- Μια ακόμα συγκλονιστική ιστορία πίσω από την περιπέτεια των 12 παιδιών και του προπονητή τους - 14χρονος Αντούλ Σαμ-ον από τη Μιανμάρ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επιχείρηση διάσωσης - Ήταν ο μοναδικός που μιλούσε αγγλικά και μπορούσε να συνεννοηθεί με τους Βρετανούς δύτες - Μιλά επίσης βιρμανικά και κινέζικα - Οι γονείς του τον έστειλαν στην Ταϊλάνδη για να ξεφύγει από τις συγκρούσεις στη χώρα του - Με δόσεις κεταμίνης κράτησαν τα παιδιά ήρεμα κατά την επιχείρηση διάσωσης
Αντούλ Σαμ-ον, 14 ετών. Αυτός είναι ο ήρωας της Ταϊλάνδης. Το αγόρι που από πολύ νωρίς έγινε μετανάστης, μιλά τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, ταϊλανδέζικα, βιρμανικά και κινέζικα) και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επιχείρηση διάσωσης του ίδιου, των φίλων του και του προπονητή τους από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ στη βόρεια Ταϊλάνδη. Στο σπήλαιο όπου εγκλωβίστηκαν επί 18 μέρες και διασώθηκαν μετά από μια γιγάντια και επικίνδυνη επιχείρηση.
[read4more]
Λίγες ώρες αφού όλη η Ταϊλάνδη, όλος ο κόσμος, δάκρυσε από χαρά για τη διάσωση των 12 αγοριών και του προπονητή τους, έρχεται στο φως η απίστευτη ιστορία ζωής του 14χρονου αγοριού. Ενός παιδιού που αναγκάστηκε να γίνει μετανάστης. Να εγκαταλείψει την πατρίδα του, τη Μιανμάρ, για να γλιτώσει από τις συγκρούσεις και να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή.
Ο Αντούλ Σαμ-ον άφησε πίσω την οικογένειά του για να ζήσει σε μια χριστιανική εκκλησία στην Ταϊλάνδη. Εκεί τον επισκέπτονται συχνά οι γονείς του, που ακόμη ζουν στη Μιανμάρ. Το 14χρονο αγόρι μιλά αγγλικά, ταϊλανδέζικα, βιρμανικά και κινέζικα. Είναι εκείνος που μπόρεσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση διάσωσης. Μπορούσε να συνεννοηθεί με τους Βρετανούς δύτες που βρήκαν τα παιδιά στις 2 Ιουλίου. Και γι’ αυτό ο ρόλος του αναδεικνύεται από τα ΜΜΕ της Ταϊλάνδης.
Σε ένα από τα πρώτα video μέσα από τη σπηλιά, λίγο αφού βρέθηκαν τα παιδιά, φαίνεται ο 14χρονος να ρωτά τους δύτες «τι μέρα είναι;». Και να τους λέει πως τα παιδιά πεινάνε. Ήταν άλλωστε ήδη 10 μέρες παγιδευμένα στη σπηλιά όταν τους βρήκαν.
Το ευγενικό παιδί από τη Μιανμάρ
«Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν μιλάω για εκείνον είναι οι καλοί του τρόποι. Χαιρετά (με τον παραδοσιακό χαιρετισμό wai) κάθε δάσκαλο που περνά, κάθε φορά» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Phannee Tiyaprom από το σχολείο Ban Pa Moead School. Εκεί φοιτά ο Αντούλ απ’ όταν ήταν επτά ετών.
Τότε ήταν που εγκατέλειψε την Μιανμάρ για να μεταναστεύσει στην Ταϊλάνδη ώστε να έχει καλύτερη μόρφωση. Οι γονείς του έμειναν πίσω αλλά τον επισκέπτονται ακόμα στη χριστιανική εκκλησία όπου φιλοξενείται.
Ο Αντούλ είναι ένας εκ των 400.000 ανθρώπων που είναι καταχωρημένοι ως ανιθαγενείς στην Ταϊλάνδη, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών – αν και κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 3,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους. Το 14χρονο αγόρι δεν έχει ούτε πιστοποιητικό γέννησης, ούτε ταυτότητα ούτε διαβατήριο. Δεν μπορεί να παντρευτεί, να εργαστεί, να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό, να αποκτήσει περιουσία, να ταξιδέψει ή να ψηφίσει. Η κυβέρνηση στην Ταϊλάνδη έχει υποσχεθεί να καταγράψει τους ανιθαγενείς μέχρι το 2024 αλλά μέχρι τότε ο Αντούλ και οι άλλοι σαν εκείνον παραμένουν όμηροι ενός νομικού κενού.
Όμως ο 14χρονος αρνείται να αφήσει όλα αυτά να τον κρατήσουν πίσω. Εκτός από το πάθος για το ποδόσφαιρο, παίζει πιάνο και κιθάρα και είναι καλός μαθητής. «Είναι καλός και στα σπορ και στα μαθήματα. Έχει φέρει στο σχολείο μας πολλά μετάλλια και βραβεύσεις» είπε ο διευθυντής του σχολείου του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ταϊλάνδη: Έδωσαν στα παιδιά το ηρεμιστικό των αλόγων
Από τις πρώτες στιγμές της επιχείρησης διάσωσης στην Ταϊλάνδη υπήρχε η πληροφορία πως στα παιδιά είχε δοθεί κάποιο ηρεμιστικό για να μπορέσουν να τα βγάλουν από τη σπηλιά. Τα περισσότερα άλλωστε δεν ήξεραν ούτε κολύμπι και αυτό έκανε ακόμη πιο δύσκολη τη διάσωσή τους.
Όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, στόχος ήταν να μην πανικοβληθούν τα μικρά αγόρια κατά την επιχείρηση διάσωσης, μεγάλο μέρος της οποίας απαιτούσε υποβρύχια κολύμβηση. Αρχικά, οι αρχές της Ταϊλάνδης είχαν αρνηθεί ότι δόθηκε ηρεμιστικό στα παιδιά.
Σύμφωνα με Βρετανό δύτη που συμμετείχε στην επιχείρηση, το ηρεμιστικό που δόθηκε στα παιδιά ήταν κεταμίνη, το ηρεμιστικό που δίνεται στα άλογα. «Μου είπαν ότι στα παιδιά δόθηκε κεταμίνη για να τα κρατήσουν ήρεμα». Ένας Αμερικανός και ένας Ισπανός δύτης είπαν επίσης ότι τα παιδιά ήταν αναίσθητα κατά την επιχείρηση απεγκλωβισμού τους.
Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης παραδέχτηκε μεν ότι στα παιδιά χορηγήθηκε ηρεμιστικό αλλά αρνήθηκε ότι ήταν αναίσθητα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.
Την Τετάρτη δόθηκε στη δημοσιότητα και οι πρώτες εικόνες από τη στιγμή που βγήκαν τα παιδιά από τη σπηλιά. Βρίσκονταν πάνω σε φορεία και μεταφέρονταν με χειρουργικές κινήσεις από τους έμπειρους διασώστες. Σε ένα σημείο του video φαίνεται ένα από τα παιδιά να κουνά τα δάχτυλα του χεριού του και να σφίγγει τη γροθιά του, σαν να πανηγυρίζει. Και αυτό δείχνει πως δεν ήταν αναίσθητα κατά τη διαδικασία απεγκλωβισμού τους.
Ύστερα από πολλές ημέρες προετοιμασίας η επιχείρηση διήρκησε τρεις ημέρες, με το κάθε ένα από τα παιδιά να συνοδεύεται από δύο επαγγελματίες δύτες στη δύσκολη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσει, για την οποία ένας έμπειρος δύτης χρειαζόταν πέντε ώρες.
Οι αρχές, όταν ρωτήθηκαν για το κόστος της επιχείρησης, απάντησαν ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα του οικονομικού απολογισμού. «Δεν έχουμε καταρτίσει ακόμη τον προϋπολογισμό διότι στην επιχείρηση συμμετείχαν πολλές υπηρεσίες και κάθε μία πρέπει να υποβάλει τον δικό της», εξήγησε ο Καντσίτ Τσομπουνταένγκ, αξιωματούχος της επαρχίας Τσιάνγκ Ραί.
Το σύμπλεγμα των σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ παραμένει κλειστό για το κοινό και αναμένεται να μείνει έτσι για τουλάχιστον έξι μήνες. Όμως όταν ανοίξει θα αποτελεί μια τουριστική ατραξιόν για την Ταϊλάνδη, με φωτογραφίες να θυμίζουν την περιπέτεια των παιδιών και τη διάσωση των «Αγριόχοιρων», όπως ονομάζεται η ποδοσφαιρική τους ομάδα.
Οι διασώστες άρχισαν, ήδη, να απομακρύνουν τον εξοπλισμό από το σημείο από το οποίο έγιναν οι επιχειρήσεις. Εκατοντάδες διασώστες είχαν κινητοποιηθεί επί δύο εβδομάδες, μετατρέποντας την απομονωμένη περιοχής της βόρειας Ταϊλάνδης στη μέση ενός τροπικού δάσους σε πραγματικό εργοτάξιο. Εκσκαφείς και αντλίες είχαν μεταφερθεί μεταξύ άλλων στο βουνό αυτό, στα σύνορα με τη Μιανμάρ.
Βλέπουν τους γονείς τους πίσω από τζάμι
Τα παιδιά παραμένουν στο νοσοκομείο της Τσιάνγκ Ράι, με τις οικογένειές τους να μπορούν να τα επισκέπτονται επί μία ώρα την ημέρα και να τα βλέπουν πίσω από ένα τζάμι, καθώς ακόμη χρειάζεται χρόνος για να βεβαιωθούν οι γιατροί ότι δεν προσβλήθηκαν από κάποια μόλυνση στη διάρκεια της παραμονής τους στη σπηλιά.
Οι πρώτες εικόνες τους μέσα από το νοσοκομείο δόθηκαν χθες Τετάρτη (11.07.2018) στη δημοσιότητα.
Στη Ταϊλάνδη εξακολουθεί να κυριαρχεί εθνική συγκίνηση για τη διάσωση. Η εφημερίδα Bangkok Post είχε τίτλο στο πρωτοσέλιδό της «Είστε ήρωες» κάτω από τη φωτογραφία των διασωστών. Η εφημερίδα The Nation, μια άλλη αγγλόφωνη έκδοση, γιόρταζε επίσης «τον θρίαμβο της διεθνούς συνεργασίας».
«Είναι θαύμα», αναφώνησε ο στρατηγός Πραουίτ Ουονγκσουγουόν, δεύτερος στην ιεραρχία της στρατιωτικής χούντας που κυβερνά την Ταϊλάνδη.
Με πληροφορίες από Daily Mail και ΑΠΕ – ΜΠΕ