνει απόψε η επιχείρηση διάσωσης – “Δεν το ρισκάρουμε”

- Στο "κόκκινο" η αγωνία για τα 12 παιδιά που έχουν εγκλωβιστεί σε σπήλαιο στην Ταϊλάνδη - "Μάχη" με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες - Ο κυβερνήτης Narongsak Osottanakorn διαβεβαίωσε ότι τα αγόρια είναι καλά

Η επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών από το σπήλαιο, στην Ταϊλάνδη, δεν θα γίνει απόψε, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης Narongsak Osottanakorn σε συνέντευξη Τύπου.

“Προσπαθούμε να στήσουμε το καλύτερο σχέδιο. Αν το ρίσκο είναι μηδαμινό, θα το προσπαθήσουμε. Φοβόμαστε για τον καιρό και το οξυγόνο μέσα στη σπηλιά. Πρέπει να βρούμε ποιο σχέδιο είναι το καταλληλότερο”, είπε, απαντώντας για το αν η επιχείρηση διάσωσης θα γίνει απόψε. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως θα πρέπει το σχέδιο που θα επιλεγεί να δοκιμαστεί πρώτα μία φορά, πριν τεθεί σε εφαρμογή. Ερωτηθείς ο κυβερνήτης, γιατί δεν αρχίζει η επιχείρηση διάσωσης από την στιγμή που τα παιδιά έχουν μάθει να κάνουν κατάδυση, τόνισε πως “θέλουμε το μικρότερο ρίσκο”.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως ο Βρετανός δύτης που βγήκε από το σπήλαιο στις 9 (τοπική ώρα) είπε πως τα αγόρια ήταν καλά. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν είναι ακόμα σε θέση να κάνουν κατάδυση.

Τα επίπεδα οξυγόνου έχουν μειωθεί στον θάλαμο όπου βρίσκονται τα παιδιά, όπως επιβεβαίωσε και ο Οσοτανάκορν. Ένας γιατρός βρίσκεται μαζί με την ομάδα για να παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας τους.

“Πολύ επικίνδυνο”

Τα περισσότερα από τα παιδιά, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, δεν ξέρουν κολύμπι και κανένα τους δεν έχει κάνει ποτέ κατάδυση. Ένας έμπειρος βατραχάνθρωπος χρειάζεται έξι ώρες για να φτάσει από την είσοδο του σπηλαίου στο σημείο όπου έχει καταφύγει η ομάδα των “Αγριογούρουνων” και άλλες πέντε ώρες για να επιστρέψει. Ο θάνατος, νωρίτερα σήμερα, ενός Ταϊλανδού εθελοντή, πρώην στελέχους των ειδικών δυνάμεων, κατέδειξε πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η διαδρομή.

“Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο” να βγουν έξω κολυμπώντας, δήλωσε ο Ραφαέλ Αρούς, ένας Ισραηλινός εθελοντής που συμμετέχει στην επιχείρηση διάσωσης. “Σκεφτείτε, αφού σκοτώθηκε ένας κομάντο, πώς θα τα καταφέρει ένας 12χρονος;”, πρόσθεσε.

Ο εναλλακτικός τρόπος

Σύμφωνα με το Reuters, ομάδες διασωστών μπήκαν βαθιά στο πυκνό δάσος πάνω από το σπήλαιο ψάχνοντας έναν τρόπο να μπουν μέσα. Οι κινήσεις που γίνονται τις τελευταίες ώρες έχουν ενταθεί αφού οι προβλέψεις των μετεωρολόγων είναι πολύ δυσοίωνες.

«Θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να μπούμε στο σπήλαιο. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά», δήλωσε ο Πρόεδρος του Πολυτεχνείου της Ταϊλάνδης. Ακόμα και ελικόπτερα έχουν σηκωθεί και με ειδικό εξοπλισμό προσπαθούν να δουν μέσα από το έδαφος και το πυκνό δάσος.

