Ταξιδιωτική οδηγία προς όλους τους πολίτες που διαθέτουν διπλή υπηκοότητα, βρετανική και ιρανική, να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Ιράν εξέδωσε σήμερα το Φόρεϊν Όφις, προειδοποιώντας τους ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να συλληφθούν αυθαίρετα και να υποστούν κακομεταχείριση, σε σύγκριση με τους πολίτες άλλων χωρών.
Την Δευτέρα ιρανικό δικαστήριο καταδίκασε σε κάθειρξη 10 ετών μια Ιρανή που εργαζόταν στο Βρετανικό Συμβούλιο, με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Βρετανίας.
Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι ιρανικές υπηρεσίες ασφαλείας μπορεί να είναι πιο επιφυλακτικές απέναντι σε ανθρώπους που έχουν κάποια σχέση με τη Βρετανία ή με ιδρύματα που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σημειώνει επίσης ότι παρά τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες του Λονδίνου για να επιλυθεί το πρόβλημα, “η στάση του ιρανικού καθεστώτος επιδεινώθηκε“.
“Αφού εξαντλήθηκαν όλες οι άλλες επιλογές, πρέπει τώρα να συμβουλεύσω τους Ιρανοβρετανούς να μην ταξιδεύουν στο Ιράν“, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.
Ο υπουργός προειδοποίησε επίσης τους Ιρανούς πολίτες που ζουν στη Βρετανία και επιστρέφουν στην πατρίδα τους για να επισκεφθούν την οικογένειά τους, ότι μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν προσωπικούς δεσμούς με βρετανικούς κυβερνητικούς θεσμούς.
Τον Απρίλιο του 2016 συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης μια 40χρονη Ιρανοβρετανή, υπάλληλος του Thomson Reuters Foundation, λίγο πριν αναχωρήσει από το Ιράν, όπου πήγε για να επισκεφθεί συγγενείς της. Η Ναζανίν Ζαγκαρί-Ράτκλιφ καταδικάστηκε έναν μήνα αργότερα σε κάθειρξη 5 ετών με την κατηγορία ότι συμμετείχε στις διαδηλώσεις του 2009 για την ανατροπή του καθεστώτος, κάτι που η ίδια αρνείται.
Το Φόρεϊν Όφις υπενθύμισε επίσης ότι η κυβέρνηση του Ιράν δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα και αν συλληφθεί και κρατηθεί κάποιος Ιρανοβρετανός, η πιθανότητα να λάβει προξενική βοήθεια από τη Βρετανία είναι εξαιρετικά περιορισμένη.