Κόσμος

Ταϊβάν: «Καμία εμπλοκή στις εκρήξεις βομβητών της Χεζμπολάχ» – «Εγώ έδωσα την εντολή» είπε ο Νετανιάχου

«Έκλεισε» η περιβόητη υπόθεση με τους βομβητές μελών της Χεζμπολάχ που εξερράγησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφού μετά την παραδοχή του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, η εισαγγελία της Ταϊβάν απέρριψε κάθε εμπλοκή της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε χθες (10.11.2024) ότι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ αποκάλυψε στο υπουργικό συμβούλιο ότι αυτός έδωσε την εντολή να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση με τους βομβητές της Χεζμπολάχ.

Από την πλευρά της, η εισαγγελία της Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα (11.11.2024) ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για ανάμειξη ταϊβανέζικων επιχειρήσεων ή πολιτών στη φονική έκρηξη βομβητών που είχαν μέλη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο τον Σεπτέμβριο.

REUTERSREUTERS/Mohamed Azakir

«Η έρευνά μας επέτρεψε να επαληθεύσουμε ότι κανένας πολίτης ή εθνική επιχείρηση δεν ενεπλάκη στις εκρήξεις βομβητών που σημειώθηκαν στον Λίβανο», σημείωσε η εισαγγελία της Ταϊβάν σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα. Ως εκ τούτου η έρευνα έκλεισε χωρίς περαιτέρω συνέχεια, υπογράμμισε.

Η περίπλοκη επιχείρηση

Παγιδευμένες συσκευές, βομβητές και ασύρματοι πομποδέκτες, που χρησιμοποιούνταν από μέλη της Χεζμπολάχ, εξερράγησαν στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου στα νότια προάστια της Βηρυτού, καθώς και στον νότιο και τον ανατολικό Λίβανο, προπύργια του ισλαμιστικού κινήματος Χεζμπολάχ.

Οι εκρήξεις αυτές στοίχισαν τη ζωή σε 39 ανθρώπους, ενώ σχεδόν 3.000 τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές.

Ερωτήματα προέκυψαν στη συνέχεια όσον αφορά την προέλευση αυτών των ηλεκτρονικών συσκευών και σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπόρεσε το Ισραήλ να διεξαγάγει αυτήν την επιχείρηση.

REUTERSREUTERS/Mohamed Azakir/File Photo

Η αθωωτική απόφαση

Σύμφωνα με έρευνα των New York Times, το Ισραήλ εισήγαγε εκρηκτικά σε φορτίο βομβητών που προέρχονταν από την ταϊβανέζικη επιχείρηση Gold Apollo.

Αυτή, η οποία αρνείτο ότι παρήγαγε τις συσκευές αυτές, απηλλάγη σήμερα από τις κατηγορίες από τους εισαγγελείς της Ταϊβάν που διεξήγαγαν την έρευνα.

«Κανένα απτό στοιχείο εγκληματικής δραστηριότητας δεν βρέθηκε στην υπόθεση αυτή, και κανένας δεν εμπλέκεται σε μια οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια», σημειώνει η εισαγγελία της περιοχής Σιτζί, στη Νέα Ταϊπέι, όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρείας.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Έλον Μασκ μοίρασε 2 εκατ. ευρώ για να πείσει πολίτες να ψηφίσουν συντηρητικό για το Ανώτατο Δικαστήριο
Ο μεγιστάνας έβαλε τα «μεγάλα μέσα» για να πείσει τους ψηφοφόρους να επιλέξουν τον συντηρητικό υποψήφιο ο οποίος φαίνεται πως θα χάσει από την φιλελεύθερη υποψήφια την οποία στηρίζουν οι Δημοκρατικοί
Ο Έλον Μασκ
Τι θα γινόταν αν σεισμός 9 Ρίχτερ χτυπούσε την Ιαπωνία - Τουλάχιστον 330.000 οι νεκροί, τσουνάμι και απόλυτη καταστροφή
Υπαρκτός ο κίνδυνος για μέγα - σεισμό μεγέθους 9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία. Θα προκαλούσε τον εκτοπισμό 1,23 εκατομμύριο κατοίκων ή αλλιώς του 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας
Φωτογραφία αρχείου Reuters