Έμπειροι μηχανικοί συνεργάζονται με τον στρατό προκειμένου να εξερευνήσουν μια περιοχή που βρίσκεται στο τέλος του σπηλαίου και τρυπούν το έδαφος που η σύστασή του είναι από ασβεστόλιθο και θεωρούν ότι είναι λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το σημείο που έχουν παγιδευθεί τα αγόρια. «Αρχικά, εξετάζαμε το ενδεχόμενο να μπούμε από εκεί για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε προμήθειες στα παιδιά, αλλά τώρα μπορεί να είναι και η οδός απεγκλωβισμού τους», δήλωσε ο υπεύθυνος.

Την ίδια ώρα και λίγο μετά τα τραγικά νέα για τον θάνατο του βετεράνου και πολύπειρου δύτη του Πολεμικού Ναυτικού μέσα στην σπηλιά δόθηκαν στην δημοσιότητα νέα πλάνα από τις προσπάθειες των διασωστών να φτάσουν στα αγόρια και να τους μεταφέρουν προμήθειες. Τα πλάνα τους δείχνουν να κρατιούνται από ένα σχοινί που είναι δεμένο στην είσοδο της σπηλιάς και σε κάποια σημεία το σπήλαιο να βαθαίνει απότομα με αποτέλεσμα το νερό να τους φτάνει μέχρι το λαιμό!

Δείτε τα συγκλονιστικά πλάνα από το κράνος του διασώστη μέσα στο σπήλαιο

Οι προσπάθειες από την είσοδο του σπηλαίου έχουν επικεντρωθεί και στο να αντλήσουν όσο περισσότερο νερό μπορούν από μέσα αλλά και να μάθουν στα 12 αγόρια να κάνουν καταδύσεις. Όμως, αυτό μπορεί να σταματήσει ανά πάσα στιγμή αφού ο θάνατος του βετεράνου δύτη του Πολεμικού Ναυτικού έχει σοκάρει τους πάντες, αλλά και οι πυκνές βροχοπτώσεις να που αναμένονται να έχουν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν και πάλι σημεία τους σπηλαίου.

Σωτήρας των παιδιών ο Έλον Μασκ;

Σε ένα σημείο που βρήκαν κατέβηκαν τρυπώντας το έδαφος σε βάθος 300 μέτρων αλλά έφτασαν σε αδιέξοδο. Τώρα, περίπου 200 άτομα ψάχνουν κάτι αντίστοιχο. Όμως ακόμα και αυτό εγκυμονεί κινδύνους αφού μπορεί ανά πάσα στιγμή η οροφή να καταρρεύσει πάνω στα παιδιά. Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι μηχανικοί από τις εταιρείες του SpaceX και The Boring Company κατευθύνονται στην Ταϊλάνδη μήπως μπορούν να βοηθήσουν. Κι αυτό γιατί έχουν στην κατοχή τους ειδικά ραντάρ και μηχανήματα που μπορούν να δημιουργήσουν ακόμα και τούνελ με αέρα κάτω από το νερό μέσω του οποίου θα μπορούν να βγουν τα παιδιά.

Θρήνος στην Ταϊλάνδη για τον ήρωα δύτη

Δεν είναι μόνο ο φόβος πως εξαιτίας των μουσώνων θα βρέξει ξανά καταρρακτωδώς στην περιοχή. Ήδη άλλωστε έβρεξε το πρωί της Παρασκευής (06.07.2018) αλλά ευτυχώς η βροχή κράτησε μόνο πέντε λεπτά. Τις εξελίξεις επισπεύδει και μια τραγική εξέλιξη, ο θάνατος του 38χρονου βετεράνου και εξαιρετικά πεπειραμένου δύτη του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης, Σαμάν Κουνάν.

Ο άτυχος Σαμάν Κουνάν

Ο 38χρονος δύτης έχασε τη ζωή του έλλειψη οξυγόνου αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του να τοποθετήσει φιάλες κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιάσει τα παγιδευμένα παιδιά με οξυγόνο.

Ο Σαμάν Κουνάν – Φωτογραφία Daily Mail
Ο Σαμάν Κουνάν – Φωτογραφία Daily Mail

Ταϊλάνδη

«Αφού παρέδωσε το οξυγόνο, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε πλέον αρκετό οξυγόνο» ο ίδιος, εξήγησε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας, ο Πασακόρν Μπουνιαλάκ. «Έχασε τις αισθήσεις του στον δρόμο της επιστροφής» κι ένας συνάδελφός του δύτης προσπάθησε να τον βοηθήσει και τον έφερε πίσω, διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του ΠΝ της Ταϊλάνδης. «Παρόλο που χάσαμε έναν άνδρα, εξακολουθούμε να έχουμε πίστη στην αποστολή μας», διαβεβαίωσε ο Απακόρν Γιουκονγκάεβ.

Ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι η κηδεία του 38χρονου δύτη θα γίνει με βασιλικές τιμές. Η σορός του μεταφέρθηκε με C-130 στην Μπανγκονγκ κι από εκεί στη γενέτειρά του όπου θα γίνει η κηδεία.

Οι συνάδελφοί του και όσοι τον γνώριζαν είναι συγκλονισμένοι από το θάνατό του. Περιγράφουν έναν άνδρα που ποτέ δεν έχασε την επαφή του με τους Seals, το σώμα επίλεκτων του Πολεμικού Ναυτικού, παρότι είχε αποχωρήσει πριν από χρόνια.

Λίγες ώρες αφού έγινε γνωστός ο θάνατός του, ήρθε στη δημοσιότητα ένα video που τον δείχνει στο αεροπλάνο, έτοιμο να επιβιβαστεί για να φτάσει στο σημείο των ερευνών. “Θα φέρουμε τα παιδιά πίσω” λέει στο video.

Μια επικίνδυνη αποστολή

Η τραγωδία υπενθύμισε το πόσο δύσκολη είναι η διαδρομή που πρέπει να διανύσουν κάνοντας κατάδυση τα παιδιά και ο προπονητής τους. Τα σωστικά συνεργεία ήλπιζαν μέχρι τώρα να μπορέσουν με τη βοήθεια αντλιών να μειώσουν το επίπεδο του νερού μέσα στο σπήλαιο, ώστε τα παιδιά να μην χρειάζεται να κάνουν κατάδυση ή εάν χρειαστεί, αυτή να είναι μικρής διάρκειας.

Για την ώρα, χρειάζονται 11 ώρες σε εκπαιδευμένους, έμπειρους δύτες για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή ως τα παγιδευμένα παιδιά και πίσω: έξι ώρες για να πάνε, πέντε για να γυρίσουν, λόγω των ρευμάτων. Καλούνται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα, μέσα σε ανώμαλες στοές, με πολλά δύσκολα υποβρύχια περάσματα.

Μέχρι τώρα οι διασώστες προτιμούσαν να περιμένουν τη μείωση της στάθμης του νερού, ανεφοδιάζοντας τα παιδιά επί εβδομάδες ώστε να μπορέσουν να βγουν από τη σπηλιά πεζή. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά έχει απαντληθεί νερό που ισοδυναμεί με αυτό που χρειάζονται για να γεμίσουν 50 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Φωτογραφία Reuters

Μια βεβιασμένη επιχείρηση απεγκλωβισμού ήταν κάτι που οι αρχές ήθελαν μέχρι στιγμής να αποφύγουν, ενώ ο θάνατος του δύτη επέφερε ισχυρό πλήγμα στο ηθικό των εκατοντάδων διασωστών που έχουν κινητοποιηθεί, ανάμεσά τους και πολλοί ξένοι από την Αυστραλία και τη Βρετανία.

Οι οικογένειες των παιδιών από την άλλη δήλωσαν ότι ήθελαν να διοργανώσουν μέσα στα σπηλιά μια γιορτή για τα γενέθλια ενός αγοριού, που στις 23 Ιουλίου θα γίνει 16 ετών.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα